Touran 7os. na gaz....pomocy ;-) ;-) ;-)

masa2008
Auto:: VW Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Paweł
Podziękował: 2 razy

Touran 7os. na gaz....pomocy ;-) ;-) ;-)

Post autor: masa2008 »

Witam wszystkich :piwo: Zamierzam zamontować instalację LPG do Tourana z silnikiem 1.6 kod BSE z 2008 roku. Jedyną przeszkodą jest 7 foteli,tzn.te dwa z trzeciego rzędu :shock: temat już był rozkminiany na forum jednak rozbity na kilka tematów. Chciałbym zebrać to wszystko do tzw.kupy aby i inni mogli z tego skorzystać :) Więc mam kilka istotnych pytań do Was.... czy ktoś już montował gaz w tym modelu (7os., 1.6 BSE), po wymontowaniu tych foteli jaką butlę można tam włożyć, jak ta przeróbka wyglądała, czy trzeba kupić nowy wkład do bagażnika w miejsce wymontowanych foteli, jaki jest koszt przeróbki i samej instalacji LPG, jaka instalacja jest najlepsza do tego silnika, jak sprawuje się ten silnik(spalanie, awaryjność), na co trzeba zwrócić uwagę przy montowaniu LPG.
Pojazd, który posiadał zakupiłem w Niemczech, wiedziałem że ma to być "prosta" benzyna, trafił się egzemplarz w BD stanie technicznym i stosunkowo niskim przebiegu jak na ten rok 87500 tys.....jednak posiadający trzeci rząd siedzeń... dla mnie w ogóle nieprzydatne w tej liczbie. I właśnie taki pojawił się problem....Panie i Panowie proszę o podpowiedzi jak ten temat rozwiązać....z góry dziękuje ;)
Pozdrawiam wszystkich Touranomaniaków :-) :-) :-) Paweł :lol:
Awatar użytkownika
Dust
Przeglądacz
Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
Imię:: Marcin
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Touran 7os. na gaz....pomocy ;-) ;-) ;-)

Post autor: Dust »

O ile co do gazu mogę powiedzieć jak to wygląda u mnie, o tyle miałem sytuację bezproblemową, bo jeżdżę wersją 5-os. - podniosłem podłogę na Varioboden (tzw. wysoka podłoga), mam wielką butlę zamiast koła, zasięg do ponad 500 km i dobre assistance, bo co trasa to modlę się o brak kapcia. Co do specyfiki 7-os nie powiem Ci więcej niż wyczytasz na lpg forum. Nie wiem czy idzie coś podwiesić, ale jedyne znane mi montaże w wersji 7-os to niestety cygaro w d... i brak bagażnika.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

masa2008 pisze:Jedyną przeszkodą jest 7 foteli,tzn.te dwa z trzeciego rzędu
Myślę że nie jest to taka straszna przeszkoda bo na pewno znalazłbyś chętnych do zamiany 5 osobowego na 7 osobowego i zrobilibyście przekładkę części. Trudniej byłoby pewnie w tym przypadku znaleźć wysoką podłogę z 5-cio osobowego.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Przekładka to nie problem. Admin miał na forum do sprzedania podłogę, a jak nie znajdziesz, to na allegro są...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
greg0216
Auto:: Passat B7
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: greg0216 »

Gdybyś był zdecydowany wezmę twoje wnetrze podjadę i pomogę z pracą
Grzegorz
ares ares
Początkujący
Auto:: turan1.6mpi,caddy1.6tdi
Imię:: krzysiek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ares ares »

witam
czytam te posty i zastanawiam się jak wam weszła taka duża butla do waszych touranków jak ja mam 43l i ledwo domykam pokrywę w bagażniku ja miałem niską podłogę i przerobiłem na wys. szlak mnie trafia gdyż dużo robię tras i ciągle trzeba się zatrzymywać i tankować . silnik słaby a pali jak smok zasięg 420km przy prędkości 100-120 ,350-380km przy prędkościach powyżej 130km/h instalacja brc sq 24 pozdrawiam i cierpliwości i zimnej krwi przy wyprzedzaniu życzę :omatko: a poza tym to spokojnie autko fajne
Awatar użytkownika
Dust
Przeglądacz

Watek o zuzyciu paliwa juz jest. O butlach tez pisałem gdzieś w moim wątku lpg-owym - mam wysoka podłoge i zbiornik bormech 59 l (poj. wodna), czyli ok. 48 l pojemnosci uzytkowej. Domyka sie... Prawie. O ile srednica przestrzeni na kolo jest wykorzystana na maxa, to odstaje o centymetr, moze dwa. Na tyle malo zeby nie bylo widac, ale klape podlogi zamkne tylko na sile. Gdybym samemu do montazu mierzyl i sie znal, to bym za te pare litrow mniej dobral plytsza butle. Moj zasieg w zaleznosci od gazu, ladunku, trasy i buta - od 370 do 530 km. Jak ide 400 km 160 km/h zje nawet 15 l na 100, przy 100 km/h spadam do 8.
ares ares
Początkujący

witam
nie chcę otwierać nowego wątku ale mam jeszcze jedno pytanie co jakiś czas 3000-6000 km 3-4 miesiące wyskakuje check błąd sondy p 2626 o ile pamiętam więc jadę na regulacja kalibrują instalacje mówią że 7-15% rozjechana i odsyłają mnie do domu , sonda jest szerokopasmowa pracuje dobrze dzieje się to zauważyłem jak jak silnik dostaje po d... w oczach gazowników widzę bezradność przypomnę że mam brc sq24 jak to u was wyląda ????????
Awatar użytkownika
Dust
Przeglądacz

Skąd wiesz że szerokopasmówka pracuje jak trzeba? Błąd pracy lambdy sugeruje, że zdycha albo sama sonda, albo np. jej przewody. Mój touran cierpi akurat na padaczkę grzałki (inny błąd), ale jeśli Twoja odmawia posłuszeństwa jak mocniej depniesz, to może coś się przy większej temperaturze na wylocie rozłącza? W każdym razie nie rozumiem, dlaczego P2626 automatycznie wysyła Cię do gaziarzy. Wyjmij, wyczyść, sprawdź, polutuj, zamontuj... Nasze sondy niestety tanie nie są :+(
ares ares
Początkujący

też się mi wydaje że czas na wymianę sondy mam 160 tyś już na dodatek gaz więc nic dobrego to nie wróży :omatko ciekawi mnie fakt rozjechanej co jakiś czas instalacji a po regulacji miesiąc dwa czyli 3000-5000 km spokój na benzynie trasa 1000 km bez zarzutu ale zrobiłem jak radziłeś czyszczenie itp a kable wyglądają dobrze zobaczymy ???????????
Zablokowany