Nie widzi bluetooth.
- bigkaban
- Przeglądacz
- Auto:: bmw
- Imię:: magchoobVE
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Nie widzi bluetooth.
Witam kupilem wlasnie tiguana ale to blizniacze modele wiec pozwolilem sobie napisac na tym forum- mianowicie auto wyszlo z fabryki z rc510 i bluetooth. w tej chwili jest rns510 i zaden telefon nie wyszukuje bt w aucie. Po wcisnieciu phone na rns510 wycisza sie dzwiek i nic ponadto. Pod siedzeniem pasazera jest modul o numerze 1K8 035 730.
Dysponuje programem VAS PC ale tu wszyscy piszecie o vcds albo vag a tego nie mam.. Drugie pytanie to kwestia kostki ktora idzie ze sterownika do radia- moze ktos jej nie podpial przy zmianie radia? To moge sprawdzic wyciagajac radio ale prosilbym o wszelkie sugestie jakie sie komu nasuna.
Ps kierownica zwykla bez multifunkcji
mfa czerwony i nie ma tam nic na temat telefonu.
Dysponuje programem VAS PC ale tu wszyscy piszecie o vcds albo vag a tego nie mam.. Drugie pytanie to kwestia kostki ktora idzie ze sterownika do radia- moze ktos jej nie podpial przy zmianie radia? To moge sprawdzic wyciagajac radio ale prosilbym o wszelkie sugestie jakie sie komu nasuna.
Ps kierownica zwykla bez multifunkcji
mfa czerwony i nie ma tam nic na temat telefonu.
-
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
- Imię:: andrzej
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Re: Nie widzi bluetooth.
a niema błędów żadnych? nie wiem jak ten vas działa ale powinny pokazywać się błędy w Gatewayu o braku komunikacji ,lub nie jest nawet zakodowany że jest moduł -ale wtedy też błąd by raczej był że GW źle zakodowany,przeskanuj będzie widać
pozdrawiam
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Ten modul nie wyswietla nic na fis nie obsluguje musisz vcds zakodowac zeby byl widoczny dla tel i przy okazji spr jaki kod dostepu ma zapisany
- bigkaban
- Przeglądacz
- Kontakt:
Vcds nie mam musze pokombinowac
Sprawdzilem kable i zielona wtyczka ma 4 kable z czego trzy obciete- gdzies ktos ma jakis schemat jak to ma byc podlaczone w zielonej kostce? najpierw zrobie kabelkologie a potem pomyslimy nad vcds ;-)
-- 9 kwi 2015, o 20:13 --
gateway ma blad- zle zakodowany ;-)
Sprawdzilem kable i zielona wtyczka ma 4 kable z czego trzy obciete- gdzies ktos ma jakis schemat jak to ma byc podlaczone w zielonej kostce? najpierw zrobie kabelkologie a potem pomyslimy nad vcds ;-)
-- 9 kwi 2015, o 20:13 --
andreass211 pisze:a niema błędów żadnych? nie wiem jak ten vas działa ale powinny pokazywać się błędy w Gatewayu o braku komunikacji ,lub nie jest nawet zakodowany że jest moduł -ale wtedy też błąd by raczej był że GW źle zakodowany,przeskanuj będzie widać
gateway ma blad- zle zakodowany ;-)
-
- Specjalista
zakoduj gatewaya zrestartuj rns i może odżyje obadaj wtyczkę C
https://www.google.no/search?q=rns+510+ ... B462%3B376
pozdrawiam
- bigkaban
- Przeglądacz
- Kontakt:
andreass211 pisze:zakoduj gatewaya zrestartuj rns i może odżyje obadaj wtyczkę C
A masz moze jakas rozpiske jakie kable sa potrzebne??
-
- Specjalista
nie mam schematu są tu koledzy co większa wiedzę mają na te tematy ale dziwią mnie te oberwane kable przy wtyczce ,ta duża wtyka w rns jak dokładniej popatrzysz dzieli się na mniejsze wtyczki jedna z nich jest własnie od telefonu wtyczka C, plus dwa kabelki (pomar/fiol i pomar/ brąz )powinny iśc do wtyczki D can H i can L ,sprawdź dokładnie od której wtyczki są oderwane i połącz kolorami masz raczej oryginalną wiązkę ,kodowałeś gatewaya -restart rnsa ?
pozdrawiam
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Tu masz rozpiske do RNS 510 http://www.my-gti.com/529/volkswagen-rn ... ssignments
Z tego co pamiétam to powinno byc podláczone
Can HI, Can low, zasilanie, masa, mikrofon i audio
Z tego co pamiétam to powinno byc podláczone
Can HI, Can low, zasilanie, masa, mikrofon i audio
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
W linku masz schemat z elsy porównaj sobie to np z kolorami kabli, ale to co koledzy Ci wcześniej podali w zupełności Ci powinno wystarczyć.
https://www.sendspace.com/file/re9ia8
https://www.sendspace.com/file/ke7szv
https://www.sendspace.com/file/re9ia8
https://www.sendspace.com/file/ke7szv
- bigkaban
- Przeglądacz
- Kontakt:
Oj chyba tego bez VCDS nie ogarne a tego nie posiadam. Ktos w okolicy Świebodzina <Tam gdzie Jezus> ma taki sprzet i zrobilby to za oplata?? Moge tez podjechac do kogos w okolicy nie ma problemu.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
A moze po prostu sprwdzisz bezpieczniki i kable ?
Po drugie VAS jest bardzo dobry do tego, pytanie czy umiesz to obsługiwac, bo samo posadanie VAS, VCDS, czy innego sprzętu też Ci nic nie da.
Skoro piszesz ze masz VAS to raczej cos tam na nim robisz, wiec nie rozumiem problemu ?
Diagnoza modułu BT przez VAS odbywa się tak samo jak kazdego innego.
Jak VAS sie z nim nie łączy to szukaj bezpieczników , jak bezpieczniki dobre to sprawdzasz połaczenie CAN i power
czy cos z tych czynności zrobiłes ?
Po drugie VAS jest bardzo dobry do tego, pytanie czy umiesz to obsługiwac, bo samo posadanie VAS, VCDS, czy innego sprzętu też Ci nic nie da.
Skoro piszesz ze masz VAS to raczej cos tam na nim robisz, wiec nie rozumiem problemu ?
Diagnoza modułu BT przez VAS odbywa się tak samo jak kazdego innego.
Jak VAS sie z nim nie łączy to szukaj bezpieczników , jak bezpieczniki dobre to sprawdzasz połaczenie CAN i power
czy cos z tych czynności zrobiłes ?
- bigkaban
- Przeglądacz
- Kontakt:
Napisalem, ze mam dostep do VAS- a ogarnianie tego to inna para kaloszy ;-)
Bezpiecznikow nie sprawdzalem w sumie to skoro sa 3 kable odciete to widac komus cos nie pasowalo.
Podalem wszystko co zrobilem- nie ogarniam tematu wiec chce komus zaplacic zeby zrobil to sam skoro sie na tym zna.
VCDS jest lepszy bo jest full instrukcji na necie jak to zrobic a do VAS cisza.
W diagnozie VAS pokazuje zle akodowany gateway- takze trzeba kogos kto sie na tym zna i zakoduje jak trzeba i tyle. ;-)
Bezpiecznikow nie sprawdzalem w sumie to skoro sa 3 kable odciete to widac komus cos nie pasowalo.
Podalem wszystko co zrobilem- nie ogarniam tematu wiec chce komus zaplacic zeby zrobil to sam skoro sie na tym zna.
VCDS jest lepszy bo jest full instrukcji na necie jak to zrobic a do VAS cisza.
W diagnozie VAS pokazuje zle akodowany gateway- takze trzeba kogos kto sie na tym zna i zakoduje jak trzeba i tyle. ;-)
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
VAS ma tę zaletę (jeśli jest pełna wersja), że prowadzi za rączkę, jak tata dziecko do baru. Chcesz kodować, to zada parę pytań i gotowe.
Wtyczka zielona zawiera połączenia audio, w zależności jaki masz wersję navi i sterownika telefonu (obsługa głosowa) może puszczać też sygnał z mikrofonu.
Najważniejsze, że moduł telefonu jest widoczny, bo to oznacza, że szyna can działa i zasilanie tez jest.
Wtyczka zielona zawiera połączenia audio, w zależności jaki masz wersję navi i sterownika telefonu (obsługa głosowa) może puszczać też sygnał z mikrofonu.
Najważniejsze, że moduł telefonu jest widoczny, bo to oznacza, że szyna can działa i zasilanie tez jest.
-
- Użytkownik
- Auto:: Golf GT BMN '08
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
- Kontakt:
moduł o którym piszesz 1k8 to taki moduł w wersji LOW, bez informacji na zegarach jak i na radiu... ale za to ma striming audio... a te 4 kable w zielonej wtyczce to przewody audio prawy i lewy kanał
pinologia:
zielona wtyczka ---> czarna wtyczka w module BT
pin11 - audio lewy ---> pin4
pin5 - audio masa ---> pin5
pin12 - audio prawy ---> pin8
pin6 - audio masa ---> pin9
a parowanie telefonu odbywa się w momencie przekręcenia stacyjki na zapłon wtedy masz uaktywnione wyszukiwanie / parowanie modułu...
pinologia:
zielona wtyczka ---> czarna wtyczka w module BT
pin11 - audio lewy ---> pin4
pin5 - audio masa ---> pin5
pin12 - audio prawy ---> pin8
pin6 - audio masa ---> pin9
a parowanie telefonu odbywa się w momencie przekręcenia stacyjki na zapłon wtedy masz uaktywnione wyszukiwanie / parowanie modułu...
- bigkaban
- Przeglądacz
- Kontakt:
Nie widzi bluetooth.
Zakodowalem dzis glosniki dynaudio bo takie mam w aucie a kodowane byly zwykle, kabelki polutowalem i zrobilem tak jak powinno byc, jednak dalej nie widze modulu bt po wejsciu do auta. Modul telefonu w vas pokazuje blad brak mikrofonu brak podstawki pod telefon. i brak anteny
Uchwyt taki powinien byc- kable od niego znalazlem za schowkiem
http://allegro.pl/adapter-telefonu-blue ... 39038.html
Po kodowaniu pokazala mi sie navi strzalkowa na mfa i caly czas jest kompas w lewym gornym rogu <tak mi sie wydaje> bt jednak dalej nie dziala- i teraz nie wiem czy szukac innego sterownika czy kupic ten uchwyt i wpiac go w dwa kabelki i wtedy sie pojawi bo jeden z tych kabelkow to kostka a drugi wyglada na zlacze anteny moze to robi jako antena bt??
Podlaczylem od kolegi z passata taki modul
5n0035730c
wsio zatrybilo na rns510 i na mfa mam dostep do tel i moge dzwonic i odbierac takze dziala wszystko oprocz mikrofonu<rozmowca mnie nie slyszy> no ale to mysle juz malutki problem do rozwiazania?
Mikrofon w podsufitce fizycznie mam- on idzie bezposrednio do sterownika bt czy gdzie sie go podlacza??
Warto kupowac ten modul czy celowac w cos innego??
ok mialem zakodowany mikrofon na obsluge glosowa a tej nie mam- przekodowalem i teraz smiga ;-)
Uchwyt taki powinien byc- kable od niego znalazlem za schowkiem
http://allegro.pl/adapter-telefonu-blue ... 39038.html
Po kodowaniu pokazala mi sie navi strzalkowa na mfa i caly czas jest kompas w lewym gornym rogu <tak mi sie wydaje> bt jednak dalej nie dziala- i teraz nie wiem czy szukac innego sterownika czy kupic ten uchwyt i wpiac go w dwa kabelki i wtedy sie pojawi bo jeden z tych kabelkow to kostka a drugi wyglada na zlacze anteny moze to robi jako antena bt??
Podlaczylem od kolegi z passata taki modul
5n0035730c
wsio zatrybilo na rns510 i na mfa mam dostep do tel i moge dzwonic i odbierac takze dziala wszystko oprocz mikrofonu<rozmowca mnie nie slyszy> no ale to mysle juz malutki problem do rozwiazania?
Mikrofon w podsufitce fizycznie mam- on idzie bezposrednio do sterownika bt czy gdzie sie go podlacza??
Warto kupowac ten modul czy celowac w cos innego??
ok mialem zakodowany mikrofon na obsluge glosowa a tej nie mam- przekodowalem i teraz smiga ;-)
Ostatnio zmieniony wt kwie 14, 2015 22:33 przez bigkaban, łącznie zmieniany 8 razy.