Demontaż progów plastikowych przód .

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Rafalski82s
Auto:: Touran 1.9 rok 2004
Imię:: Rafał

Demontaż progów plastikowych przód .

Post autor: Rafalski82s »

Witam,
Przejrzałem forum i nic nie znalazłem .
Mianowicie potrzebuje sie dostać do uchwytu otwierania maski,ostatnio go ulamalem przy otwieraniu maski i potrzebuje zdemontować plastik przy rączce i listwę progowa.
Moje pytanie jak zdjąć plastiki zeby nic nie połamać ?

Dziekuje
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Re: Demontaż progów plastikowych przód .

Post autor: rzutnik »

Aby ściągnąć uchwyt otwierania maski należy wysunąć plastikowy zatrzask - jest od strony silnika, podważasz go płaskim śrubokrętem i wysuwasz w kierunku silnika. Po wysunięciu zatrzasku rączka schodzi bezproblemowo. Pod rączką jest 1 wkręt trzymający plastik. Aby ściągnąć listwę progową należy najpierw ściągnąć boczną osłonę deski rozdzielczej - podważasz od przodu najlepiej plastikowymi elementami do ściągania tapicerek aby nie uszkodzić plastików, następnie ściągasz plastik (wąski pasek) obok deski rozdzielczej - jest na metalowych zatrzaskach. Pod tym plastikiem jest 1 wkręt listwy progowej, reszta metalowe zatrzaski - należy mocniej pociągnąć i wyskakują. Czasami zamiast z karoserii wyskakują z plastików więc te które zostaną w karoserii należy powyciągać i powsadzać w plastiki. Od strony słupka B (to ten między drzwiami) na plastik progowy nachodzi plastik z osłony tego słupka. Można kombinować aby go odchylić tylko dołem ale jeśli chcesz to zrobić profesjonalnie to należy go wcześniej ściągnąć. Zaczynamy od samej góry. Ściągasz zaślepkę z napisem airbag pod nią jest śruba torx20. Następnie ten plastik ściagasz zaczynając od góry - od góry trzymała go ta śruba a od dołu zachaczony jest o dolny plastik. Dolna część plastiku jest na 2 zatrzaskach do słupka i 2 metalowych spinkach na dole do plastików na progach (przednich i tylnych).
To tak na szybko z tego co pamiętam.
ODPOWIEDZ