Analiza wykresów z logów po regeneracji turbiny

marti
Początkujący
Auto:: Touran, 1.9 TDI, 2007
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy

Analiza wykresów z logów po regeneracji turbiny

Post autor: marti »

Proszę o analizę wykresów z logów po regeneracji turbiny Tourana 1.9 TDI BLS z DPF.

Pomimo regeneracji turbiny, która przeładowywała dalej pozostał problem słabego ciągu na dwóch pierwszych biegach przy spokojnym przyśpieszaniu m.in. taka turbo dziura pomiędzy ok. 1800 obr/min czasami do 2700 obr/min, gdzie samochód w ogóle nie przyśpieszał. Raz może po mocniejszym przegazowniu w mieście przy temp. ok. 20C przyśpieszał płynnie już nawet na niskich biegach.
Mój mechanik stwierdził, że to EGR. Podmienił, ale podmiana nic nie dała, ale za to „podobno” zrobił adaptację EGRu i o dziwo samochód ciągnie mocno i równiutko od drugiego biegu. Pytanie dlaczego problem dalej pozostał na pierwszym biegu, gdzie w przedziale 1800 – 2700 obr/min samochód prawie w ogóle nie przyśpiesza? Czasami przy jakimś ruszeniu zdarza się że ta zwłoka jest dużo mniej odczuwalna.

Moje pytanie jest: Czy to w dalszym ciągu może być wina układu recyrkulacji spalin czy raczej już turbiny, która zbyt późno wstaje?
Jak pytałem się o regulację sztangi turbiny to mechanik stwierdził, że tu już nie ma co podciągnąć bo jest wykręcona prawie na maksa?
Załączniki
3 bieg
3 bieg
4 bieg
4 bieg
log: 1 bieg - delikatne przyśpieszanie
log: 1 bieg - delikatne przyśpieszanie
1 bieg
1 bieg
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Analiza wykresów z logów po regeneracji turbiny

Post autor: JacaTouran »

Mech chyba początkujący ;).
Zmierz ile ciągnie vacuum bezpośrednio przy nim i podaj wartość.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
marti
Początkujący

Wielkie dzięki za zainteresowanie. Szczerze to za bardzo nie ufam mojemu mechanikowi. Nie wiem czy faktycznie robił coś z tym EGRem bo mówił, że podmienił ze swojego Seta Altei, a z tego co się orientuję tu w BLS EGR jest elektryczny, a jego silnik to z pewnością nie BLS.
Tak sobie jeszcze myślę czy nie mógł wydłużyć tylko sztangi co by zniwelowało ten efekt na 2 biegu. Zauważyłem również, że jak robiłem logi przed rzekomą adaptacją EGR turbo wstawało przy ok. 1800 obr/min, a teraz ok. 2300 obr/min?
Zamieściłem jeszcze 3 wykresy trzech logów na 3 biegu przed "adaptacją" EGR.
2 z nich są powtarzalne, natomiast trzeci jakoś odbiega. Może to być jakaś wskazówka czy raczej jakiś mój błąd przy tej próbie?

Niestety samochód będę miał dopiero w następnym tygodniu więc na razie nie jestem w stanie nic sprawdzić. Jest u lakiernika, rdza mi zjada kalpę tylną :/
Załączniki
3b_przed_v2.PNG
3b_przed_v3.PNG
3b_przed.PNG
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Wogole o jakiej adaptacji egr Ty prawisz??
Co za jakaś bzdura kompletna
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

marti
Początkujący

To widocznie takie bzdury pociska mój mechanik. Pewnie mnie zbywa innymi tematami, żeby odciągnąć uwagę od turbiny bo to on właśnie polecił mi ten zakład regenerujący turbiny. Ciekawi mnie natomiast co takiego zrobił, że samochód jeździ wyraźnie lepiej od 2 biegu? Czy faktycznie mogła być to wyłącznie regulacja sztangi?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

przerózne rzeczy Ci mechanicy cudują ;)
zaraz wogóle nie bedziesz wiedzial co masz w samochodzie porobione :)
pewnie kolejny mechanik przy jakims problemie to odkryje i Ci powie...
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

marti
Początkujący

W końcu odebrałem samochód od lakiernika (naprawdę dobra robota) i o dziwo w pierwszy dzień przy temp. na komputerze ok. 26 C samochód rozwijał moc płynie już od najniższych biegów. Natomiast wczoraj przy upałach powyżej 30 C dolegliwość powróciła. W momencie tego „przyhamowania” (przeładowania) słyszalny jest lekki pisk. Niestety nie udało mi się jeszcze zmierzyć podciśnienia na vacuum, ale mój „mechanik” mówił, że sprawdzał i że niby ok no i hamulce też ok. Pytanie czy mu wierzyć?

Domyślam się, że ten pisk może pochodzić z układu podciśnieniowego. Tylko skąd? Jeżeli występuje chwilowy overboost i układ sterowanie nie może przez chwilę sobie z nim poradzić to problem raczej leży nie z domykaniem kierownic, ale raczej z ich otwieraniem w celu zbicia ciśnienia? Czyli zawór n75 przymyka otwór podciśnienia, a wpuszcza ciśnienie atmosferyczne. Nie wiem czy dobrze rozumuję?

Poważniej za diagnostykę mam zamiar wziąć się z kuzynem w następnym tygodniu gdyż mam wtedy trochę wolnego, stąd też potrzebowałbym jeszcze parę informacji kogoś kto ma w tym już spore doświadczenie. Dlatego moja prośba skierowana jest głównie do Ciebie JacaTouran.

1. Jeżeli to pompa vacuum, czy to są normalne objawy? czy gorzej pracuje w wyższych temperaturach i czy może też wydawać taki lekki pisk?
2. Czy zawór n75 może wydawać piski w związku z jakimś zabrudzeniem czy też przycinaniem się?
3. Gdyby to była nieszczelność w układzie podciśnieniowym to chyba piszczałoby za każdym razem bo jak wspominałem zjawisko nie występuje zawsze i tylko na 1, czasami na 2 biegu przy lekkim przyśpieszaniu?
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

Powodów może być wiele.
Vacum raczej nie .

Może być problem ze szczelnościami podcisnien.
Może być problem układu recylkulacji spalin.
Może być problem mikropekniecia kolektora wydechowego.
Może być problem źle ustawionych przeplywow zmiennej geometrii.
To trzeba zlogowac, tak to nikt nie pomoże.

W razie potrzeby przyjmę auto i wszystko sprawdzę .
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

marti
Początkujący

Dzięki za te tropy.

Gdyby to nie był taki kawał drogi to od razu bym do was wpadł bo mam już dość tych wszystkich pseudomechaników. Spróbuję jeszcze poszukać i w razie czego jeszcze się odezwę.

Pozdrawiam.

-- Cz wrz 03, 2015 19:03 --

Coś się ruszyło w sprawie.

Jeden problem, problem pisku ogarnięty, tak jak wspominałeś JacaTouran nieszczelność w układzie wydechowym. Podobno kolektor wydechowy odkształcił się pod wpływem temperatury i rurka od EGR nie była dobrze zplanowana.

Dalej pozostaje problem przeładowania. Jak się okazało mój mechanik ściemniał i wcale nie mierzył podciśnienia na vaku, ale szkoda o tym pisać. Ostatecznie zmierzyłem z nim to podciśnienie na biegu jałowym na trójniku od vaku w odnodze wychodzącej do n75. Okazało się że podciśnienie wynosi -0,5 bara, tak samo przy gruszce. Po dodaniu gazu na vaku wzrasta do -0,8 bara (nie testowałem przy maksymalnych obrotach).
Teraz mam pytania:
1. Czy ta wartość podciśnienia jest w normie? bo czytałem że powinno być chyba -0,9 bara.
2. Jeżeli nie jest w normie to czy może to powodować wyżej opisany efekt?
3. Jak sprawdzić dokładnie vaku, żeby wykluczyć inne przyczyny powodujące taki stan rzeczy...(jeżeli są...)?
ODPOWIEDZ