Dziwny hałas - sprzęgło
-
fnx
- Auto:: BKC, 1.9 TDI, 2005
- Imię:: Paweł
Dziwny hałas - sprzęgło
Witam,
Jestem tutaj nowy i nabyłem w ostatnim czasie Tourana 1.9TDI 2005 rok.
Po pewnym czasie tj. tygodniu gdy wyszedłem z samochodu otworzyć bramę usłyszałem jakiś hałas który po chwili ustał, za chwilę znów i cisza.
Gdy wjechałem do garażu, otwarłem drzwi od kierowcy i nasłuchiwałem, lecz nic się nie działo. Zaobserwowałem, że po puszczeniu pedału gazu na biegu jałowym odzywał się ten dźwięk, a gdy przytrzymam sprzęgło ten dźwięk nie występuje. Dodatkowo po wciśnięciu sprzędła do końca słychać jakieś pstrykanie.
Po świętach wybieram się do mechanika, ale postanowiłem się już psychicznie przygotować i zapytać was co to może być..
Sprzęgło? Dwumasa? czy jeszcze coś?
Proszę o pomoc.
Jestem tutaj nowy i nabyłem w ostatnim czasie Tourana 1.9TDI 2005 rok.
Po pewnym czasie tj. tygodniu gdy wyszedłem z samochodu otworzyć bramę usłyszałem jakiś hałas który po chwili ustał, za chwilę znów i cisza.
Gdy wjechałem do garażu, otwarłem drzwi od kierowcy i nasłuchiwałem, lecz nic się nie działo. Zaobserwowałem, że po puszczeniu pedału gazu na biegu jałowym odzywał się ten dźwięk, a gdy przytrzymam sprzęgło ten dźwięk nie występuje. Dodatkowo po wciśnięciu sprzędła do końca słychać jakieś pstrykanie.
Po świętach wybieram się do mechanika, ale postanowiłem się już psychicznie przygotować i zapytać was co to może być..
Sprzęgło? Dwumasa? czy jeszcze coś?
Proszę o pomoc.
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Re: Dziwny hałas - sprzęgło
Witam
Kolego proszę przeczytaj regulamin. Na początek zapraszamy do odpowiedniego działu aby się przywitać. Potem użyj przycisku szukaj. A dla mnie to co piszesz to dwumas zaczyna się kończyć.
Pozdrawiam
Kolego proszę przeczytaj regulamin. Na początek zapraszamy do odpowiedniego działu aby się przywitać. Potem użyj przycisku szukaj. A dla mnie to co piszesz to dwumas zaczyna się kończyć.
Pozdrawiam
-
fnx
- Auto:: BKC, 1.9 TDI, 2005
Dzięki za info, miałem cichą nadzieję, że to nie to, ale no niestety.. dam znać co powie mechanik 
-
justin262
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2003 AZV2.0TDI
- Imię:: Justin
I co powiedział spec? Jestem ciekaw, bo u siebie słyszę takie rechotanie/rzężenie - jak się silnik nagrzeje słychać go na wolnych obrotach. Jak wciskam sprzęgło w połowie drogi narasta i potem ustaje. Ja stwierdziłem, że to wysprzęglik. Po wymianie pomogło (pojawiły się inne problemy, ale o tym nie tutaj).
Bo Justin tak twierdzi!
-
hadzii123
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI CFHC
Witajcie.
Po nocnym postoju w garażu po odpaleniu silnika na biegu jałowym słychać "tarcie" (ocierania się), prędkość ocierania wzrasta razem z przyśpieszeniem obrotów silnika. Przy wciśnięciu lekko pedału sprzęgła wycisza się, przy wciśnięciu do połowy zanika całkowicie. Ocieranie występuje podczas postoju i w czasie jazdy. Olej jest, biegi wchodzą płynnie. Dwumasę słychać na biegu jałowym na rozgrzanym silniku, ale bardzo delikatnie. Miałem ją wymienić na jesień, teraz nie wiem czy to łożysko oporowe czy skrzynia. Miał ktoś taki przypadek? Skrzynia MAY.
Po nocnym postoju w garażu po odpaleniu silnika na biegu jałowym słychać "tarcie" (ocierania się), prędkość ocierania wzrasta razem z przyśpieszeniem obrotów silnika. Przy wciśnięciu lekko pedału sprzęgła wycisza się, przy wciśnięciu do połowy zanika całkowicie. Ocieranie występuje podczas postoju i w czasie jazdy. Olej jest, biegi wchodzą płynnie. Dwumasę słychać na biegu jałowym na rozgrzanym silniku, ale bardzo delikatnie. Miałem ją wymienić na jesień, teraz nie wiem czy to łożysko oporowe czy skrzynia. Miał ktoś taki przypadek? Skrzynia MAY.
Hadzii123
-
sauter
- Początkujący
- Auto:: 1.6FSI Highline 2004
- Imię:: Piotr
Ja w swoim też mam coś podobnego , że po wciśnięciu sprzęgła takie chrobotanie ustępuje. Wymieniłem kape w której znajdują się łożyska i dalej to samo.Gdy przyśpieszam z wysokiego biegu z małych obrotów to też słychać ten dźwięk.
-
justin262
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2003 AZV2.0TDI
- Imię:: Justin
Ja to miałem takie ocieranie, gdy z jednej strony poszły mi śruby mocujące silnik. Początkowo dźwięk był dziwaczny i nie mogłem dojść skąd pochodzi. Też wydawało mi się, że to od sprzęgła, a konkretnie dwumasy. Raz był, raz nie, jak silnik od dołu szedł to częściej... Wszystko wyjaśniło się, gdy śruby całkiem się złamały i silnik mocniej opadł z jednej strony. Na szczęście nie spadł na asfalt i dojechałem jeszcze do mechanika. Ocierał pasek rzecz jasna. Nie twierdzę, że to to samo, ale... 
Bo Justin tak twierdzi!
-
hadzii123
- Przeglądacz
Może komuś się przyda.
W moim przypadku padł docisk sprzęgł a raczej wzmocnienie w docisku pękło i robiło za dłuto wycierając obudowę skrzyni. To samo padło u znajomego więc myślę, że jest to wada tego sprzęgła, modele Tourana te same, silniki też tylko nie wiem czy ta sama skrzynia. U znajomego dodatkowo padła skrzynia, blaszka wytarła dziurę i wyciekł olej. Całe szczęście że u mnie zdarzyło się to w garażu, a nie w trasie.
W moim przypadku padł docisk sprzęgł a raczej wzmocnienie w docisku pękło i robiło za dłuto wycierając obudowę skrzyni. To samo padło u znajomego więc myślę, że jest to wada tego sprzęgła, modele Tourana te same, silniki też tylko nie wiem czy ta sama skrzynia. U znajomego dodatkowo padła skrzynia, blaszka wytarła dziurę i wyciekł olej. Całe szczęście że u mnie zdarzyło się to w garażu, a nie w trasie.
Hadzii123
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Hadzii ten temat jest znany u producenta i ja bym się w takim przypadku zwracał do niego o naprawę nawet jeżeli 2 lata minęły.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
hadzii123
- Przeglądacz
Samochód ma 4 lata i sprowadziłem go z Niemiec, serwisowany do końca, ale jest już naprawiony więc wątpię żebym coś wskórał.
-- 4 sie 2015, o 22:27 --
-- 4 sie 2015, o 22:27 --
Zadzwoniłem do serwisu i powiedziano mi, że problem nie jest globalny ale dość często występuje. Sprawdzono czy nie ma akcji serwisowej na mój samochód, dowiedziałem się że była i wówczas wymieniono pompę obiegową no i przy okazji potwierdziłem jeszcze raz książkę serwisową. Poinformowano mnie również, że mogę skorzystać z programu tzw. dobrej woli producenta, ale gdy powiedziałem że samochód sprowadziłem z Niemiec już z programu nie mogłem skorzystać, bo dotyczy to tylko samochodów kupionych w kraju nawet "z drugie ręki.Muti pisze:ja bym się w takim przypadku zwracał do niego o naprawę nawet jeżeli 2 lata minęły
Hadzii123
- newcastle26
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1,9 BKC 2005
- Imię:: Konrad
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
a ja mam inny problem. po wymianie kompletu samochod zapala z takim mocnym udarzeniem. czasami potrafi zgasnac natychmiast po odpaleniu. i przy zmianie biegow (szczegolnie z 1 na 2, z 2 na 3 i 3 na 4) bardzo czesto dosyc mocno szarpie. na wyzszych biegach jest to mniej odczuwalne. zdazylo mi sie rowniez ze zgasl podczas ruszania.
tak bylo od poczatku zaraz po wymianie. przejechalem ok 1200 km bo myslalem ze moze cos musi sie ulozyc. ale jest bez zmian.
myslicie ze dwumasa do reklamacji czy raczej wina mechanika?
tak bylo od poczatku zaraz po wymianie. przejechalem ok 1200 km bo myslalem ze moze cos musi sie ulozyc. ale jest bez zmian.
myslicie ze dwumasa do reklamacji czy raczej wina mechanika?
W życiu piękne są tylko chwile - RR