co wymienić w BMM

Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T2, 2007, 2.0 BMM
Imię:: Michał
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

co wymienić w BMM

Post autor: Szwedziu »

Witam

Ponieważ mój :20: BMM dobija 190 000 chciałem się dowiedzieć co pasuje mu wymienić? Słyszałem o jakimś imbusie do wymiany tylko czy należało by na coś jeszcze zwrócić uwagę?
W maju wymieniam olej i filtry to mogę coś przy okazji zrobić (logi turbinki wrzuciłem już wcześniej i czekam na ocenę.

Autko z 2007r w zeszłym roku "wyleczyłem" DPF i wrzuciłem wirusa.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein

Moja Kochanica
Awatar użytkownika
pantera35
Przeglądacz
Auto:: Touran Cross, BMM, DSG
Imię:: Czarek
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: co wymienić w BMM

Post autor: pantera35 »

Mój BMM ma już 193 000 i jak na razie przy silniku nic nie robiłem. Nawet DPF jeszcze nie szwankował ale obawiam się, że i na niego w niedalekiej przyszłości przyjdzie pora.

Jeśli chodzi o napęd pompy olejowej czyli imbus, o którym piszesz, to BMM ten problem nie dotyczy.

Rozumiem, że oprócz wirusa musiałeś jeszcze coś mechanicznie zrobić?
Wymontować DPF i usunąć monolit lub wstawić jakiś inny katalizator?
Czy jeszcze inaczej?
CHODTE SRAT S VASIM PSEM PRED VAS DUM
Awatar użytkownika
krzy0
Przeglądacz
Auto:: A4 B8 14r
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: krzy0 »

U mnie 183 tys i wszystko ok ostatnio wymienialem dwumase
Chlopaki tak szczerze to ile wam te bmm palą?
Awatar użytkownika
pantera35
Przeglądacz

No w zasadzie dwumase, to i ja wymieniłem przy 185 000km.
Ja mam BMM+ DSG i w mieście na odcinku do pracy i z powrotem (5km w jedną stronę) według komputera pali około 9L/100km , a w praktyce pewnie 9,5L do 10L/100km w zimę . Natomiast trasa jadąc tak 110 - max miejscami 120km/h to "minimum" 6L/100km.
Trasa 3000km do Chorwacji i z powrotem, jazda zgodnie z przepisami według komputera 6,8L/100km i gdyby nie 900km przejechane z małą prędkością w Polsce w nocy to 7L/100km by było mało.
Czyli ogólnie pali sporo jak na taki silnik.
Dokładnie tyle samo paliło mi pięciocylindrowe Audi A6 C4 2.5TDI
Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz

pantera35 pisze:
Jeśli chodzi o napęd pompy olejowej czyli imbus, o którym piszesz, to BMM ten problem nie dotyczy.
A to dobrze :)
pantera35 pisze:
Rozumiem, że oprócz wirusa musiałeś jeszcze coś mechanicznie zrobić?
Wymontować DPF i usunąć monolit lub wstawić jakiś inny katalizator?
Czy jeszcze inaczej?
Mówili coś o jakichś rurkach ale ja się na tym nie znam i zaufałem specom. Mój wirus był delikatny na 165km.

-- 29 mar 2015, o 20:06 --

To ja dwumasy jeszcze nie ruszałem. W mieście łyka ok 7-8l bez korków. Trasa 5-6 choć ostatnio udało się 4.9 :) choć jak dobrze przyłożę to i 10 wypije
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein

Moja Kochanica
Awatar użytkownika
krzy0
Przeglądacz

pantera35 pisze:Ja mam BMM+ DSG i w mieście na odcinku do pracy i z powrotem (5km w jedną stronę) według komputera pali około 9L/100km , a w praktyce pewnie 9,5L do 10L/100km w zimę . Natomiast trasa jadąc tak 110 - max miejscami 120km/h to "minimum" 6L/100km.
Trasa 3000km do Chorwacji i z powrotem, jazda zgodnie z przepisami według komputera 6,8L/100km i gdyby nie 900km przejechane z małą prędkością w Polsce w nocy to 7L/100km by było mało.
Czyli ogólnie pali sporo jak na taki silnik
Bo juz myslałem ze moj bmm ma cos nie teges ze tyle pali ,a tu ten typ tak ma
Awatar użytkownika
siemi1
Przeglądacz
Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
Imię:: Piotr
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: siemi1 »

U mnie szykuje sie pewnie dwumas aktualnie 206kkm. ale jeszcze nie wymieniany.
przy 146kkm był robiony rozrząd w NL zastanawim sie ile czekac w PL na wymiane bo tam duzo większe przeiegi auto robilo a u nas ja robie ok 15kkm rocznie. Rozrząd nimy co 150.000 km czyli wypadło by na 300.000km ale jakos napewno do tej liczby nie bede czekał.

Robiliście jakies poduszki silnika inne tego typu rzeczy u siebie czy też cisza?

DPF - od ponad roku ani razu kontrolka sie nie palili, poprzedni wlasciciel w mowil ze raz mu sie zapalila na 1,5roku. zapełnienie ppiołem teraz mam na poziomie 55gr wiec końca DPFa coraz blizej.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Witam
Ja też mam BMMa. Nic konkretnego nie robiłem a zbliża się 190 na liczniku. Wydaje mi się, że spalanie jest troszkę wyższe ze względu (gdzieś kiedyś czytałem) na skrzynie biegów. Jest montowana "krótka"
i to tak wpływa na to. Są też montowane w Touranach skrzynie z dłuższymi przełożeniami i tam spalanie jest troszkę niższe.
Awatar użytkownika
krzy0
Przeglądacz

PIOTREL pisze:Witam
Ja też mam BMMa. Nic konkretnego nie robiłem a zbliża się 190 na liczniku. Wydaje mi się, że spalanie jest troszkę wyższe ze względu (gdzieś kiedyś czytałem) na skrzynie biegów. Jest montowana "krótka"
i to tak wpływa na to. Są też montowane w Touranach skrzynie z dłuższymi przełożeniami i tam spalanie jest troszkę niższe.
Z ta skrzynia to niewiem u mnie jest raczej szybka bo przy 160 mam 3 tys i tak jak jade szybciej niz 80-90 to spalanie sporo wieksze,jedynie co to jak wkoncu skonczy sie dpf to mam nadzieje ze spalanie spadnie.
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

krzy0 pisze:
pantera35 pisze:Ja mam BMM+ DSG i w mieście na odcinku do pracy i z powrotem (5km w jedną stronę) według komputera pali około 9L/100km , a w praktyce pewnie 9,5L do 10L/100km w zimę . Natomiast trasa jadąc tak 110 - max miejscami 120km/h to "minimum" 6L/100km.
Czyli ogólnie pali sporo jak na taki silnik
Bo juz myslałem ze moj bmm ma cos nie teges ze tyle pali ,a tu ten typ tak ma
Mój BKD pali tak samo, wiec te samochody tak mają i aż się dziwie jak czytam, że niektórym w mieście 7-7,5 l a w trasie to potrafią poniżej 5 litrów.
Wojtek
Awatar użytkownika
pantera35
Przeglądacz

krzy0 pisze:
PIOTREL pisze:Witam
Z ta skrzynia to niewiem u mnie jest raczej szybka bo przy 160 mam 3 tys i tak jak jade szybciej niz 80-90 to spalanie sporo wieksze,jedynie co to jak wkoncu skonczy sie dpf to mam nadzieje ze spalanie spadnie.

Ja mam tak samo, jak jadę 80km/h na 6 biegu to spalanie chwilowe malutkie około 4.3L , a wystarczy jechać 90 i już pokazuje 5.5 - 5.7L/100km
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Może i tak koledzy macie rację, wydaje mi się, że na długiej skrzyni powinien troszkę mniej palić. Choć nasze autka nie są małe nie są lekkie a co do opływowości powietrza mają taką jak szafa trzydrzwiowa. ;)
Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz

Myślę ze dużo zależy od stylu jazdy. Mnie na trasie 250 km (częściowo górskiej - ok 100km) spalanie 4.9l/100km :D ale jechałem 70-90km/h
Pozatym znaczenie ma jeszcze paliwo, opony, stan nawierzchni, obładowanie samochodu... i pewnie jeszcze dużo innych czynników. Jak poszukacie to na forum był gdzieś ten temat.

P.S.
Tata jak swoją skodą jeździł do swojego " speca" to też mu sporo paliła. Jak go namówiłem na wymianę rozrządu u mojego mechanika to spalanie na trasie spadło mu o 1-1,5l :)

Moja Kochanica
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Proszę trzymać się tematu
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Szwedziu
Przeglądacz

Turanek pisze:Proszę trzymać się tematu
Właśnie delikatnie chciałem to zasugerować

Moja Kochanica
ODPOWIEDZ