półoś od 2.0tdi
-
jurson
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9tdi dsg 2004
- Imię:: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
półoś od 2.0tdi
http://olx.pl/oferta/polos-vw-touran-2- ... 5edfd1644b
czy taka półośka pasuje do moje tourana? ja mam 1.9tdi dsg..
miał być przegub po wymianie było duuuuużo lepiej przez jakies 10km teraz bujanie buda wróciło i to z dwojoną mocą. dziś wejdę na kanału poszukam winowajcy może nie dokreciłem odpowiednio przegubu.. chociaz wydaje mi się że tutaj zrobiłem wszystko ok.
czy taka półośka pasuje do moje tourana? ja mam 1.9tdi dsg..
miał być przegub po wymianie było duuuuużo lepiej przez jakies 10km teraz bujanie buda wróciło i to z dwojoną mocą. dziś wejdę na kanału poszukam winowajcy może nie dokreciłem odpowiednio przegubu.. chociaz wydaje mi się że tutaj zrobiłem wszystko ok.
-
PaKoT
- Początkujący
- Auto:: BKC DSG szare:)
- Imię:: Pawel
Re: półoś od 2.0tdi
hej,
na 99% będzie pasować, o ile masz półoś długą nie dzieloną (wystarczy sprawdzić pod autem - bez vinu nie sprawdzę).
U siebie masz zapewne 1K0407272ER (ew. 1K0407272QE), ta na zdjęciu jest kompatybilna (można to sprawdzić na stronach producentów zamienników).
Natomiast nie wiem jak z jej stanem - ze zdjęcia widać, że trochę leżała na jednej stronie
na 99% będzie pasować, o ile masz półoś długą nie dzieloną (wystarczy sprawdzić pod autem - bez vinu nie sprawdzę).
U siebie masz zapewne 1K0407272ER (ew. 1K0407272QE), ta na zdjęciu jest kompatybilna (można to sprawdzić na stronach producentów zamienników).
Natomiast nie wiem jak z jej stanem - ze zdjęcia widać, że trochę leżała na jednej stronie
-
jurson
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9tdi dsg 2004
- Imię:: Kamil
no właśnie znalazłem drugą tańszą i z gwarancją rozruchową liczę że to rozwiąże mój problem, bo już jeździć się nie da
- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Cześć,
Panowie-czy półoś (lewa w moim przypadku) może mieć jakieś luzy wzdłużne? Chodzi o to,że jak chwycę półośkę to mogę ją wzdłużnie przesuwać o jakieś 3-4 mm.
Panowie-czy półoś (lewa w moim przypadku) może mieć jakieś luzy wzdłużne? Chodzi o to,że jak chwycę półośkę to mogę ją wzdłużnie przesuwać o jakieś 3-4 mm.
-
FreeStyle
- Użytkownik
- Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 135 razy
podejrzewam, że nawet więcej niż 3-4mm.
Był Touran 1,9TDI/77KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
Jest Tiguan 2,0TDI/130KW + DSG
- Blupol
- Przeglądacz
Przepraszam, profil kiedyś był, ale zniknął 
Z tym luzem trochę przesadziłem - jest to max 2mm na moje oko.
Aczkolwiek jest i przesuwając półoś słychać stuknięcia (w sumie normalne bo gdzieś opór musi być).
Z tym luzem trochę przesadziłem - jest to max 2mm na moje oko.
Aczkolwiek jest i przesuwając półoś słychać stuknięcia (w sumie normalne bo gdzieś opór musi być).
- piotrekfire
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Myślę, że te 2 mm jak piszesz to już max. Dalej to już będzie rozklekotany przegub zewnętrzny. Jeżeli chodzi o wymianę przegubów to z poziomu własnego portfela i perypetii wiem, że lepiej kupić całą półoś z przegubami w oryginale używaną (mały przebieg jest warunkiem) niż nowe zamienniki- nawet nowy SKF to nie to co na pierwszy montaż.
A jak coś to polecam link. Gość nie ściemnia i towar naprawdę 100%
http://allegro.pl/polos-polosie-vw-cadd ... 56764.html
Lewa już jeździ w mojej taczce
A jak coś to polecam link. Gość nie ściemnia i towar naprawdę 100%
http://allegro.pl/polos-polosie-vw-cadd ... 56764.html
Lewa już jeździ w mojej taczce
- Blupol
- Przeglądacz
OK dzięki zobaczymy co powie mechanik.
Używane? Oj nie, nigdy nie wiadomo ile ma nalatane, jak faktycznie sie sprawuje i ten "stan idealny"
...
-- 19 cze 2015, o 21:01 --
Słuchajcie, doszedłem do wniosku, że wiedza mechaników w PL jest TRAGICZNA. Jak naszych lekarzy.
Otóż zrobiłem test (chciało mi się hehe) i kilku mechanikom, ale mechanikom przez duże M (porządne warsztaty) zadałem pytanie o ten luz w półosi. Zdania się podzieliły i to radykalnie! Wnioski:
1. luzu ABSOLUTNIE nie powinno być, owszem jest ale niewyczuwalny ręką (bo koła z przegubem ręką się nie przesunie)
2. luz MUSI być bo nie może być na sztywno - wszystko by się rozleciało.
Za kilka dni jadę na wizytę do.. eghm zaufanego mechanika, specjalizującego się w Touranach (też), autko na podnośnik i diagnozujemy.
O postępach mojego "śledztwa" raczę szybko Was poinformować
-- 27 cze 2015, o 19:48 --
Przeguby spoko - nic się nie dzieje, przetestowane w praktyce (ostro było
) Luz półosi jest (2mm) i tak ma być, oglądałem kilka Touranów i wszystkie miały (jedne większy drugie mniejszy +-1mm).
Więc obawy o padnięte przeguby odeszły na jakiś czas.
Używane? Oj nie, nigdy nie wiadomo ile ma nalatane, jak faktycznie sie sprawuje i ten "stan idealny"
-- 19 cze 2015, o 21:01 --
Słuchajcie, doszedłem do wniosku, że wiedza mechaników w PL jest TRAGICZNA. Jak naszych lekarzy.
Otóż zrobiłem test (chciało mi się hehe) i kilku mechanikom, ale mechanikom przez duże M (porządne warsztaty) zadałem pytanie o ten luz w półosi. Zdania się podzieliły i to radykalnie! Wnioski:
1. luzu ABSOLUTNIE nie powinno być, owszem jest ale niewyczuwalny ręką (bo koła z przegubem ręką się nie przesunie)
2. luz MUSI być bo nie może być na sztywno - wszystko by się rozleciało.
Za kilka dni jadę na wizytę do.. eghm zaufanego mechanika, specjalizującego się w Touranach (też), autko na podnośnik i diagnozujemy.
O postępach mojego "śledztwa" raczę szybko Was poinformować
-- 27 cze 2015, o 19:48 --
Przeguby spoko - nic się nie dzieje, przetestowane w praktyce (ostro było
Więc obawy o padnięte przeguby odeszły na jakiś czas.