Ściąganie w lewo.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Ściąganie w lewo.
Zaczynając od początku: w czasie wyjazdu w Bieszczady zaczęło mi coś piszczeć coś w samochodzie. Okazało się że to hamulce piszczą gdy są nagrzane i nie używane, tzn jak je naciskałem to przestawły piszczeć, jak puszczałem hamulec to znów piszczały. Mechanicy nic naocznie nie stwierdzili. W każdym razie na pierwszy ogień poszły przednie hamulce - wymiana klocków i szlifowanie tarcz. W czasie tego procesu ułamane zostały śruby od sworznia i założony nowy sworzeń. Ale pojawił się nowy problem. Mechanik zauważył że auto mocno ściąga w lewo. Wcześniej tego nie zauważyłem, nie wiem od kiedy tak się dzieje. Dodam że parę dni wcześniej jakaś baba na mnie wymusiła pierwszeństwo i lewym przednim kołem mocno walnąłem w krawężnik. Felga się nieco wgięła, powietrze nie schodzi, na oponie nie widać uszkodzeń. Dla dopełnienia obrazu po tym jak mechanik robił hamulce i sworzeń i stwierdził ściąganie w lewo pali mi się kontrolka ESP. Z ESP już wcześniej miałem przygody (uszkodzony czujnik) i wywala mi czasem tą kontrolkę. Komp pokazuje wówczas błąd położenia kierownicy - awaria taśmy bodajże. Ale zdarza się to rzadko i po jakimś czasie kontrolka ESP gaśnie. Teraz nie chce zgasnąć.
Co do pisków to nie ustąpiły. Metodą starych Indian po przejechaniu 40km zmacałem wszystkie koła i okazało się że prawa tylna felga jest mocno nagrzana. Decyzja - robimy hamulce tył. Klocki się tam już kończyły, ranty tarcz też miały trochę rdzy którą usunięto. Auto pojechało na sprawdzenie zbieżności. Zbieżność okazała się w porządku. Koło to uszkodzone przełożono na prawą stronę a teraz całkiem zamieniono miejscami koła z przodu na tył i odwrotnie. Efekt - żaden. Nadal ściąga w lewo.
Jakie macie w takim przypadku propozycje, przemyślenia, sugestie... Mechanik twierdzi że z podwoziem jest wszystko ok, wulkanizator mówi że koła wyglądają dobrze, no poza tym uszkodzonym, ale na tyle jak jest to nie powinno ściągać. Ale ściąga...
Może ktoś z forumowiczów ze szczecina ma komplet opon na felgach żeby na chwilę założyć i sprawdzić czy to kwestia kół?
Co do pisków to nie ustąpiły. Metodą starych Indian po przejechaniu 40km zmacałem wszystkie koła i okazało się że prawa tylna felga jest mocno nagrzana. Decyzja - robimy hamulce tył. Klocki się tam już kończyły, ranty tarcz też miały trochę rdzy którą usunięto. Auto pojechało na sprawdzenie zbieżności. Zbieżność okazała się w porządku. Koło to uszkodzone przełożono na prawą stronę a teraz całkiem zamieniono miejscami koła z przodu na tył i odwrotnie. Efekt - żaden. Nadal ściąga w lewo.
Jakie macie w takim przypadku propozycje, przemyślenia, sugestie... Mechanik twierdzi że z podwoziem jest wszystko ok, wulkanizator mówi że koła wyglądają dobrze, no poza tym uszkodzonym, ale na tyle jak jest to nie powinno ściągać. Ale ściąga...
Może ktoś z forumowiczów ze szczecina ma komplet opon na felgach żeby na chwilę założyć i sprawdzić czy to kwestia kół?
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Ściąganie w lewo.
Mi tez sciagal po wymianie sworznia wiec pojechalem na zbieznosc. Po ustawieniu dalej sciagal. Pojechalem do innego warsztatu na zbieznosc i jak reka odjal...

-
- Przeglądacz
A o załączonym pliku ze zbieżności coś jesteś w stanie powiedzieć? Bo po dogłębnym się wczytaniu i poczytaniu w necie wychodzi że prawe tylne koło ma złe pochylenie i przednie prawe ma złe wyprzedzenie sworznia zwrotnicy. Czy te dwie nieprawidłowości po prawej stronie mogą mi ściągać samochód w lewo?
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Mysle, ze wiekszy wplyw moze miec zle ustawinie przedniego kola... ale nie jestem specem wiec to sa moje przypuszczenia

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Tył ma taki sam wpływ na ściąganie jak przód. Tylne kąty są tak samo regulowane.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Tak ma wielki wpływ. Tylko niech ktoś poleci warsztat który umie ustawić dobrze geometrię . W Gdyni robiłem juz na 2 warsztatach i niby ok ale to nie jest to co powinno być. A co do przypadku ściągania i grzania felgi to sprawdź czy tloczki hamulcowe odbijają bo czasem guma -osłona tloczka pęknie potem syf czasem korozją i jest jak mówisz
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
-
- Przeglądacz
No i wszystko jasne - zamontowano mi zły sworzeń: od innego modelu albo po prostu pasujący na drugą stronę. W efekcie koło było przez niego wypychane na bok. Założono nowy sworzeń i wszystko wróciło do normy. No prawie wszystko bo ESP ciągle się świeci. Trochę pojeżdżę, może samo zgaśnie. A jak nie to komputer i dalsza diagnostyka....
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Tylko ten tył też masz poprzestawiany, powinieneś to sobie poprawić bo oponę od wewnątrz zdziera