Klimatyzacja nie działa
-
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
- Imię:: andrzej
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Re: Klimatyzacja nie działa
hm nr 18 to czujnik ciśnienia a ja szukam zaworu rozprężnego podobo znajduje się on pod podszybiem blisko skrzyneczki n75 czy to prawda?
pozdrawiam
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
oki już naprawiam swój błąd pośpieszyłem się nr 11ale skoro wiesz gdzie jest więc mogłeś sam już wylukać i większą satysfakcje byś miał ze sam sobie poradziłeś 

-
- Specjalista
ja jestem laik pytam dla pewności a te numery sprężarek jak to się przedstawia podejdzie ta inna ?
pozdrawiam
-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
sprężarki w PB i ON sa takie same. koncówki oznaczeń literowe to tylko rok produkcji im młodsza sprężarka to literka jest dalsza. oczywiście trzeba sprawdzić czy cały nr cyfrowy sie zgadza. oraz czy jest podona wizualnie, ile koło pasowe ma rowków.
zawór rozpręzny jest w tyle nagrzewnicy czyli jakby w scianie grodziowej. do niego sa własnie dokręcone dwie rurki od klimatyzacji. One na nim sie trzymają. Aby go wymontowac to chyba trzeba poluzować dwa wkręty i obrucić zawór w lewo oczywiscie po demontażu głównych rurek od klimy.
Nie demnotowałem tego zaworu wieć nie wiem dokładnie jak to sie robi.
zawór rozpręzny jest w tyle nagrzewnicy czyli jakby w scianie grodziowej. do niego sa własnie dokręcone dwie rurki od klimatyzacji. One na nim sie trzymają. Aby go wymontowac to chyba trzeba poluzować dwa wkręty i obrucić zawór w lewo oczywiscie po demontażu głównych rurek od klimy.
Nie demnotowałem tego zaworu wieć nie wiem dokładnie jak to sie robi.
-
- Specjalista
podglądam fotki tych i tych wyląda tak amo tyle że rużnią się wejśća przewodów ciutkę ale czy to ma znaczenie jakieś?zadzwonie do ASO jutro
https://www.google.no/search?q=1k0+820+ ... B568%3B400
https://www.google.no/search?q=1K0+820+ ... B800%3B582
widzę u Was że wentylator nie działające pokazują 9,6% i 0.0% a u mnie 14,8%i 0.0% czy to jest ważne?
https://www.google.no/search?q=1k0+820+ ... B568%3B400
https://www.google.no/search?q=1K0+820+ ... B800%3B582
widzę u Was że wentylator nie działające pokazują 9,6% i 0.0% a u mnie 14,8%i 0.0% czy to jest ważne?
pozdrawiam
- Chicken
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS '06
- Imię:: Adam
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Odebrałem dziś Turka z warsztatu. Jednak to sprężara była padnięta, a konkretniej to zatarły się tłoczki w pompce. Teraz założona jest nowa sprężarka Denso i od razu chce się jeździć 

...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
-
- Specjalista
- Chicken
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS '06
- Imię:: Adam
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Koszty naprawy 1600zł i rok gwarancji. Jak stwierdzili? Wiesz nie stałem przy nich. Ale po wszystkim koleś pokazał mi starą pompkę i 3 tłoczki zatarte na amen. A reszta jakoś się jeszcze kulała. Ale też bez szału. Najgorsze jest to, że najwyraźniej to było moje niedopilnowanie sprawy. Mogłem od razu po przyprowadzeniu auta z DE podjechać i sprawdzić klimę i może by nic nie było. A tak oleju było mało i dupa zbita.
Generalnie polecam Kaczor Auto Klima w Suchym Lesie za Poznaniem.
Teraz komfort jazd nieopisanie lepszy
Generalnie polecam Kaczor Auto Klima w Suchym Lesie za Poznaniem.
Teraz komfort jazd nieopisanie lepszy

...sometimes agressive , never depressive , always progressive...
-
- Specjalista
i u mnie zimno w końcu wieje nie wiedziałem co było więc odrazu wymieniłem sprężarkę,czujnik ciśnienia,osuszacz i zawór rozprężny koszt części 1600zł robotę sam robiłem nabicie z czyszczeniem około 800zł
pozdrawiam
-
- Początkujący
- Auto:: Touran,2.0tdi,AZV,136km
- Imię:: Marcin
Witam,mam problem rowniez z klima po napelnieniu cieszylem sie zaledwie trzy dni wprost mowiac wyparowala.
Osoba odpowiedzialna za nabicie stwierdzila nieszczelnosc w przewodach na podstawia swiatla ultrafioletowego,ale jak to zycie mnie nauczylo zawitalem u innego mechanika zrobil test na szczelnosc.Wpompowal azot do 11 barow i nic nieubylo przez 10 minut.
Wiec pytanie gdzie moze byc przyczyna problem z klima i jak moge to sprawdzic sam.Moj przyklad jest jak mechanicy robia nas w balona (nie twierdze ze wszyscy)
Osoba odpowiedzialna za nabicie stwierdzila nieszczelnosc w przewodach na podstawia swiatla ultrafioletowego,ale jak to zycie mnie nauczylo zawitalem u innego mechanika zrobil test na szczelnosc.Wpompowal azot do 11 barow i nic nieubylo przez 10 minut.
Wiec pytanie gdzie moze byc przyczyna problem z klima i jak moge to sprawdzic sam.Moj przyklad jest jak mechanicy robia nas w balona (nie twierdze ze wszyscy)
- JEDARO
- Expert
skoro Ci ubyło tzn. że jest nieszczelność tym bardziej jak na uv pokazuje może być niewielka i będzie powoli ubywać azotem nie zawsze pokazuje czasami nawet do 15 ciśnienie się pompuje i nic
ja stosuje jedną i drugą metodę
ja stosuje jedną i drugą metodę

- JEDARO
- Expert
jak to jaka sam napisałeśMARCIN79 pisze:ja stosuje jedną i drugą metodę
A jaka to druga metoda

pierwsza metoda uv
druga azotemMARCIN79 pisze: stwierdzila nieszczelnosc w przewodach na podstawia swiatla ultrafioletowego
są jeszcze inneMARCIN79 pisze:Wpompowal azot do 11 barow

-
- Początkujący
- Auto:: Touran,2.0tdi,AZV,136km
- Imię:: Marcin
Zapomialem dodac ze drugi kontrola nie potwierdzila diagnozy o nieszczelnosci ukladu klimatyzacji.
Palda odpowiec ze problem moze byc zwiazany ze sprezarka klimy.
Wiec pytam na forum,moze ktos mial podobny problem jak moj i latwiej bedzie postawic diagnoze.
Palda odpowiec ze problem moze byc zwiazany ze sprezarka klimy.
Wiec pytam na forum,moze ktos mial podobny problem jak moj i latwiej bedzie postawic diagnoze.

- jeffik
- Użytkownik
- Auto:: Toyota Verso
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Witam!
Dołączę do tematu.
Przy jakiej temperaturze zewnętrznej powinna się załączać klima. U mnie załącza się dopiero gdy na zewnątrz jest powyżej 5 stopni i fajnie osusza szyby. Poniżej 5 stopni nie ma żadnej reakcji, czy to normalne?
Pozdrawiam!
Dołączę do tematu.
Przy jakiej temperaturze zewnętrznej powinna się załączać klima. U mnie załącza się dopiero gdy na zewnątrz jest powyżej 5 stopni i fajnie osusza szyby. Poniżej 5 stopni nie ma żadnej reakcji, czy to normalne?
Pozdrawiam!