Kontrolka od ładowania akumulatora
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Kontrolka od ładowania akumulatora
Doskonale, myślę że za taki wniosek optymalizacyjny zmiany alternatora na 120A i zaoszczędzenia myślę nawet kilku euro a nie centow na auto dostał byś medal i niesamowita nagrodę
Ale niestety.. Jakby można było to już by to było dawno zrobione.
Nztt
Ale niestety.. Jakby można było to już by to było dawno zrobione.
Nztt
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Nie masz racji Tomek doładuje beznajmniejszego problemu... Wiem to z doświadczenia....wujo_sam pisze:Aku bedzie nie doladowany a co za tym idzie to wiadomo.
Szkoda tylko że został założony słabszy alternator...
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Gdzies czytalem o tym w jakiejs madrej motoryzacyjnej gazecie ze aku sie zasiarczaja i sa niedoladowane jezeli mamy duza pojemnosc np jak tuaku 77Ah i maly altrek 120A. Skoro tak mowisz Tomasz to tak jest
bo doswiadczenie masz solidne.
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
A co powiecie na to... vectra 1,6 ori był aku 54Ah altek 110A , aku kupiłem nowy największy jaki sie zmieścił w podstawe, 74Ah. ponad 4 lata codziennej jazdy po ok 7km do pracy i z powrotem. oraz czasem dłuzsz trasy po ok 50km, Zrobione ok 60tys km. Jak auto stało na parkingu w mrozy i rano było jeszce -20C wsiadałem i odpalał silnik po ok 2 - 3 sek,
W lato na parkingu muzyka z radia i drzwi otwarte przez ok 3 -4 godz i odpalony silnik bezproblemu.
więc niema co mysleć a brać info z doświadczenia.
Aku padł dokładnie po ok 4.5r bo auto sprzedałem i stało 3 - 4 misiące nie jeźdzone.
Ciekawostka.... w Vectrze w 1,6 , 1.8, 2.0, 2.2, 2.5, były takie same alternatory i tylko innej pojemności akumulatory więc dlaczego 1,6 nie miało by naładować aku takiego co był w 2,5 ?
W lato na parkingu muzyka z radia i drzwi otwarte przez ok 3 -4 godz i odpalony silnik bezproblemu.
więc niema co mysleć a brać info z doświadczenia.
Aku padł dokładnie po ok 4.5r bo auto sprzedałem i stało 3 - 4 misiące nie jeźdzone.
Ciekawostka.... w Vectrze w 1,6 , 1.8, 2.0, 2.2, 2.5, były takie same alternatory i tylko innej pojemności akumulatory więc dlaczego 1,6 nie miało by naładować aku takiego co był w 2,5 ?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Nieźle.. Porównywanie vectry B, w której co najwyżej elektryczne były szyby i czasami podgrzewane fotele, do auta w którym wszystko jest na prąd.. Po coś montują fabrycznie te 140A i zapewniam Cię, że gdyby mogli tu zaoszczędzić choćby 1centa, to by to zrobili.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy