cześć,
wczoraj postanowiłem wymienić ramki na "forumowe". niestety... po godzinie walki się poddałem i szukam inspiracji jak podejść do tematu.
Mowa o ramce na tylnej klapie.
Nie moge odkręcić jednej śruby. Niestety ma już nadjechany krzyżak po wszystkich próbach, ale nadał śrubokręt się w niej blokuje.
Co dziwne, wraz z podkładka widkoczną pod tablicą troszkę się obraca(jakoś -/+ 10stopni) i potem stawia opor nie do pokonania.
Napsikałem WD40 do okoła, odczekałem, pukałem, stukałem, kreciłem... no ki diabeł to trzyma to nie wiem.
A może ja strzelam do muchy z armaty i jest jakis inny sposób?
Wymiana ramek pod tablicę, niby banał ale...
- sWALERYc
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9 TDI BLS 07r
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Wymiana ramek pod tablicę, niby banał ale...
Kolego miałem ten sam problem z tyłem śrubka metalowa weszła w reakcję z aluminiową nitonakrętką i du.a. Przez dwa dni podlewałem je WD40 ale wcześniej wytargałem starą ramkę, żeby było lepiej dostępne do gwintu (tablica na ten czas przyklejona taśmą do tylnej szyby. Rozebrany plastik tylnej klapy, klucz 9 do nitonakrętki od środka bagażnika (przydaje się ktoś do pomocy), i dobry klucz typu jakaś "żabka" do odkręcenia obrobionej śrubki za łebek, mnie tak poszło ale co się nakląłem to masakra. Jakby nie puściło to można obciąć i wsadzić nową nito, albo zwykłą śrubę z uszczelką coby nie lało do środka. Ja znalazłem na koniec, ładne śrubki aluminiowe 5tki z mesia, posmarowałem smarem miedzianym i przykręciłem nową ramkę.
Powodzenia
Powodzenia
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
jak Ci się obraca gniazdo to musisz tapicerkę klapy zwalić i przytrzymać sobie gniazdo 
- dymek
- Przeglądacz
- Auto:: vw touran 1.6 FSI 2006
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
swimmer jeśli to jest faktycznie nitonakrętka z aluminium,to by się nie zatarła należy ją potraktować denaturatem 
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
dzięki za porady Panowie.
szykuje się długi weekend bez specjalnych planów to wdrożę Wasze sposoby
szykuje się długi weekend bez specjalnych planów to wdrożę Wasze sposoby