Wymiana filtra powietrza w 1.6 fsi
Wymiana filtra powietrza w 1.6 fsi
Witam . Proszę o radę jak wymienić filtr powietrza w Touranie 1.6 fsi ? Rozumiem że trzeba zdjąć pokrywę silnika ? Jak się ją zdejmuje ? Nie chciałbym czegoś urwać 
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Odp: Wymiana filtra powietrza w 1.6 fsi
Z czuciem ciagniesz do gory, wczesniej poodlaczaj przewody z prawej strony, z przodu powietrza rure. Obudowa ta ma 4 mocowania na wcisk...Filtr siedzi w tej czarnej plastikowej obudowie, po jej zdjeciu musisz ja rozkrecic krzyzakowym srubokretem i zobaczysz filtr.krzystok pisze:Witam . Proszę o radę jak wymienić filtr powietrza w Touranie 1.6 fsi ? Rozumiem że trzeba zdjąć pokrywę silnika ? Jak się ją zdejmuje ? Nie chciałbym czegoś urwać
Uwaga w FSI byly dwa rodzaje filtrów wyzszy i nizszy oraz jeden mial dwie dziury na srodku do mocowania srub, drugi bez dziur..
-
artur98337
- Początkujący
- Auto:: 1,6 fsi BAG 2003
- Imię:: ARTUR
Re: Wymiana filtra powietrza w 1.6 fsi
witam panowie jak tam spisuje sie wasz fsi mieliscie jakis problem z silnikiem albo rozrzadem
- andrz3j
- Specjalista
Moj FSI ma aktualnie 133 000 km. Przebieg w 100% oryginalny, bo znam auto od nowosci. Caly czas serwisowany. Rozrzad caly wymienialem przy 120 kkm w ASO koszt ok 4 000 pln. Z auta jestem baardzo zadowoony. Touranik spisuje sie swietnieartur98337 pisze:witam panowie jak tam spisuje sie wasz fsi mieliscie jakis problem z silnikiem albo rozrzadem
-
artur98337
- Początkujący
- Auto:: 1,6 fsi BAG 2003
- Imię:: ARTUR
rozrząd wymieniałes razem z wariatorem czy nie i co ci powiedzieli w ASO co ile trzeba wymieniać , jakie masz spalanie i jak ogólnie ten ci się sprawuje bo ja mam swojego od dwoch tygodni i mam same problemy , jaki masz kod silnika mój to BAG
- andrz3j
- Specjalista
Kazalem wszystko wymienic kopie faktury wrzucilem tez na forum. Wymienilem wszystko na najnowsze, poprawione wersje czyli wariator, napinacz, lancuch do tego slizgi i cala reszte. W ASO powiedzieli ze byl gosc z golfem kupionym u nich w aso i po 50 kkm mial rorzad bardziej wyciagniety niz mojartur98337 pisze:rozrząd wymieniałes razem z wariatorem czy nie i co ci powiedzieli w ASO co ile trzeba wymieniać , jakie masz spalanie i jak ogólnie ten ci się sprawuje bo ja mam swojego od dwoch tygodni i mam same problemy , jaki masz kod silnika mój to BAG
W ASO podczas wymiany rozrzadu kazalem tez wgrac najnowsze oprogramowanie do silnika. Po wymianie i nowym sofcie spalanie spadlo o ok. 0,5 l
Mój ma 103 000 km i w tej chwili wszystko jest ok . Jeżdżę dopiero niecały miesiąc . Przy porannym odpalaniu burczał przez ok 2 sek. Teraz zalałem Motulem i nic nie burczy ? Zobaczymy jak będzie dalej . Spalanie u mnie takie jak u kolegi powyżej . Jestem zadowolony bo moje poprzednie stare auto też 1.6 paliło 2x więcej .
- qwer
- Początkujący
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Daniel
- Kontakt:
Ja tam kupuję filtr i jak jadę na przegląd klimy, to w warsztacie mi wymieniająkrzystok pisze:Witam . Proszę o radę jak wymienić filtr powietrza w Touranie 1.6 fsi ? Rozumiem że trzeba zdjąć pokrywę silnika ? Jak się ją zdejmuje ? Nie chciałbym czegoś urwać