Wymiana filtra powietrza w 1.6 fsi

krzystok
Auto:: T1,1.6 fsi,2004
Imię:: Krzysiek

Wymiana filtra powietrza w 1.6 fsi

Post autor: krzystok »

Witam . Proszę o radę jak wymienić filtr powietrza w Touranie 1.6 fsi ? Rozumiem że trzeba zdjąć pokrywę silnika ? Jak się ją zdejmuje ? Nie chciałbym czegoś urwać :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Re: Odp: Wymiana filtra powietrza w 1.6 fsi

Post autor: andrz3j »

krzystok pisze:Witam . Proszę o radę jak wymienić filtr powietrza w Touranie 1.6 fsi ? Rozumiem że trzeba zdjąć pokrywę silnika ? Jak się ją zdejmuje ? Nie chciałbym czegoś urwać :)
Z czuciem ciagniesz do gory, wczesniej poodlaczaj przewody z prawej strony, z przodu powietrza rure. Obudowa ta ma 4 mocowania na wcisk...Filtr siedzi w tej czarnej plastikowej obudowie, po jej zdjeciu musisz ja rozkrecic krzyzakowym srubokretem i zobaczysz filtr.

Uwaga w FSI byly dwa rodzaje filtrów wyzszy i nizszy oraz jeden mial dwie dziury na srodku do mocowania srub, drugi bez dziur..
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
krzystok

Re: Wymiana filtra powietrza w 1.6 fsi

Bardzo dziękuję za pomoc :)P
artur98337
Początkujący
Auto:: 1,6 fsi BAG 2003
Imię:: ARTUR

Post autor: artur98337 »

witam panowie jak tam spisuje sie wasz fsi mieliscie jakis problem z silnikiem albo rozrzadem
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

artur98337 pisze:witam panowie jak tam spisuje sie wasz fsi mieliscie jakis problem z silnikiem albo rozrzadem
Moj FSI ma aktualnie 133 000 km. Przebieg w 100% oryginalny, bo znam auto od nowosci. Caly czas serwisowany. Rozrzad caly wymienialem przy 120 kkm w ASO koszt ok 4 000 pln. Z auta jestem baardzo zadowoony. Touranik spisuje sie swietnie
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
artur98337
Początkujący
Auto:: 1,6 fsi BAG 2003
Imię:: ARTUR

Post autor: artur98337 »

rozrząd wymieniałes razem z wariatorem czy nie i co ci powiedzieli w ASO co ile trzeba wymieniać , jakie masz spalanie i jak ogólnie ten ci się sprawuje bo ja mam swojego od dwoch tygodni i mam same problemy , jaki masz kod silnika mój to BAG
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

artur98337 pisze:rozrząd wymieniałes razem z wariatorem czy nie i co ci powiedzieli w ASO co ile trzeba wymieniać , jakie masz spalanie i jak ogólnie ten ci się sprawuje bo ja mam swojego od dwoch tygodni i mam same problemy , jaki masz kod silnika mój to BAG
Kazalem wszystko wymienic kopie faktury wrzucilem tez na forum. Wymienilem wszystko na najnowsze, poprawione wersje czyli wariator, napinacz, lancuch do tego slizgi i cala reszte. W ASO powiedzieli ze byl gosc z golfem kupionym u nich w aso i po 50 kkm mial rorzad bardziej wyciagniety niz moj :). Auta jezdzace duuzo w trasie np auta przedstawicieli itp przejezdzaja wiecej na rozrzadzie. Osobom na forum o ile maja "prawidlowe" przebiegi zazwyczaj miedzy 100 a 180 kkm. Moj silnik ma oznaczenie BAG. Spalanie jak jade do 90 w trasie jestem w stanie uzyskac ok. 5,5l (tankowanie do pelna..) w miescie ok 9. Na krotkich odcinach odcinkach jak np. Zawoze dziecko do przedszkola to nawet i 13 (odleglosc ok. 2 km). Srednie jak w podpisie (mozesz zerknac na motostat.pl)..

W ASO podczas wymiany rozrzadu kazalem tez wgrac najnowsze oprogramowanie do silnika. Po wymianie i nowym sofcie spalanie spadlo o ok. 0,5 l
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
krzystok

Mój ma 103 000 km i w tej chwili wszystko jest ok . Jeżdżę dopiero niecały miesiąc . Przy porannym odpalaniu burczał przez ok 2 sek. Teraz zalałem Motulem i nic nie burczy ? Zobaczymy jak będzie dalej . Spalanie u mnie takie jak u kolegi powyżej . Jestem zadowolony bo moje poprzednie stare auto też 1.6 paliło 2x więcej .
Awatar użytkownika
qwer
Początkujący
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Daniel
Kontakt:

Post autor: qwer »

krzystok pisze:Witam . Proszę o radę jak wymienić filtr powietrza w Touranie 1.6 fsi ? Rozumiem że trzeba zdjąć pokrywę silnika ? Jak się ją zdejmuje ? Nie chciałbym czegoś urwać :)
Ja tam kupuję filtr i jak jadę na przegląd klimy, to w warsztacie mi wymieniają ;)
ODPOWIEDZ