"Halogeny" LED 5J0 941 067 ( 068 )

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
artblue
Auto:: 1T 2.0 BMM DSG 2006
Imię:: Rafał
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: artblue »

Z homologacja to jest zdaje sie tak, że podwykonawca (na przykłąd firla Hella produkująca lampy) ma stosowpapiery i zezwolenia na to, że by swoje probukty oznaczać jako zgodne z homologacją. Zapewne mają jakieśtam wytyczne których musza się trzymać (czy i kto to kontroluje to już nie wiadomo) i moga oni samo swoje produkty oznaczać jako homologowane.
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany
Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Re: "Halogeny" LED 5J0 941 067 ( 068 )

Post autor: marcin975 »

Ja też już założyłem ledy z RS-a i mam ten sam problem "spalonej żarówki" wyłączenie halogenów vcds-em też nie pomaga :omatko:
pozostaje dokupić przekaźnik i podłączyć jak ma większość podłączone :> ale pozbywam się halogenów + doświetlania.
jest jeszcze ponoć opcja zmiany bordnetza na obsługującego ledy + dodatkowo zmiana wszystkich do niego wtyczek :/
albo nie zwracać uwagi na kontrolkę spalonej żarówki :haha:
znalazłem coś takiego:

http://sklep.motohid.pl/pl/p/Adapter-Ka ... Superb/339
Touran był i się zmył :)
Kamel
Przeglądacz
Auto:: Jetta A5 BKD 2007
Imię:: Kamil
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Kamel »

marcin975 pisze:pozostaje dokupić przekaźnik i podłączyć jak ma większość podłączone :> ale pozbywam się halogenów + doświetlania.
A po co przekaźnik?
Dorzucasz rezystor z radiatorem (jak już było opisane stronę wcześniej) i po problemie spalonej żarówki.
marcin975 pisze:znalazłem coś takiego:

http://sklep.motohid.pl/pl/p/Adapter-Ka ... Superb/339
Jeśli myślisz, że tak jest coś "magicznego" to się mylisz :-) A dodatkowo dolicz do tego koszt wtyczek do halogenów z Fabii i wyjdzie Ci 120-130zł..
To jest właśnie rezystor i dwie wtyczki, ładnie opakowane, a cena powala :-)
A takie ustrojstwo jesteś w stanie zrobić sam za trochę mniej + satysfakcja z własnoręcznie wykonanego moda :-)
2 rezystory kupisz za 20zł, do tego wtyczki do halogenów z Fabii RS i dwie żarówki halogenów z Tourana.
Z żarówek wycinasz części, w które wpina się wtyczki, dolutowujesz przewody, następnie do tego dolutowujesz rezystory i wtyczki halogenów z Fabii i masz gotową przejściówkę.
Tu temat o montażu LEDów w obudowy od MK5, ale widać tam o jakie rezystory chodzi: http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=52&t=7802

Innym sposobem jest zmiana rezystorów w Bordzie (koszt kilka złotych) - temat opisany przez mwsoft: http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=52&t=5684
Obrazek
siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: siemion22 »

W końcu udało mi się zdobyć te ledy :) ,teraz tylko montaż i załatwienie sprawy z diagnozą spalonej żarówki, ale na forum skody wyczytałem że jest tam jeszcze funkcja świateł postojowych,tzn.ledy się ściemniają i nie świecą pełną mocą,czy może ktoś z was ma to tak podłączone ,no i czy wogóle istnieje możliwość żeby to tak w Touranie podłączyć.
Awatar użytkownika
Natel
Początkujący
Auto:: Golf V
Imię:: Dariusz
Podziękował: 1 raz

Post autor: Natel »

Tak jest chyba to w pinie 3 jest tak ale to tylko trochę mniej świecą.
siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: siemion22 »

No się zgadza że to 3 pin,ze zdjęć wygląda że dosyć mocno zmniejsza się natężenie ,ciekawe czy wpięcie się w postojówkę uruchmiło by to bez żadnych problemów.
Awatar użytkownika
artblue
Auto:: 1T 2.0 BMM DSG 2006
Imię:: Rafał
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: artblue »

Ja mam podłączone jako postojowe, przeciwmgłowe, dzienne, doświetlanie (guzik daje :P ). Kodowanie mam ustawione jako przeciwmgłowe - dzienne. Jako postojowe przygasają mniej więcej o połowę. Wolny kabelek od halogenów ledowych podłączyłem pod postojowe. Błędów nie wywala.

Uporałem się także z błędem spalonej żarówki halogenowej po podłączeniu ledów. Rezystor mocy grzał się zbyt mocno no i zresztą po co montować ledowe światła (teoretycznie energooszczędne) skoro rezystor mocy żre tyle co żarówka zwykła. Zamieniłem rezystor w bordnetzie wg opisu http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=52&t=5684

Działa ok, nie mam błędów i dodatkowo mam pełną diagnozę jeżeli któryś ledowy halogen padnie :) Jak by co to mam gdzieś chyba jeszcze kilka tych rezystorków.
Ostatnio zmieniony pn paź 27, 2014 15:52 przez artblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Natel
Początkujący
Auto:: Golf V
Imię:: Dariusz
Podziękował: 1 raz

Post autor: Natel »

Tak dokładnie, najlepiej w bordzie przelutowac rezystor j dziękuję :D ja myślałem żeby podłączyć pin 3 pod kierunkowskazy żeby się ewentualnie sciemnial i był lepiej widoczny. W Audi takie coś widziałem jak Led dzienny się ładnie ściemnia potem rozjaśnia
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Witam
Chciałbym odkopać temat bo będę za kilka dni działał z tymi właśnie Ledami i mam kilka pytań, ale od początku.

Mam takie Ledy założone w autku, zakładał je poprzedni właściciel autka u jakiegoś magika i ze względu że w tamtym czasie w autku był założony Bord Medium magik po podłączał wszystko na jakiś przekaźnikach.
Dzienne podłączone są do skrzynki bezpieczników w komorze silnika, a przednie przeciwmgielne podłączył do wiązki tylnych przeciwmgielnych w tylnych lampach, czyli jak włączam tylne przeciwmgielne to palą mi się jedne i drugie.
Do tego dzienne mam ustawione na 50% a przednie przeciwmgielne są na 100% i tu też nie jest fajnie bo jak mam włączone dzienne to w słoneczny dzień prawie ich nie widać i ludzie już kilka razy pokazywali mi żebym włączył światła (lepiej by było jak by były odwrotnie podłączone), a więc lipa.

No i teraz chciałbym to wszystko po podłączać żeby miało ręce i nogi.
Chciałbym żeby było to tak:
- 100 % - dzienne
- 50 % - przednie przeciwmgielne.

Co do podłączenia przednich przeciwmgielnych to chyba nie będzie takiej tragedii, wiązkę wiem jak zrobić i gdzie podłączyć, tylko teraz pytanie czy przy Bordzie 3C8-937-049-AC ; 30 Byte Highend, będzie trzeba zastosować jakieś rezystory żeby nie pokazywało przepalonej żarówek ???

Co do dziennych to trochę nie wiem jak to zrobić nadmienię, że będzie niedługo założony czujnik deszcz/zmierzchu w autku i chciałbym żeby działało mi przełączenie świateł jak np. wjadę w tunel (czyli z dziennych na drogowe i odwrotnie jak wyjadę z tunelu).

Wiem że jest na forum kilka osób co ma albo miało założone takie Ledy i ogarnia temat.
Będę wdzięczny za jakieś konkretne podpowiedzi.
Dzięki i pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Witam ja również zamierzam sobie zamontowac takie same drl-ki, nawet mam juz szt 1 ;)

Wiec tak:

1. Zakładasz i podlanczasz ori wiazke do halogenow.
2. Kodujesz sobie w bordzie przeciwmgielne oraz przeciwmgielne jako DRL
3. W miejsce ori halogenow zakladasz swoje i np. takie rezystory
www.ebay.co.uk/itm/321526127375?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
5. I wszystko hula równiez z RLS tak jak piszesz.

Jam tak wlasnie mam zrobione tylko jeszcze 1 ledzik 2 rezystorki i zamiana ;)

P.S W bordzie rowniez ustawiasz sobie jak maja swiecic jako drl czyli 100 % 50 % itd
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

yox tylko te ledy mają kostkę 3 pinową gdzie:

1- światła pozycyjne (4 diody i mniejsza moc)
2- masa
3- światła do jazdy dziennej (4 diody 100% mocy)

Myślałem żeby wykorzystać 3 piny a nie tylko dwa piny i zmniejszać moc przez Borda, tylko nie wiem czy się tak da podłączyć.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

Zgadza sie 3 piny ale tak jest podlaczone ori w skodzie, co do swapa to wykorzystuje sie 2 piny----->rezystor------>wiazka hlogenow, bynajmniej tyle wynika z mojej wiedzy ;)
Krzycho
Użytkownik
Auto:: Golf GT BMN '08
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 60 razy
Kontakt:

Post autor: Krzycho »

Aby te ledy nie robiły błędu spalonej żarówki wystarczy przelutować 2 rezystory w bordnetzie a nie kombinować z jakimiś rezystorami na przewodach jako balast...

Image

wymienia się rezystory na: 9,1KOhm o rozmiarze 0805 - koszt parę groszy...
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany
Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Post autor: marcin975 »

Dobra robota :piwo: Muszę u siebie wywalić te grzejące się rezystory :P
Touran był i się zmył :)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Witam
A więc żeby wszystko dobrze działało trzeba zrobić to następująco.
Na początek metodą podaną przez Krzycha (widziałem to już wcześniej na Forum Golf V) trzeba wymienić rezystory na: 9,1KOhm o rozmiarze 0805 i chyba wiem kto mi to zrobi :mrgreen:

Następnie w moim przypadku montujemy wiązkę przednich przeciwmgielnych i łączymy to w ten sposób:

- Halogen Led lewy - z pinu nr. 3 (+) ciągniemy wiązkę do Borda kostka D pin nr. 2
- Haloen Led prawy - z pinu nr. 3 (+) ciągniemy wiązkę do Borda kostka A pin nr. 4
- Halogeny Led prawy i lewy - z pinu nr. 2 (-) łączymy przewody razem i podłączamy do punku masowego.

Oczywiście trzeba jeszcze pociągnąć przewód z Borda do przełącznika świateł żeby włączać przednie przeciwmgielne czyli we wtyczce włącznika świateł pin nr 5 i podłączamy go z przewodem do Bornetza wtyczka E pin 6.
U mnie będzie jeszcze założona kostka żeby wszystko rozpinać jak byśmy chcieli zdjąć przedni zderzak czyli tak jak jest to oryginalnie montowane.

Teraz kodowanie.
Na początek włączamy przednie przeciwmgielne:
- Baj 0 bit 0 - Zainstalowano przednie światła przeciwmgielne

Obrazek

Następnie kodujemy przednie przeciwmgielne jako dzienne:
- Baj 17 bit 4 - Światła do jazdy dziennej włączane przez światła przeciwmgielne

Obrazek

Następnie obniżamy świecenie przednich przeciwmgielnych
- Bajt 20 - Przyciemnianie świateł do jazdy dziennej (DRL). Wartość dziesiętna (krok 1%) - 10 x 1 = 10 (to tylko przykład)

Obrazek

No i nie można zapomnieć zakodować doświetlania zakrętów jak mamy założony Bordnetz 30 Byte Highend.
- Bajt 23 bit 2 - Aktywny algorytm sterowania światłem kierowanym (doświetlanie zakrętów)
oraz bit 3-4 - 08 Doświetlanie zakrętów przez światła przeciwmgielne

Obrazek

A teraz pytanie czy tak to ma wyglądać ????
Z góry dzięki za sprawdzenie i ewentualne korekty.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
ODPOWIEDZ