Szyba tył nie opuszcza się

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Jurek1
Auto:: touran 1.6 2004
Imię:: Jerzy

Szyba tył nie opuszcza się

Post autor: Jurek1 »

Witam własnie zakupiłem tourana 1.6 2004r , i zauwarzyłem że tylnia szyba nie opuszcza się a silniczek chodzi jak spuszcze` na dół mechanizm to szyba stoi moge ją ręcznie opuścić ? Nie wiem od czego zacząć.
Proszę o pomoc. :)
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 (102KM) 2007
Imię:: Adam
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Odp: Szyba tył nie opuszcza się

Post autor: shadow »

Najprawdopodobniej wyskoczyły plastikowe tulejki łączące szybę z mechanizmem podnoszenia/opuszczania. Musisz zdjąć boczek (manual jest na forum). Nie trzeba całkiem zdejmować tej blachy, która jest pod tapicerką wystarczy ją odkręcić. Trzeba wyjąć gumową zaślepkę z otworu pośrodku blachy na dole, odchylić blachę i poszukać plastikowych tulejek które spadły. Wyglądają tak http://www.romix.pl/towar_pokaz/1216
Potem trzeba opuścić szybę tak żeby otwory w mechanizmie i w szybie pokryły się z otworem w blasze i przez ten otwór wsadzić najpierw większa potem mniejszą tulejkę. Potem wszystko skręcić i już.
Awatar użytkownika
Letis
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
Imię:: Paweł
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy
Kontakt:

Re: Szyba tył nie opuszcza się

Post autor: Letis »

te tulejki to troszeczke inaczej sie montuje :P Wsadzasz je w dziurkę w szybie centrując na środku i później razem z szybą wciskasz w uchwyt. podejrzewam że u kolegi mogła od linki odczepić się właśnie ten plastik ewentualnie pękła albo spadła linka :)
Obrazek
Awatar użytkownika
shadow
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 (102KM) 2007
Imię:: Adam
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Odp: Szyba tył nie opuszcza się

Post autor: shadow »

Ja robiłem tak jak opisałem bo tak mi się wydawało najprościej :) U mnie były te same objawy jak w opisie po obu stronach i po obu stronach wypadły właśnie te tulejki więc ja na to bym jednak stawiał :)
ODPOWIEDZ