Witam.
Z racji tego, że pewnego dnia/nocy kuna lub inny futrzak zrobił sobie bistro z mojej komory silnika , a daniem głównym było wygłuszenie klapy silnika, postanowiłem wytoczyć wojnę tym gryzoniom...
Przeglądając internet trafiłem na takowe elektroniczne odstraszacze:
Witaj
Ja mam zainstalowane pod maską podobne urządzenie. Kupiłem samochód od Niemca już z tym urządzeniem. Widać po wygłuszeniu pod podszybiem za silnikiem, że coś się tam zajadało. Pewnie po tym to było założone. U mnie także żaden zwierzak nie dogryza się do wygłuszenia.
Co do Twoich obaw spokojnie urządzenia z drugiego i trzeciego linku możesz podłączyć bezpośrednio pod akumulator (ja tak mam). Posiadają zabezpieczenia bezpiecznikiem. W razie problemów zadziała bezpiecznik. Pobór prądu także jest niewielki. Nie rozładuje Ci się aku. Co do skuteczności hmmm trzeba zobaczyć, poczytać opinie.
mam ten drugi w kolejności, podłączyć możesz tak jak piszesz bez obawy o baterię,problem w tym że moja kuna przyzwyczaiła się i wściekła niszcząc węże do chłodnicy stosowałem sierść psa ,kostki wc, specjalne płyny i za każdym razem problem powraca po jakimś czasie ,,inteligentna bestia"najgorzej jest na wiosnę z nimi wypadało by działać mniej humanitarnie
matę wygłuszającą maski kupiłeś jak można wiedzieć to gdzie i jaka cena
ttp://allegro.pl/skuteczny-odstraszacz ... 36721.html - kupiłem teraz taki (będę go testował u teścia w samochodzie) po feriach dam znać, ten co masz to trochę nie daje rady mam taki sam (ale zawsze coś) po jakimś czasami przestaje piszczeć tzn zacina się albo go słabo słychać
dlugi66 pisze:matę wygłuszającą maski kupiłeś jak można wiedzieć to gdzie i jaka cena
Najlepsza mata jaką można kupić, polecana przez mechanika i akustyka. Przede wszystkim sprawdzona. Dobrze się klei i jest lekka, no i najważniejsze... nie będzie smakowała gryzoniom http://allegro.pl/gms-011a-mata-wyglusz ... 02660.html
Aby starczyło na maskę do tourana musisz kupić 2 sztuki. (łącznie da 1m x 1m)
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i