Klimatyzacja nie działa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: Klimatyzacja nie działa
To napisz czy jak mamy zawór krótki to spokojnie można go zamienić długim ???
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- sooper
- Kandydat
- Auto:: Passat B6
- Imię:: ...
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Tomasz_W-wa, jeżeli macie kompresor SANDEN pxe 14 lub pxe 16 to jak najbardziej zawór "krótki" zastąpicie "długim".
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 677 razy
Nie zapominajmy że do PXE16 mamy także zawór mocowany na śrubę... Więc warto sprawdzić przed zakupem jaki macie niż w kupno w ciemno na seger zaprezentowany w powyższym manualu...

Dla uzupełnienia podaję nr zaworów z Thermoteca i Sunair
KTT060003 , SUNEV-013 - mocowanie śruba
KTT060004 , SUNEV-030 - mocowanie seger

Dla uzupełnienia podaję nr zaworów z Thermoteca i Sunair
KTT060003 , SUNEV-013 - mocowanie śruba
KTT060004 , SUNEV-030 - mocowanie seger
-
- Początkujący
- Auto:: seat leon 1p
- Imię:: Marek
- Podziękował: 4 razy
Rozumiem że numery które podałeś dotyczą tych dłuższych zaworów?
Edit
Ja mam zawór na seger i byłem dzisiaj zamówić i wyszło na to że ten z numerem KTT060004 to ten krótki, a ten z numerem SUNEV-030 to ten długi (zamówiłem ten długi). Przynajmniej tak to wygląda po zdjęciach, bo niestety wymiarów nie ma w żadnym katalogu. Jutro ma być to wymienie na próbę i zobaczymy.
Do wymiany trzeba spuszczać gaz? gośc w sklepie coś mówił że niby nie, ale jakoś nie chce mi sie w to wierzyć.
Edit
Ja mam zawór na seger i byłem dzisiaj zamówić i wyszło na to że ten z numerem KTT060004 to ten krótki, a ten z numerem SUNEV-030 to ten długi (zamówiłem ten długi). Przynajmniej tak to wygląda po zdjęciach, bo niestety wymiarów nie ma w żadnym katalogu. Jutro ma być to wymienie na próbę i zobaczymy.
Do wymiany trzeba spuszczać gaz? gośc w sklepie coś mówił że niby nie, ale jakoś nie chce mi sie w to wierzyć.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
a jak myślisz? skoro zawór steruje pracą wydajności sprężarki i ciśnieniem to chyba musi mięć styczność z czynnikiemmarasmmm pisze:Do wymiany trzeba spuszczać gaz? gośc w sklepie coś mówił że niby nie, ale jakoś nie chce mi sie w to wierzyć

- krzy0
- Przeglądacz
- Auto:: A4 B8 14r
- Imię:: Krzysiek
Wczoraj odebrałem golfa z warsztatu z niedziałającą klimą i błędem zaworu n280.Gość powiedział ze nie wymienił mi tego zaworu bo byl tylko przyciety,odblokował go mechanicznie nabił klime i narazie działa.
-
- Początkujący
- Auto:: seat leon 1p
- Imię:: Marek
- Podziękował: 4 razy
JEDARO oczywiście że masz rację, ale po prostu ten gośc w sklepie mnie zaskoczył i dlatego zapytałem.
U siebie miałem zamontowany ten krótki zawór i faktycznie po zmianie na długi wszystko jest ok. Klima działa wentylatory się włączają, także pełen sukces. Wygląda na to że sposób użytkownika sooper jest jak najbardziej słuszny i załatwia sprawe. Wielki dzięki za pomoc
U siebie miałem zamontowany ten krótki zawór i faktycznie po zmianie na długi wszystko jest ok. Klima działa wentylatory się włączają, także pełen sukces. Wygląda na to że sposób użytkownika sooper jest jak najbardziej słuszny i załatwia sprawe. Wielki dzięki za pomoc
- winek0
- Kandydat
- Auto:: mk V 1.9
- Imię:: Krystian
Jest różnica jakiej firmy kupie ten zawór ? bo na allegro jest ich pełno... 

-
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Mam problem z niezałączającym się kompresorem i błędem 382. Co w aucie było robione bo może to mieć znaczenie.
1) Wymiana sprężarki i wentylatorów 10 lat temu. Od tamtego czasu wszystko działało.
2) Wymiana dwumasy a co się z tym wiąże odkręcanie rozrusznika.
3) Wymiana wzmocnienia przedniego tzw. pasa.
Klima nabita. Wentylatory w teście działają.Błąd 382. Wymieniono wtyczkę przed zaworem na kompresorze. Znaleziono jeden przerwany kabel od kompresora i powyżej na tej samej wiązce inny kabel bez izolacji-zaizolowano.Błędy skasowane. Sytuacja bez zmian.
Podejrzenie padło na zawór. Wyjęto z niego wtyczkę , do wtyczki podłączono żarówkę ,która nie zaświeciła się w żadnej sytuacji. Uprzednio podłączono inny zawór poza kompresorem, błędy pojawiały się.
Wydaje mi się,że jednak zawór jest OK(jest na nim mierzalny opór). Wydaje mi się,że nie dochodzi prąd do zaworu. W związku z tym,że wiązka ma swoją historię pytanie brzmi :
Jak zdiagonozować poszczególne "piętra" wiązki w poszukiwaniu prądu sterowania zaworem klimatyzacji .
PS. Bezpieczniki 3 i 24 w kabinie sprawdzone.
1) Wymiana sprężarki i wentylatorów 10 lat temu. Od tamtego czasu wszystko działało.
2) Wymiana dwumasy a co się z tym wiąże odkręcanie rozrusznika.
3) Wymiana wzmocnienia przedniego tzw. pasa.
Klima nabita. Wentylatory w teście działają.Błąd 382. Wymieniono wtyczkę przed zaworem na kompresorze. Znaleziono jeden przerwany kabel od kompresora i powyżej na tej samej wiązce inny kabel bez izolacji-zaizolowano.Błędy skasowane. Sytuacja bez zmian.
Podejrzenie padło na zawór. Wyjęto z niego wtyczkę , do wtyczki podłączono żarówkę ,która nie zaświeciła się w żadnej sytuacji. Uprzednio podłączono inny zawór poza kompresorem, błędy pojawiały się.
Wydaje mi się,że jednak zawór jest OK(jest na nim mierzalny opór). Wydaje mi się,że nie dochodzi prąd do zaworu. W związku z tym,że wiązka ma swoją historię pytanie brzmi :
Jak zdiagonozować poszczególne "piętra" wiązki w poszukiwaniu prądu sterowania zaworem klimatyzacji .
PS. Bezpieczniki 3 i 24 w kabinie sprawdzone.
-
- Expert
W klimatyzacji manualnej przewód od zaworu to pin16 w głównej wtyczce kolor przeważnie zielony.
W klimatyzacji automatycznej przewód od zaworu to pin18 w głównej wtyczce kolor przeważnie zielony.
Ten przewód idzie bezpośrednio z wtyczki panela do pin2 sprężarki, pin1 wtyczki sprężarki to masa.
W klimatyzacji automatycznej przewód od zaworu to pin18 w głównej wtyczce kolor przeważnie zielony.
Ten przewód idzie bezpośrednio z wtyczki panela do pin2 sprężarki, pin1 wtyczki sprężarki to masa.
Dziękuję za informację. Czy na tym przewozdzie można sprawdzać np. żarówką, miernikiem czy oscyloskopem ?
Coś mi elektryk mówił ,że jak sterowanie jest komputerem a nie takie proste elektryczne to jest zbyt mała pojemność aby miernik wykrył i potrzebny jest oscyloskop. Ale ta teoria chyba padła bo inny kolega mówi wprost. Wypnij wtyczkę od zaworu, podłącz żarówkę jak nie świeci- kabelki, jak świeci-zawór ew.kompresor.
Coś mi elektryk mówił ,że jak sterowanie jest komputerem a nie takie proste elektryczne to jest zbyt mała pojemność aby miernik wykrył i potrzebny jest oscyloskop. Ale ta teoria chyba padła bo inny kolega mówi wprost. Wypnij wtyczkę od zaworu, podłącz żarówkę jak nie świeci- kabelki, jak świeci-zawór ew.kompresor.
-
- Expert
Są mechanicy którzy czytają i potem klepią wiedzę klientowi , a są też tacy którzy robią i się głowią i z doświadczenia wiedzą.
Ostatnio zmieniony wt cze 16, 2015 12:40 przez dexter23pl, łącznie zmieniany 1 raz.
A gdybym chciał ten zawór sprawdzić i podać napięcie "zewnętrzne" to można to bezpiecznie zrobić ?
-
- Expert
Nie dopisałem do końca....dexter23pl pisze:Są mechanicy którzy czytają i potem klepią wiedzę klientowi , a są też tacy którzy robią i się głowią i z doświadczenia wiedzą.
Jesli wepniesz żarówkę np postojówkę to dopiero wtedy przekręć stacyjkę na ON i zapal silnik i włącz ac.
Jesli podepniesz żarówkę miernik na zapalonym silniku z włączonym AC to nie zadziała bo panel wyłapie brak obciążenia w postaci zaworu i nie poda napięcia.
Sprawdź czy jest przejście z wtyczki zaworu do masy jaki do samego panela.
Sam zawór da się na chwilę podłączyć ale nie za długo bo to jest sterowane nie samym napięciem.
Nie pamiętam jakie tam jest napięcie ale z tego co pamiętam to jak podłączyłem stary zacięty zawór pod 12V to w kilka minut był gorący.