Przejazd przez Anglię
-
bahtek86
- Początkujący
- Auto:: touran, 1.9 tdi, 2004
- Imię:: bartek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: Przejazd przez Anglię
Policja ma takie kamery w autach co skanują tablicę i pokazują policjantowi gdy czegoś brakuje. Często stoją koło mnie koło chaty i sobie skanują samochody. Chciałem kiedyś nagrać filmik, ale bałem się, bo nie wiem czy wolno nagrywać.
Na stronie Brytyjskiego wydziału komunikacji (DVLA) jest napisane że musisz mieć road tax do kierowania.
Nie wiem czy Policja interesuje się jak nie masz opłaconego road tax bo to tylko podatek. Wiem że jak nie wykupisz to za kilka miesięcy przysyłają list z karą, ale nie pamiętam kto to przysyła.
Jeśli nie chcesz płacić road tax to musisz zgłosić do DVLA i usunąć samochód z publicznej drogi. Nie musisz wtedy mieć przeglądu i płacić ubezpieczenia.
Jeśli masz dowód rejestracyjny samochodu przed sobą możesz sprawdzić przez internet czy dany samochód ma road tax, ubezpieczenie i MOT. Jeśli każdy może to sprawdzić w 5 minut to policja w minutę
Na stronie Brytyjskiego wydziału komunikacji (DVLA) jest napisane że musisz mieć road tax do kierowania.
Nie wiem czy Policja interesuje się jak nie masz opłaconego road tax bo to tylko podatek. Wiem że jak nie wykupisz to za kilka miesięcy przysyłają list z karą, ale nie pamiętam kto to przysyła.
Jeśli nie chcesz płacić road tax to musisz zgłosić do DVLA i usunąć samochód z publicznej drogi. Nie musisz wtedy mieć przeglądu i płacić ubezpieczenia.
Jeśli masz dowód rejestracyjny samochodu przed sobą możesz sprawdzić przez internet czy dany samochód ma road tax, ubezpieczenie i MOT. Jeśli każdy może to sprawdzić w 5 minut to policja w minutę
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Aby jezdzic samochodem w UK musisz miec tzw Tax Road, nawet jesli parkujesz na parkingu przed domem, lub w garazu, jesli nie uzywaz auta, musisz aplikowac do DVLA o tzw SORN (Statutory Off Road Notification) wtedy mozesz sobie trzymac auto w garazu lub na swojej posesji, nie w miejscu publicznym. Pare lat temu zawineli mi auto na lawete z tzw osiedlowego parkingu 7 m od domu, tylko dlatego, ze skonczyl mi sie tax road i nie mialem zgloszonego SORN
i nie pomoglo tlumaczenie, ze to nie droga publiczna 
-
rossi2106
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Powiedz mi jak to jest mozliwe ze auto zakupione w UK a sprzedane w Polsce bedzie dla ciebie tansze niz kupione bezposrednio w UKmagic pisze:Koledzy jak to jest z przepisami w Anglii?Mam zamiar kupić samochód dla księgowej czyli Anglika w Polsce i przywieźć go do Irlandii .
co do meritum:
teraz mozna wykupic tax na direct debit-czyli splynie ci jedna miesieczna rata[w przypadku 1.9TDI to ok.17 funtow] a pozniej zlikwidujesz ta oplate.
MOT-nie musisz miec zadnych papierow do jego zrobienia.
wiem ze mozna nie ruszajac sie z Polski zrobic MOT-wystarczy popytac na forach
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Bo w UK :rossi2106 pisze:Powiedz mi jak to jest mozliwe ze auto zakupione w UK a sprzedane w Polsce bedzie dla ciebie tansze niz kupione bezposrednio w UK
1. Nie mam gdzie się zatrzymać aby obejrzeć auto.
2. Nie mam gdzie sprawdzić stanu technicznego (stacja diagnostyczna)
3.w razie jakiejś awarii nie mam gdzie tego naprawić
A w Polsce:
1.Mam się gdzie zatrzymać
2.co kawałek są stacje diagnostyczne
3.w razie awarii mam zaufanego mechanika który mi to naprawi
4.mam upust na części w salonie VW
5. Zawsze jest łatwiej negocjować cenę bo anglik w Polsce kiera po prawej nie ma dużego zainteresowania
never ever give up
-
rossi2106
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
rozumiem-zaufany mechanik pojedzie do Belgii jesli ci tam auto klekniemagic pisze:Bo w UK :rossi2106 pisze:Powiedz mi jak to jest mozliwe ze auto zakupione w UK a sprzedane w Polsce bedzie dla ciebie tansze niz kupione bezposrednio w UK
1. Nie mam gdzie się zatrzymać aby obejrzeć auto.
2. Nie mam gdzie sprawdzić stanu technicznego (stacja diagnostyczna)
3.w razie jakiejś awarii nie mam gdzie tego naprawić
A w Polsce:
1.Mam się gdzie zatrzymać
2.co kawałek są stacje diagnostyczne
3.w razie awarii mam zaufanego mechanika który mi to naprawi
4.mam upust na części w salonie VW
5. Zawsze jest łatwiej negocjować cenę bo anglik w Polsce kiera po prawej nie ma dużego zainteresowania
dla mnie duzo latwiej byloby wykupic breakdown cover[z dowozem do domu] i miec wszystko w ...wiadomo gdzie.ale jak stryjenka sobie zyczy
w UK jest mnostwo stacji diagnostycznych i mnostwo lokalnych warsztatow ktore od reki naprawiaja takie auta.oczywiscie kwestia ceny
tak czy inaczej-zycze kupna fajnego tourana i duzo bezproblemowych km.oczywiscie wiadomo ze przy kupnie w Polsce licznik bedzie pokazywal 99500 mil a auto bedzie kosztowalo mniej niz takie samo w UK:haha:
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Co do tych warsztatow w UK pozostawie to bez komentarza.
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
- magic
- Użytkownik
Nie będzie musiał bo przygotuję mi tak auto że nie powinno się zepsućrossi2106 pisze:rozumiem-zaufany mechanik pojedzie do Belgii jesli ci tam auto kleknie
Od kilku lat mam pełny pakiet ADAC także .. wiadomorossi2106 pisze:dla mnie duzo latwiej byloby wykupic breakdown cover[z dowozem do domu] i miec wszystko w ...wiadomo
I mogę na taką stacje wjechać z marszu? Bo w IE jest to raczej niemożliwerossi2106 pisze:w UK jest mnostwo stacji diagnostycznych i mnostwo lokalnych warsztatow ktore od reki naprawiaja takie auta.oczywiscie kwestia ceny
Co do warsztatów ,jeżeli angielscy mechanicy są choć o połowę lepsi od irlandzkich mechaników to się ciesz bo tutaj... a szkoda czasu ,nerwów i pieniędzy jednym słowem banda niedouczonych pseudo mechanikow.
Touran już od 3 lat jest z nami także będzie to inne auto ale też że stajni VAGrossi2106 pisze:tak czy inaczej-zycze kupna fajnego tourana i duzo bezproblemowych km.oczywiscie wiadomo ze przy kupnie w Polsce licznik bedzie pokazywal 99500 mil a auto bedzie kosztowalo mniej niz takie samo w UK:haha:
Co do przebiegu i ceny zostawię to bez komentarza
never ever give up
-
bahtek86
- Początkujący
- Auto:: touran, 1.9 tdi, 2004
- Imię:: bartek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Kolego orientujesz się jak w ADAC wygląda znajomość angielskiego?
Bo ofertę mają bardzo dobrą
Bo ofertę mają bardzo dobrą
- magic
- Użytkownik
Nie wiem jak to wygląda z językiem angielskim, ja to załatwiałem z Polakiem jakiś Krzysztof jeżeli dobrze pamiętam a znalazłem info o nim na forum Audi A6 (kiedyś miałem A6) wiem że on pracował w samym ADAC a teraz tylko przedłużam ubezpieczenie jakoś za miesiąc przyjdzie mi następna oferta, full opcja kosztuje chyba €138
never ever give up
- magic
- Użytkownik
Jeszcze nie korzystałem z ich pomocy także nie wiem jakby to się potoczyło ale myślę że zadzwoniłbym do nich mówił wolno po angielsko-niemiecko na zasadzie "hi main car is caput
" sądzę że zczają o co chodzi.
never ever give up