Kopci spod korka oleju
- greg0216
- ____________________

- Auto:: Passat B7
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Kopci spod korka oleju
Witam wracając do tematu który już poruszyłem na forum mianowicie zapachu oleju po zapaleniu auta ,wyczyscilem turbo okazało sie ze zapieczona kierownica ,wyczyszczony zawór EGR był oczywiście brudny ale widziałem juz duzo gorsze ,EGR wszystkie rury idące do niego jak i do turbo, wyczyszczona "odma"i okazało sie ze zaczął kopcic spod korka oleju i delikatnie z bagnetu przy zakupie tego nie bylo bo sprawdzałem a mam auto ponad miesiąc i zrobiłem ponad 1300 km czy to objawy poczatku końca silnika czy moze jeszcze cos po drodze ominelem moze jeszcze cos jest nie drożne ze spaliny zostają w głowicy a dodam ze kopci tylko na ciepłym silniku na zimnym jest super
Grzegorz
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: Kopci spod korka oleju
Hmmm, zależy w jakiej ilosci jest to "dymienie". Silniki PD dmuchaja dość mocno z pod korka,także mozę nagraj jakiś filmik 
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Może jak kupowałeś to miał wlany do silnika jakiś cudny środek typu motodoktor
a po kupnie zmieniłeś zapewne olej i silnik zaczął normalnie działać i tak jak Muti pisze każdy z PD trochę kopci z pod korka... w końcu nowe nie są te nasze wozy a i diesle lubią podymić... jeśli nie ma innych objawów to raczej luzik 
Jaro-J
- greg0216
- ____________________

jutro nagram jakiś filmik jak mi się uda to go tu wrzucę , auto póki co jeżdzi normalnie płyn i olej ok moc jest (w porównaniu do Forda C Max 2,0 tdci 136 km to ten jest lepszy zrywniejszy) spalanie 7,2 w cyklu głównie miejskim to myślę że dobre
-- Wt lip 21, 2015 14:54 --
Więc tak odnośnie tego kopcenia ponoć te silniki BKD tak mają w co nie bardzo wierzę w sobotę byłem w autoryzowanym servisie LELLEK Opole poszedł pan z białą chusteczką i stwierdził że nie ma się czym przejmować bo to norma ,ale mi nie daje to spokoju mam film ale nie mam pojęcia jak go tu dodać
-- Wt lip 21, 2015 15:04 --
https://youtu.be/4zVF4Hh0QZ0 chyba się udało film jest tutaj
-- Wt lip 21, 2015 14:54 --
Więc tak odnośnie tego kopcenia ponoć te silniki BKD tak mają w co nie bardzo wierzę w sobotę byłem w autoryzowanym servisie LELLEK Opole poszedł pan z białą chusteczką i stwierdził że nie ma się czym przejmować bo to norma ,ale mi nie daje to spokoju mam film ale nie mam pojęcia jak go tu dodać
-- Wt lip 21, 2015 15:04 --
https://youtu.be/4zVF4Hh0QZ0 chyba się udało film jest tutaj
Grzegorz
- Marsik88
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 2009
- Imię:: Łukasz
Grzegorz też mam silnik dwulitrowy 2.0 BKD u siebie w altei. Ma 170 tys przebiegu. Myślę, że nie masz się czym martwić odnośnie tego dymienia. Kumpel też ma 2.0 i tez mu troche kopci. U mnie z odmy bardziej daje niz spod korka. takze spokojnie, jeszcze dlugo pojeździ!
Pozdrawiam Łukasz!

- greg0216
- ____________________

A co z rozruchem jak postoi dwa trzy dni to zapala odreki ale pare sekund tak jak by pracował na dwa baniaki potem jest juz normalnie
Grzegorz
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Yo juz inny temat. Ale zaczął bym od uszczelniaczy na pd.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- wksgymsport
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Ja mam tez 2.0 BKD i tak samo mi kopci jak odkrece kurek. przejechane mam ok 330 000. narazie jezdzi 
Ubezpieczenia OC AC NNW, i inne. Przez telefon i mail. Bez wychodzenia z domu. Dla Klubowiczów maksymalna zniżka!
http://www.wksgymsport.pl
http://www.wksgymsport.pl