podświetlenia przełącznika świateł, a także światła awaryjnego. Po wymianie żaróweczki wszystko powinno wrócić do
normy.
CO POTRZEBUJEMY?
- Żarówka 12v/1.2W T-5 Całoszklana W2X4.6D (do kupienia w ASO)

- Śrubokręt TORX 20
- Mały śrubokręt płaski
- Pinceta
- czas i cierpliwość

1. DEMONTAŻ POPIELNICZKI

To najłatwiejsza część operacji.
- Wyjmujemy zapalarkę z gniazda zapalniczki
- Otwieramy popielniczkę i podważamy 2 osłony śrub oznaczone na rysunku powyżej numerami 1 i 2.
Osłonkę nr 1 zdejmujemy chwytając ją od dołu niczym popielniczkę i ciągniemy do siebie. Bez problemu powinna
wyjść z zaczepu oznajmiając nam to głośnym kliknięciem
 .
.Osłonkę nr 2 podważamy lekko z dołu cienkim śrubokrętem. U mnie akurat była lekko przyklejona jakimś
klejem/plasteliną.
- Wykręcamy śruby oznaczone na rysunku numerami 3 i 4
Mimo wszystko polecam użycie śrubokrętu typu TORX (gwiazdka). Śruby siedzą dość mocno. Mając płaski śrubokręt
którym wykręciłem wcześniej jedną śrubę nie dałem rady wykręcić drugiej. Przydał się TORX
- Mając odkręcone śruby popielniczki która była nimi przytwierdzona do konsoli środkowej łapiemy od spodu na
zamkniętej "szufladzie" całą popielniczkę i staramy się pociągnąć ją do siebie. Popielniczka jest zamocowana na 2
zatrzaski. Ruszamy lekko na lewo i prawo ciągnąc do siebie. Właściciele aut z DSG nie powinni się również
przejmować lewarkiem skrzyni który jest dość blisko. Jest gorzej, ale nie przeszkadza znacząco w operacji.
- Po odczepieniu popielniczki odłączamy złącze wtykowe zapalniczki naciskając na ząbek na przewodzie. Bardzo łatwo
się wyjmuje.
- Wyciągamy całkowicie popielniczkę w dogodne miejsce naszej następnej łamigłówki

2. WYMIANA ŻARÓWKI
Żarówka jest schowana w czarnej oprawce przymocowanej niczym kokon
 do obudowy gniazda zapalniczki. Uważajmy bo cały ten element jest delikatny.
 do obudowy gniazda zapalniczki. Uważajmy bo cały ten element jest delikatny.1) Najpierw usuwamy zaznaczony niżej element na kształt bramki który ząbkami z obu stron trzyma zapalniczkę.
Odginamy lekko zaczepy haczące o biały plastik podważając element do góry. Ruszamy na boki, aż element oddzieli się od reszty.

2)Używając płaskiego małego śrubokręta podważamy oprawkę w miejscu które pokazuje nam strzałka nr 1 starając się oddzielić oprawkę od obudowy zapalniczki w taki sposób aby oprawka wyskoczyła z płaskich zaczepów które wskazuje strzałka nr 2.
Robimy to delikatnie, z czasem oprawka "wyskoczy" samoczynnie z zatrzasków.

3) Mając oprawkę w ręku zabieramy się za najgorsze. Żarówka jak widać znajduje się w oprawce z okienkiem.
Na zdjęciu niżej zamieściłem otwartą już oprawkę z widokiem z boku.
Do żarówki dostajemy się poprzez otwarcie na pół oprawki w widoczny sposób jak na zdjęciu. Inaczej się nie da-no chyba, że ktoś straci cierpliwość i ją rozerwie

W razie problemów bądź dewastacji
 ...
 ...Numer tego czarnego plastiku razem z żarówką to 1J0 919 341 A - koszt w ASO 26-27PLN
- Łapiemy palcami za część oznaczoną numerem 1 starając się rozchylić lekko oprawkę do całkowitego otwarcia.
UWAGA! Nie rozchylamy do skutku, ale do momentu w którym oprawka którą poluźniliśmy nie zamknie się sama.
- Oprawka dalej trzyma się na zaczepach po obu stronach z ząbkiem oznaczonym numerem 2 Teraz delikatną metodą prób i błędów ruszając całą oprawką na boki i podważając małym śrubokrętem ząbki staramy się aby puściły z obu stron. Róbcie to delikatnie gdyż plastik w tych miejscach jest bardzo cienki i delikatny

4) Teraz wysuwamy żarówkę z oprawki, która jest włożona na wcisk. Ja posłużyłem się pincetą i papierem kuchennym który pozwolił mi lepiej złapać żarówkę i zapobiegł pęknięciu. Można użyć także irchy-jest bardziej "przylepna".
Jak nie za pierwszym razem to za drugim się uda
 . Cierpliwości.
. Cierpliwości. 
 3. FINISZ
Po wymianie żarówki składamy wszystko w odwrotnej kolejności. Wszystko właściwie opiera się teraz na zaciskaniu, wciskaniu elementów w zatrzaski. Nie zapomnijmy o pierwszym elemencie który usunęliśmy z obudowy zapalniczki-tzw. "bramce".
Powodzenia!

Piękny manual. Piwo leci.
  Piękny manual. Piwo leci.