Witam wszystkich na forum. Podpinam się pod temat ponieważ kupiłem Tourana z 2006r. 1.9 TDI.
Autko ładne ale zamiast alufelg ma założone zwykłe felgi stalowe 15", chciałbym kupić alufelgi 16" i nowe opony myślałem o firmie ENZO lub DEZENT ale czytając opinie i rozmawiając z wulkanizatorami doszedłem do wniosku że wole kupić coś lepszego znalazłem coś takiego:
I mam takie pytanie czy Otwór centralny 57,06 to nie jest problem jakiś a może trzeba dokupić jakiś pierścień i czy ET 48 jest dobrym wymiarem(Czy nie będzie obcierało itp.)?
Na twoim miejscu kupiłbym oryginale vw 16 do tego opony continentala i cieszył się jazdą . Jeśli kupisz jakieś chińskie felgi to przynajmniej raz w miesiącu będziesz je prostował. ET jak dobrze pamiętam jest coś koło 50 ale trzeba by to sprawdzić.
No ale te alufelgi co napisałem to są chyba orginalne firma Borbet robi oemy dla firm samochodowych i chyba to są prawdziwe dobre niemieckie alufelgi.Używane alufelgi odpadaja w salonie za nowe powiedzieli 1750zl za sztukę co jest chorą ceną zastanawia mnie dlaczego firma Borbet za poerwszego linka nie ma oznaczenia CW a w drugim jest CW i model alufelgi i jest sporo tańsza. Teraz to sam niewiem.
Dlaczego nie wchodzą w grę używki?
Nie lepiej w swoim województwie poszukać oryginałów?
Pojedziesz na miejsce, ocenisz, podjedziesz do wulkanizacji, wyważysz i założysz, a w tej cenie, co same nowe felgi będziesz miał kpl. z dwu letnimi oponami.
Nigdy do używanego auta bym nie kupił nowych felg... Co innego do nowego, to jeszcze można zrozumieć. co do ET, to od 38 do 54 będzie ok, chociaż przy felgach 16" raczej celuj poniżej 50.
Pierścień na otwór centrujący nie stwarza problemów. Jeździłem tak na 4 różnych kompletach i dużych różnicach rzędu 72/57.1 i mniejszych. Nigdy nie było problemu, nie ma się co tego bać.
W granicach 50km od Bochni masz 200kpl felg pasujących rozstawem, więc jest w czym wybierać.np:
Wiem, ale jakoś wole nowe chociaż ten jeden komplet mi się podoba i niedaleko wsumie jechać no ale i tak chodzą mi nowe po głowie, to te borbet były by ? I co jest z tym oznavzniem CW
Ja zmieniam felgi dwa razu w sezonie i dlatego mam takie zdanie, bo na nowe to bym chyba nie wyrobił.
Jak jest fajny stan, wyważysz sobie i sprawdzisz, czy proste, to po co przepłacać?
A dlaczego tak często? No ale wiesz kupić używane alufelgi no niby orginalne a nowe to zawsze nowe i firma Borbet to raczej jest chyba bardzo dobra a alufelga jest droższa o ok 600zł
bejker76 jak trochę poczekasz i zobaczysz coś fajnego u niko02 to już wiesz, że niedługo sprzeda i może wyrwiesz od niego w dobrej cenie. Ja tak swoje wyrwałem i do dziś jeżdżą na a3
No raczej 17" to bym nie chciał. Tych używek nie miałem czasu oglądać ale byłem w bochni w Gerex i mi dobra cene zrobili na alufelgi Rial i opony do tego hankok prime 2 za 2170zł chyba tylko otwór centrujący alufelgi mają większy ale to chyba nie problem.