mfd 2 dvd nagranie map

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
kubasta
Początkujący
Auto:: touran 2006, 1.9
Imię:: Kuba
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

mfd 2 dvd nagranie map

Post autor: kubasta »

Witam,
mam spolszczone radio zmiana softa i unlock ale nie moge poradzic sobie z nagraniem map. Czy ktoś z was może mnie oświecić jak to nagrać? Od razu mówię, że nie jestem zielony w te klocki i bardzo mnie irytuje, że ta nawigacja mi się opiera. Próbowałem na liteonie i płytach verbatim dl dvd+r predkość 2,4 i z 4 ale radio caly czas wywala komunikat włóż plytę nawigacyjną VW DVD ? moze nagrać na DVD - r ? albo inna płyta ? poradzcie coś :) ?
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Re: mfd 2 dvd nagranie map

Post autor: DLUGI-74 »

Witaj
U mnie ten sam problem lecz jak wkładam do radia orginał V4 to chodzi każda inna nagrana np. z navi V11 już nie.
Miałem już 2 podejścia i nic ...laser czysty sprawdzany....radio spolszczone tak jak u Ciebie.
Powodzenia i jak się Tobie uda ogarnąć temat to proszę o kontakt.
Pozdrawiam :cze:
Znalazłem w necie jeszcze coś takiego ...może się przyda :uklon:
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:

Jak prawidłowo nagrywać płyty z mapami do nawigacji
Spełnienie kilku warunków jest konieczne, aby nagrana płyta w ogóle zadziałała. Sam miałem z tym mały problem, ale po kilku próbach się udało.

zaopatrujemy się w krążki DVD DL (dwuwarstwowe). Mogą to być zarówno DVD+R DL (plusowe) jaki i DVD-R DL (minusowe). Osobiście nagrywałem na płytach + firmy EMTEC, choć nie powinno być problemu także z innymi.
wybór nagrywarki: od tego na jakiej nagrywarce będziemy wypalać płyty zależy czy ona zadziała. Z własnego doświadczenia mogę napisać, że nagrywając na napędzie TSSTcorp CDDVDW SH-S222A (Samsung) w komputerze stacjonarnym wszystkie płyty chodzą. Z kolei płyta nagrana na zewnętrznej nagrywarce USB Lite-on nie działa. Dużo osób mówi też, że płyty nagrywane na laptopach nie chodzą – nie sprawdzałem. Dlatego jeżeli nie działają nam płyty próbujemy nagrać je na innej nagrywarce.
wybór programu do nagrywania: obrazy płyt zazwyczaj są w formacie ISO, który obsługują wszystkie aplikacje wypalające. Często można też spotkać obrazy w formatach „MDF/MDS”, które są tworzone i przygotowane do nagrania w programie Alcohol 120%, który jest jednak komercyjny, przez co musimy mieć na niego licencje.
I tutaj bardzo ważny warunek: nagrana płyta musi mieć koniecznie ustawiony Typ księgi (Book Type) na DVD-ROM. Oznacza to, że płyty przeznaczone do zapisu: DVD+R, DVD-R oraz DVD-RW są widziane jako płyty DVD-ROM, które są tylko do odczytu. Oryginalna płyta z mapami to właśnie DVD-ROM, więc taki zabieg pozwoli oszukać czytnik w nawigacji i zwiększa kompatybilność.
Zmianę typu księgi dokonujemy w ustawieniach programu nagrywającego. Osobiście straciłem 2 płyty DVD nagrywając w programie Alcohol, który na domyślnych ustawieniach pozostawia w niezmienionym stanie typ księgi identyfikujący daną płytę tj. jeżeli nagramy płytę DVD+R DL, płyta będzie miała Book Type DVD+R DL. W opcjach, w sekcji Zapis domyślnie odznaczona jest funkcja „Ustaw Book Type na DVD-ROM dla nośników DVD+R”. Po nagraniu 2 płyt bez zaznaczonej tej funkcji płyty nie zostały w ogóle zaakceptowane przez nawigację, wyświetla się komunikat „Niewłaściwa płyta DVD”. Nie próbowałem z zaznaczoną opcją.
W pełni działającą płytę DVD udało mi się nagrać w programie ImgBurn, który to domyślnie ustawia Typ księgi na DVD-ROM, pozwala nagrać większość formatów obrazów płyt i polecam go użyć. Jednak płyta nagrana w ImgBurn, z typem księgi DVD-ROM, ale na zewnętrznej nagrywarce nie działa, nawigacja jej nie akceptuje. W aplikacji możemy sprawdzić także jaki Typ księgi ma dana płyta. Umieszczamy płytę w napędzie, uruchamiamy program, wybieramy jedną z opcji. Z prawej strony wyświetlą się informacje o płycie. W sekcji Physical Format Information (ADIP) – Book Type określa typ płyty, w przykładzie DVD+R, ale ustawienie to nie jest brane pod uwagę. Aby nawigacja zaakceptowała płytę program do nagrywania musi podmienić bajt odpowiedzialny za identyfikacje płyty. W Physical Format Information (Last Recorded) Book Type musi być ustawiony na DVD-ROM. Na podstawie tej wartości nawigacja identyfikuje płytę. Jeżeli tu nie będzie DVD-ROM płyta nie zadziała.
typ księgi, book typeDobrym programem do nagrania płyty z mapami jest też znany Nero, który jak pamiętam także automatycznie ustawia Book Type na DVD-ROM.
Według zaleceń ważna jest także prędkość nagrywania. Nagrywanie powinno odbywać się na najniższej prędkości, sam wybrałem 2,4x, ale realnie napęd nagrywał z prędkością 4x, ponieważ wolniej nie potrafi. Jednak płyta działa idealnie. Wolniejsza prędkość nagrywania pozwoli ograniczyć ilość błędów zapisu.
kubasta
Początkujący

ogarnąłem temat kopii zapasowej :D w weekend napiszę co i jak :) i chętnie pomogę wszystkim zainteresowanym :)
Ostatnio zmieniony pt sty 23, 2015 18:30 przez kubasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert

...no to ja jestem chętny na taką mapę. :mrgreen:
klucha11
Początkujący
Auto:: 2.0Tdi BMM 08
Imię:: Mirek

Post autor: klucha11 »

Ja tez czekam na info jak to zrobić bo wczoraj nagrałem i do śmietnika poszlo

-- Pn sty 26, 2015 16:44 --

Chyba za wczesno dziekowane :/
kubasta
Początkujący

Opis jak mi się udało nagrać kopię zapasową mapy.
Gdy mamy już kopię zapasową mapy na komputerze to przechodzimy do nagrywania
ja nagrywałem nagrywarką PIONIEER DVD-RW DVRTD 11RS
płyta Verbatim DVD+R DL (DVD-R DL też mi zadziała bo testowałem)
Nagrywałem nero z najmniejszą możliwą prędkością jaka jest możliwa dla płyty DVD+R DL to 2,4
dla płyty DVD-R DL to 2
I to tak naprawdę wszystko.
Zauważyłem że największe znaczenie ma nagrywarka bo początkowo próbowałem nagrać na lite on iHAS 124 B i nie działały.
Jak coś to pisać CHĘTNIE POMOGĘ :)
:lol:
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert

kubasta pw poszło czekam na płytę i pozdrawiam :piwo: :cze:
klucha11
Początkujący

Mi tez udalo sie nagrac plyte. Na nagrywarce lite on niestety nie dziala. Nagralem plyte ba nagrywarce w laptopie za pomoca programu Nero.
Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T2, 2007, 2.0 BMM
Imię:: Michał
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: Szwedziu »

Jaką masz wersję mapy?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein

Moja Kochanica
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Post autor: wujo_sam »

klucha11 pisze:Mi tez udalo sie nagrac plyte. Na nagrywarce lite on niestety nie dziala. Nagralem plyte ba nagrywarce w laptopie za pomoca programu Nero.
Do nagrywania takowych rzeczy tylko i wylacznie nagrywarka w kompie stacjonarnym gdyz jest bardziej "stabilna" niz w lapku. Wypalic plyte to nie problem bo mam 20 w domu z mapa tylko zadna nie smiga w navi i niewiedziec czemu tylko z tymi mapami na MDFa jest problem.
klucha11
Początkujący

wujo_sam pisze:
klucha11 pisze:Mi tez udalo sie nagrac plyte. Na nagrywarce lite on niestety nie dziala. Nagralem plyte ba nagrywarce w laptopie za pomoca programu Nero.
Do nagrywania takowych rzeczy tylko i wylacznie nagrywarka w kompie stacjonarnym gdyz jest bardziej "stabilna" niz w lapku. Wypalic plyte to nie problem bo mam 20 w domu z mapa tylko zadna nie smiga w navi i niewiedziec czemu tylko z tymi mapami na MDFa jest problem.
Wiem ze stacjonarna lepsza nawet sobie taka kiedys nagrywarke kupilem zeby nagrac plyty xbox i do rns-e ale do mfd2 nie udalo mi sie na niej nagrac. Ale ta na lapku smiga az milo. A dodam ze wymienialem laser w radiu
Awatar użytkownika
BigBratl12
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
Imię:: Leszek
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: BigBratl12 »

klucha11 pisze:A dodam ze wymienialem laser w radiu
Sam wymieniałeś czy dałeś do jakiegoś serwisu?
ODPOWIEDZ