Wydmuchana uszczelka pod głowicą. Jak długo można jeździć?
- wladek0706
- Początkujący
- Auto:: VW TOURAN 1.9 TDI SE 2005
- Imię:: wladek
- Podziękował: 2 razy
Wydmuchana uszczelka pod głowicą. Jak długo można jeździć?
NO i stało się!
Brak ogrzewania w kabinie, dziwne syczenie pod maską i wizyta u mechanika.
Diagnoza: puszczająca uszczelka pod głowicą.
Póki co w płynie nie ma oleju. W oleju nie ma płynu. Poziom płynu jest za to bardzo wysoki i na prawym boku bloku silnika w okolic uszczelki sączy się strużka jakiegoś płynu.
2 dni po zakupie! Kur.. mać! Kupiłem trupa, bo miał piękne wnętrze. Nigdy więcej!
Moje pytanie jest:
Jak długo mogę tak jeździć żeby nie zajeździć tego do końca i spróbować to gówno wcisnąć kolejnemu jeleniowi?
Póki co w płynie nie ma oleju. W oleju nie ma płynu. Poziom płynu jest za to bardzo wysoki i na prawym boku bloku silnika w okolic uszczelki sączy się strużka jakiegoś płynu.
2 dni po zakupie! Kur.. mać! Kupiłem trupa, bo miał piękne wnętrze. Nigdy więcej!
Moje pytanie jest:
Jak długo mogę tak jeździć żeby nie zajeździć tego do końca i spróbować to gówno wcisnąć kolejnemu jeleniowi?
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Re: Wydmuchana uszczelka pod głowicą. Jak długo można jeździ
jeździć z dmuchniętą uszczelką chyba bym się nie odważył - jeden moment i wymiesza ci płyny albo narobi kolejnych szkód jak np. wyrzuci olej.....
Gratuluję pomysłu - "spróbować to gówno wcisnąć kolejnemu jeleniowi?" .....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
andreass211
- Specjalista
- Auto:: 2.0tdi AZV,2004r
- Imię:: andrzej
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
dziwne podejście do sprawy może to napraw ,skoro dwa dni temu kupiłeś to cieknięcie pewnie już było ,ja miałem pękniętą głowicę jeździłem około roku tak ale mi ubywało płynu ,i pod koniec cięko odpalał na zimnym (jakby nie mógł zakręcić rozrusznikiem)i kopcił na biało jak już zapaliłwladek0706 pisze:Jak długo mogę tak jeździć żeby nie zajeździć tego do końca i spróbować to gówno wcisnąć kolejnemu jeleniowi?
pozdrawiam
- wladek0706
- Początkujący
Miałbym skrupuły gdybym mieszkał w innym kraju/mieście. Liverpool to specyficzne miasto i po tym jak mnie potraktowano mam zamiar zrobić to samo komuś stąd. Nie obawiaj się. Polakowi go nie wcisnę.aawol pisze:jeździć z dmuchniętą uszczelką chyba bym się nie odważył - jeden moment i wymiesza ci płyny albo narobi kolejnych szkód jak np. wyrzuci olej.....
Chyba jednak sobie daruję jeżdżenie tym padłem i odstawię to jutro na parking a sam wsiądę z powrotem do swojej Skody. Muszę tylko poczekać na dokumenty z DVLA a potem handel.
Ostatnio zmieniony wt kwie 28, 2015 21:36 przez wladek0706, łącznie zmieniany 1 raz.
- dymek
- Przeglądacz
- Auto:: vw touran 1.6 FSI 2006
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
wladek0706 pisze:NO i stało się!
Moje pytanie jest:
Nie możesz go po prostu zwrócić byłemu właścicielowi?To jak by nie było jest tzw.wada ukryta.
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
życie
ja swojego kupilem z padnietym turbem, dwumasa i swiecacym sie esp, to jest moj pierwszy diesel, wiec myslalem, ze taki mulek juz jest (wczesniej jezdzilem tylko audikami w benzynie) dopoki nie wlaczyl sie tryb awaryjny, ale... wymienilem turbo, dwumase, rozrzad, zrobilem swapa na MK60-EC1, nie mowiac o modach, dzieki Temu forum
i przynajmniej wiem czym jeżdze.
- czarny73
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1.9 BLS z 2009r
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Nie tylko tam ale podejrzewam , że w całym UK jest tak samo , i chyba jeszcze bardziej kombinują jak w PL .Jak kupiłeś bez gwarancji to nie możesz mieć do nikogo pretensji .wladek0706 pisze:Miałbym skrupułu gdybym mieszkał w innym kraju/mieście. Liverpool to
- yox
- Władca postów
kombinuja, ja swojego wzialem bo cena byla ok 1000 pandow nizsza od przecietnej, wiec wiedzialem, ze cos jest nie hallo i jeszcze gosiu przywiozl mi go pod chateczarny73 pisze:Nie tylko tam ale podejrzewam , że w całym UK jest tak samo , i chyba jeszcze bardziej kombinują jak w PL .Jak kupiłeś bez gwarancji to nie możesz mieć do nikogo pretensji .wladek0706 pisze:Miałbym skrupułu gdybym mieszkał w innym kraju/mieście. Liverpool to
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Sa trzy opcje:
1.eBay od 1£ (z faktycznym opisem problemu)
2. zrobic i smigac
3. Oddac poprzedniemu wlascicielowi asap a jak bedzie z tym problem to jest taka instytucja w UK co zalatwi ta sprawe (trzeba troszke poczytac)
Jezdze troszke klientami po samochody to widze co stoi po komisach lub jezdzi po drodach. W Polsce sprytnie kombinuja ale w UK wiekszosci przypadkow kombinatorzy to idioci i wszystko monza ladnie wychwycic. Tu jak zauwazyles aukto czysciutkie z niskim milage(nie wazne czy auto ma 10 lat czy 20 milage kolo 100k) i "prowadzone przez kobiete" idzie jak cieple buleczki.
A tak z ciekawosci to jaki mechanik to ogladal? Nasz czy ciapek?
1.eBay od 1£ (z faktycznym opisem problemu)
2. zrobic i smigac
3. Oddac poprzedniemu wlascicielowi asap a jak bedzie z tym problem to jest taka instytucja w UK co zalatwi ta sprawe (trzeba troszke poczytac)
Jezdze troszke klientami po samochody to widze co stoi po komisach lub jezdzi po drodach. W Polsce sprytnie kombinuja ale w UK wiekszosci przypadkow kombinatorzy to idioci i wszystko monza ladnie wychwycic. Tu jak zauwazyles aukto czysciutkie z niskim milage(nie wazne czy auto ma 10 lat czy 20 milage kolo 100k) i "prowadzone przez kobiete" idzie jak cieple buleczki.
A tak z ciekawosci to jaki mechanik to ogladal? Nasz czy ciapek?
- wladek0706
- Początkujący
[quote="wujo_sam"]A tak z ciekawosci to jaki mechanik to ogladal? Nasz czy ciapek?
auto widział nasz mechanik i wg niego wszystkie objawy wskazują na wydmuchaną uszczelkę, powiedział 500gbp i auto bedzie jak nowe. myślałem, że to dosyć drogo, ale popytałem tu i ówdzie i to jednak norma
też tak myślałem żeby wystawić auto na ebay z dokładnym opisem problemu, ale wtedy kupi go jakiś mechanik/handlarz za połowę ceny, a ja zostanę z 1000gbp w kieszeni mniej
chyba jednak najrozsądniej będzie zrobić auto i wtedy sprzedać, bo ja na nie już patrzeć nie mogę. turanik jest bardzo zadbany z przebiegiem 108k i pięknym czarnym lakierem w wersji SE - może jeszcze za 3k gbp pójdzie
dziś mam zamiar wziąć do pomocy mojego rozpakowanego koleżkę i jechać do gościa zrobić mu wjazd na chatę. wątpię, że coś wskóram, bo prawo stoi po jego stronie, ale zawsze warto spróbować. zamierzam powołać się na zapis z citizenadvice.co.uk który mówi:
"When you buy a used car from a private seller, you don't have the same rights as you do when buying from a dealer. You have no legal right to expect that the car is of satisfactory quality or fit for its purpose, but there is a requirement that it should be 'as described'. "
Mam smsy od sprzedawcy, że auto jest gotowe do jazdy i absolutnie nie ma z nim żadnych problemów. Prawda jest taka, że auto nie miało od samego początku ogrzewania, bo padnięta uszczelka powodowała zastój płynu w nagrzewnicy. To był wystarczający powód do niepokoju z jego strony.
wielkie dzięki za odpowiedź
auto widział nasz mechanik i wg niego wszystkie objawy wskazują na wydmuchaną uszczelkę, powiedział 500gbp i auto bedzie jak nowe. myślałem, że to dosyć drogo, ale popytałem tu i ówdzie i to jednak norma
też tak myślałem żeby wystawić auto na ebay z dokładnym opisem problemu, ale wtedy kupi go jakiś mechanik/handlarz za połowę ceny, a ja zostanę z 1000gbp w kieszeni mniej
chyba jednak najrozsądniej będzie zrobić auto i wtedy sprzedać, bo ja na nie już patrzeć nie mogę. turanik jest bardzo zadbany z przebiegiem 108k i pięknym czarnym lakierem w wersji SE - może jeszcze za 3k gbp pójdzie
dziś mam zamiar wziąć do pomocy mojego rozpakowanego koleżkę i jechać do gościa zrobić mu wjazd na chatę. wątpię, że coś wskóram, bo prawo stoi po jego stronie, ale zawsze warto spróbować. zamierzam powołać się na zapis z citizenadvice.co.uk który mówi:
"When you buy a used car from a private seller, you don't have the same rights as you do when buying from a dealer. You have no legal right to expect that the car is of satisfactory quality or fit for its purpose, but there is a requirement that it should be 'as described'. "
Mam smsy od sprzedawcy, że auto jest gotowe do jazdy i absolutnie nie ma z nim żadnych problemów. Prawda jest taka, że auto nie miało od samego początku ogrzewania, bo padnięta uszczelka powodowała zastój płynu w nagrzewnicy. To był wystarczający powód do niepokoju z jego strony.
wielkie dzięki za odpowiedź
Ostatnio zmieniony śr kwie 29, 2015 05:56 przez wladek0706, łącznie zmieniany 1 raz.
- wujo_sam
- Specjalista
Nie za bardzo rozumie dlaczego prawo stoi po jego stronie?
- wladek0706
- Początkujący
sam sobie poczytaj, a zrozumieszwujo_sam pisze:Nie za bardzo rozumie dlaczego prawo stoi po jego stronie?
https://www.citizensadvice.org.uk/consu ... is-faulty/
- wujo_sam
- Specjalista
.... it should be 'as described'... a bylo w ogloszeniu ze ma problem z silnikiem albo o dziwnym syczeniu, ubytku plynu ? Chyba nie i tego trzeba sie trzymac. Napisalem iz nie rozumiem poniewaz mialem juz taki przypadek ze kolega kupil samochod przyjechal do domu i bylo ok ale na drugi dzien odpadl wydech. Zadzwonilismy do goscia ale on sie wypial wiec zaczelismy to zalatwiac prawnie. Fakt ze trwalo to ok miesiaca (przepychanka korespondencyjna) ale odzyskal kase a samochod poszedl na zlom
takze gosc byl bez kasy i bez samochodu. Ale twoj wybor co z tym zrobisz.
- yox
- Władca postów
Dokladnie tak jak pisze kolega wyzej ... and what you were told about the car before you bought it. mówisz, ze pisal ze wszystko ok, wiec klamal oraz ...but there is a requirement that it should be 'as described'. czyli wymaga sie opisania problemu/usterki
edit
The only legal terms that cover a private sale contract are:
the seller must have the right to sell the car
the vehicle should match the description given by the seller
the car must be roadworthy - it is a criminal offence to sell an unroadworthy car and an MOT certificate from a test several months ago is no guarantee that the car is roadworthy today.
edit
The only legal terms that cover a private sale contract are:
the seller must have the right to sell the car
the vehicle should match the description given by the seller
the car must be roadworthy - it is a criminal offence to sell an unroadworthy car and an MOT certificate from a test several months ago is no guarantee that the car is roadworthy today.
- wujo_sam
- Specjalista
W UK jest to dosc fajnie rozwiazane z takimi rzeczami. Nie bujasz sie latami po sadach jak w Pl. Ja np jak sprzedaje samochod to zawsze pisze iz kupujacy zapoznal sie ze stanem technicznym pojazdu i cala posiadana wiedza na temat stanu technicznego zostala mu przekazana a takze w dobrej wierze informuje go iz moze skorzystac z re MOTu przed zakupem itp itd. Dolaczam tez rachunki za wymienione czesci i tyle bo pozniej jest wiecej problemu niz to warte. Jezeli chlop mysli ze kazdy emigrant jest glupi i splawi go to on nie bedzie dochodzil swoich praw to sie delikatnie pomylic i zdziwic moze. Trzeba to tylko rozegrac dobrze to i "nawiazke" przytulisz a proponowane przez ciebie z kolega odwiedziny tylko cie postawia w zlej sytuacji na starcie i podwyzsza statystyki policyjne bo zaloze sie iz gosc zaraz zadzwoni z meldunkiem. Wez papier z tego warsztatu co byles potwierdzajacy iz usterka byla od dawna tylko zostala ona ukryta przez sprzedawce w celu sprzedazy samochodu, niech ci zrobia wycene (nie po taniosci tylko z gorka) podbija papiery i dzwon do chlopa i dzialaj. Kiedy byl ostatni MOT robiony?