Hotel
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Hotel
Panie, Panowie mam taki nietypowy, może typowy problem. Kolega mój zamówił pokój w pewnym pięknym hotelu nad naszym morzem. Pokój zamawiał już w grudniu, ponieważ chciał mieć pewność, że zamawia pokój jaki sobie wybrał. Był już w tym hotelu kilka razy i wie jak są tam pokoje usytuowane wiec z racji tego wybrał sobie najbardziej mu odpowiadający. Zamówienie było telefoniczne, a potwierdzenie zamówienia przysłano mailem. W potwierdzeniu nie ma wyszczególnionego pokoju, bo pokoje przypisują w dniu przyjazdu. Wpłatę natomiast przelano podając w tytule piętro, balkon bez numeru pokoju. Tak kazano zrobić informując o tym fakcie w rozmowie tel. Okazuję się, że na 3 dni przed wyjazdem dostaje maila o potwierdzeniu pobytu i o przyznaniu pokoju na parterze co za tym idzie bez balkonu. Ma małe dziecko, wiadomo piętro i balkon jest mu bardziej luksusowe niż parter o niższym standardzie. Pytanie, czy macie wiedze co może w tym wypadu zrobić aby domagać się tego co faktycznie zamówił?
Wojtek
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Hotel
a probowal juz w tej kwesti coś wyjaśnić?
jełsi obsługa mówi, że nic się nie da zrobić i jak porządny hotel to obgadac sprawę z kierownikiem zmiany.
marne szanse na zmianę pokoju w sezonie - może ktoś np przedłużył sobie pobyt i planowany pokoj niestety jest zajęty. lecz zawsze warto spróbować.
inny standard to powinna byc inna cena za całość, wynegocjowac rabat lub dodatkowa usługę - np spa dla żony, opiekunkę, animatorkę, basen, rowery, dodatkowe kolacje, obiady - coś gdzie hotel nie podnosi dodatkowych kosztów zlecając usługe na zewnątrz a wykonuje to swoimi ludźmi.
z racji czestych wyjazdow i spania po hotelach w PL i na zachodzie wiem jedno - niestety trzeba zejsc do poziomu usmiechu numer 5 i wejsc tak gleboko w dupe zalodze hotelu zeby ich migdali zagilgotaly.
ale w końcu to Ty/Twój kolega będziecie czerpali przyjemność z wakacji/pobytu, wiec czasem warto - korona nie spada za nisko
jełsi obsługa mówi, że nic się nie da zrobić i jak porządny hotel to obgadac sprawę z kierownikiem zmiany.
marne szanse na zmianę pokoju w sezonie - może ktoś np przedłużył sobie pobyt i planowany pokoj niestety jest zajęty. lecz zawsze warto spróbować.
inny standard to powinna byc inna cena za całość, wynegocjowac rabat lub dodatkowa usługę - np spa dla żony, opiekunkę, animatorkę, basen, rowery, dodatkowe kolacje, obiady - coś gdzie hotel nie podnosi dodatkowych kosztów zlecając usługe na zewnątrz a wykonuje to swoimi ludźmi.
z racji czestych wyjazdow i spania po hotelach w PL i na zachodzie wiem jedno - niestety trzeba zejsc do poziomu usmiechu numer 5 i wejsc tak gleboko w dupe zalodze hotelu zeby ich migdali zagilgotaly.
ale w końcu to Ty/Twój kolega będziecie czerpali przyjemność z wakacji/pobytu, wiec czasem warto - korona nie spada za nisko
- wkpwojtek
- Zaawansowany
hahah masz racje , ująłeś to dosadnie ale prawdziwie. Zadzwoniłem tam, udało mi się na razie wycofać "słowa nic się nie da zrobić". Jutro będę gadał z Panią kierownik. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Przeczytałem na ich stronie regulamin rezerwacji i jest tam podane, że zamawia się pokoje m.in telefonicznie. Na tym się będę opierał. Nie ma w sumie nic więcej, tylko ta rozmowa. Zaangażowałem się w to, ponieważ poleciłem mu ten hotel, wychwaliłem a tu taka wpadka. No cóż, zobaczymy jaki będzie z tego finał. Ciekawy jestem czy mieliście taką sytuacje i jeśli tak jak z tego wybrnęliście?
Wojtek
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
no to powodzenia:)
mogę Ci przytoczyć przykład z przed dwóch miesięcy.
wyjazd służbowy, 4 noclegi. hotel mi znany i lubię tam przyjeżdżać.
hotel ma jedną dużą zaletę (dla mnie) - firma po drugiej stronie, i jedną zasadniczą wadę, jest przy drodze szybkiego ruchu.
często pisałem maila, z wyprzedzeniem, z prośbą o pokój po "cichej stronie" lub na jak najwyższym piętrze. z reguły nie ma z tym problemu.
a jeśli była to... szukałem gdzie indziej.
ostatnio, po otrzymaniu informacji iż taki pokój będzie dla mnie przygotowany, okazało się w dniu przyjazdu że mam pokój na pierwszym piętrze, od strony ulicy i jeszcze przy windzie... no combo na maxa...
głęboki wdech, uśmiech numer 5 do przepięknej Niemki na recepcji... kolejny uśmiech... kierownik zmianyi kolejny uśmiech... i wylądowałem w pokoju dwuosobowym, na 6 piętrze, po cichej stronie hotelu
inna sprawa. nie nawidze się tak zachowywać. to wręcz niezgodne z moimi przekonaniami...
mogę Ci przytoczyć przykład z przed dwóch miesięcy.
wyjazd służbowy, 4 noclegi. hotel mi znany i lubię tam przyjeżdżać.
hotel ma jedną dużą zaletę (dla mnie) - firma po drugiej stronie, i jedną zasadniczą wadę, jest przy drodze szybkiego ruchu.
często pisałem maila, z wyprzedzeniem, z prośbą o pokój po "cichej stronie" lub na jak najwyższym piętrze. z reguły nie ma z tym problemu.
a jeśli była to... szukałem gdzie indziej.
ostatnio, po otrzymaniu informacji iż taki pokój będzie dla mnie przygotowany, okazało się w dniu przyjazdu że mam pokój na pierwszym piętrze, od strony ulicy i jeszcze przy windzie... no combo na maxa...
głęboki wdech, uśmiech numer 5 do przepięknej Niemki na recepcji... kolejny uśmiech... kierownik zmianyi kolejny uśmiech... i wylądowałem w pokoju dwuosobowym, na 6 piętrze, po cichej stronie hotelu
inna sprawa. nie nawidze się tak zachowywać. to wręcz niezgodne z moimi przekonaniami...
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Ja miałem podobną sytuację ale nie z hotelem tylko z samochodem. Zarezerwowałem samochód miesiąc wcześniej oczywiście dostałem maila ze samochód czeka itp. Po przylocie zasuwam fo wypożyczalni po fure a tam koleś mówi mi że nie ma dla mnie samochodu, wiec mówię ok jestem w ukrytej kamerze i koniec żartów dawaj fure i jazda do hotelu oddalonego od lotniska o jakiś 150 km, koleś mówi że nie są to żadne żarty i serio nie ma dla mnie samochodu, wiec wyciągam wydukowaną rezerwację i mu pokazuje że zarezerwowałem wtedy i fura ma być , koleś zaczyna jakieś wywody że ktoś coś, pomylił i wysłali mi maila ze nie ma samochodu i w tym momencie ciśnienie mi skoczyło poza skalę i odpalam neta w tel. i rzeczywiście wysłali mi maila ale godzinę przed przylotem i oczywiście zaproponowali mi inne auto ale i w innej cenie około €150 więcej więc zacząłem delikatnie negocjować dajcie mi tego Peugeota w cenie Fiata a on ze się nieda itd. Więc ciśnienie jeszcze raz poza skalę i poszło parę fuc...ów nawrzucałem mu ile się dało no i na ich stronie pozostawilem po sobie bardzo pikantną opinie. Odchodząc od okienka tej wypożyczalni pani z innej wypożyczalni zaproponowała mi Citroën-a C-elisse w cenie Fiata Pandy czyli €99 za 7 dni i już wiem do jakiej wypożyczalni uderze następnym razem.
never ever give up
-
bahtek86
- Początkujący
- Auto:: touran, 1.9 tdi, 2004
- Imię:: bartek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
trzymaj się argumentu że wpłacając pieniądze podałeś za jaki pokój. Będzie dobrze powodzenia i nie daj się. A jak nie uda się to wołajcie rabat
- wkpwojtek
- Zaawansowany
Widzę, że przygoda z pokojem nie jest odosobnionym przypadkiem. Szkoda, że tak się dzieje. Mam nieodparte wrażenie, że te sytuacje nie wszystkie zdarzają się nieumyślnie. Po prostu jest to pewnego rodzaju postępowanie zmierzające do nałapania klientów a później "zobaczymy coś się wymyśli". I tak robią nas w bambuko proponując coś innego, niekoniecznie lepszego czekając,
aż klient postawiony przed faktem dokonanym, ulegnie mniej korzystnym warunkom. Tak to już bywa,
że nie szanuje się ludzi, kiedy tych ludzi dane przedsiębiorstwo, zakład, forum itp ma wystarczającą ilość do zaspokojenia potrzeb. Jednostka się "nie liczy" moc jest w KUPIE hehe
-- 2 lip 2015, o 15:42 --
Chciałem poinformować, że sprawa została pozytywnie załatwiona cytat maila poniżej:
Witam serdecznie,
Najmocniej przepraszamy za nieporozumienie.
Potwierdzam przydzielenie Pani pokoju na I piętrze budynku B (z balkonem).
No i można? Można!
aż klient postawiony przed faktem dokonanym, ulegnie mniej korzystnym warunkom. Tak to już bywa,
że nie szanuje się ludzi, kiedy tych ludzi dane przedsiębiorstwo, zakład, forum itp ma wystarczającą ilość do zaspokojenia potrzeb. Jednostka się "nie liczy" moc jest w KUPIE hehe
-- 2 lip 2015, o 15:42 --
Chciałem poinformować, że sprawa została pozytywnie załatwiona cytat maila poniżej:
Witam serdecznie,
Najmocniej przepraszamy za nieporozumienie.
Potwierdzam przydzielenie Pani pokoju na I piętrze budynku B (z balkonem).
No i można? Można!
Wojtek
- wachu
- Użytkownik
- Auto:: 2.0tdi dSG '12
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 38 razy
No to może się podzielisz jaka wypożyczalnia w jakim kraju, nie ma nas aż tak dużo żebyśmy cię kiedyś uprzedzili w tym samym terminie chyba ;-)magic pisze:Ja miałem podobną sytuację ale nie z hotelem tylko z samochodem. Zarezerwowałem samochód miesiąc wcześniej oczywiście dostałem maila ze samochód czeka itp. Po przylocie zasuwam fo wypożyczalni po fure a tam koleś mówi mi że nie ma dla mnie samochodu, wiec mówię ok jestem w ukrytej kamerze i koniec żartów dawaj fure i jazda do hotelu oddalonego od lotniska o jakiś 150 km, koleś mówi że nie są to żadne żarty i serio nie ma dla mnie samochodu, wiec wyciągam wydukowaną rezerwację i mu pokazuje że zarezerwowałem wtedy i fura ma być , koleś zaczyna jakieś wywody że ktoś coś, pomylił i wysłali mi maila ze nie ma samochodu i w tym momencie ciśnienie mi skoczyło poza skalę i odpalam neta w tel. i rzeczywiście wysłali mi maila ale godzinę przed przylotem i oczywiście zaproponowali mi inne auto ale i w innej cenie około €150 więcej więc zacząłem delikatnie negocjować dajcie mi tego Peugeota w cenie Fiata a on ze się nieda itd. Więc ciśnienie jeszcze raz poza skalę i poszło parę fuc...ów nawrzucałem mu ile się dało no i na ich stronie pozostawilem po sobie bardzo pikantną opinie. Odchodząc od okienka tej wypożyczalni pani z innej wypożyczalni zaproponowała mi Citroën-a C-elisse w cenie Fiata Pandy czyli €99 za 7 dni i już wiem do jakiej wypożyczalni uderze następnym razem.
- wkpwojtek
- Zaawansowany
O właśnie, idąc myślą wachu to może w tym wątku będziemy pisać jaki hotel polecamy a jaki nie. Na co zwrócić uwagę w danym hotelu np. Pokoje od strony cichej, wypożyczalnia samochodów, basen, itd itd. Będzie to jakaś podpowiedź, pomoc dla ludzi korzystających z tego rodzaju usług.
Wojtek
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Wyspy Kanaryjskie dokładnie Fuerteventura a wypożyczalnia tą której nie polecam to "Plus car" a z czystym sumieniem mogę polecić " Top car"wachu pisze: No to może się podzielisz jaka wypożyczalnia w jakim kraju, nie ma nas aż tak dużo żebyśmy cię kiedyś uprzedzili w tym samym terminie chyba ;-)
Hotel w którym się zatrzymaliśmy to "Barceló Jandia Playa" bardzo fajny przyzwoity.
never ever give up