Filtr cząstek stałych DPF - problemy, doświadczenia
-
karl
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
Re: Filtr cząstek stałych DPF - problemy, doświadczenia
jak nie ma filtra to występuje katalizator bynajmniej w vw touran na PD.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Kolego tak czytam co tu prawisz i napisze Ci krótko.Adammm pisze:Witam wszystkich
Przebrnąłem przez wątek i jedna rzecz mnie zastanawia, czy jest możliwe, żeby w Grupie 68 druga pozycja równała się 118? Mam tyle i co prawda raz się kontrolka DPF zaświeciła i był błąd o zbyt niskim ciśnieniu, ale poza tym auto chodzi dobrze...
Jedyny mankament, z którym się borykam od dłuższego czasu (ale raczej bez związku z DPF) to chwile problemy z pedałem gazu, przestaje czasami reagować, trzeba wtedy odpuścić i ponownie wcisnąć - błędów w komputerze brak, wymienił pedał, problem występuje rzadziej, ale występuje.
Oczywiście rozważam usunięcie DPF, ale zastanawia mnie kwestia katalizatora wstawianego w jego miejsce, myślę, że najlepsza odpowiedź na sens tego zabiegu to rozwiązanie stosowane przez producenta w wersjach Touranów bez DPF. Może ktoś odpowiedzieć na pytanie jak to wygląda w Touranach bez filtra, czy turbina jest jakoś chroniona? W sumie tylko Jaca wstawia katalizatory, cała reszta różnej maści mechaników tego jednak nie robi, a auta jeżdzą... nie chcę tutaj wchodzić z butami w sposób rozwiązania sprawy przez Jacka, ale tak jak się czyta ten wątek to wygląda on jak jedna wielka reklama Jacka, bez większej polemiki na temat innych rozwiązań. Nie chce nikogo urazić, ale zapytać chyba mogę jak producent rozwiązał temat.
pozdrawiam, Adam
Nie chcesz wstawiać katalizatora to nie Wstawiaj, Twoje auto Twój wybór i Twój portfel.
Napisze Ci dlaczego mechanicy nie wstawiają zamiast Dpfu Katalizatorów. .. bo oo jest przy tym w cholerę roboty, a oni maja gdzieś czy turbo Ci się rozleci czy nie i przytulaja kasę za szybką robótkę w większości źle wykonana i następny proszę. ..
Producent rozwiązał temat tak:
Jak nie ma dpfu to jest katalizator i nie ma tak żeby wydech był pusty.
To Twój pierwszy post na forum, zatem dział powitania wskazany
Pozdr
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
Adammm
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 BXJ 2009
- Imię:: Adam
Przepraszam, mój błąd, BXJ...
Przebieg około 300kkm.
Jak te 118 się ma do granicznych 68 i auto cały czas jeździ bez trybu awaryjnego...
-- Wt sie 25, 2015 08:14 --
Niepotrzebnie Jacku się unosisz, bo ja zapytałem, ponieważ nie wiem, nie można się znać na wszystkim, a tym samym próbuję się coś dowiedzieć, żeby optymalnie wybrać. Nie wiem ile roboty jest ze wstawieniem katalizatora, ale wiem, że za wyjęcie DPFu i zmianę programu to 800zł to niezły zarobek.
Generalnie miałem okazję kiedyś poznać faceta od diagnostyki kilku popularnych marek, udzielał się na wszelkiej maści forach, pisał wiele postów, nawet pomagał, ale powiedział jedno jak się spotkaliśmy, jego główną intencją była reklama własnych usług i naganianie sobie klientów z całej Polski, żeby zarobić jeszcze więcej. Tacy ludzie zatracają idee forum, bo zamykają wszelkie dyskusje i jedyne co w każdym poście piszą, to to, co robią, za ile i gdzie. No i oczywiście, że najlepiej i jedynie słuszną metodą. Ja za takimi forumowiczami nie przepadam, a jeżeli na tym forum są podobni, to już niech bardziej intensywni użytkownicy zdecydują czy to właściwe miejsce dla takich osób, ja czytam forum sporadycznie od dwóch lat, zarejestrowałem się dopiero wczoraj, więc rządzić tu nie będę...
-- Wt sie 25, 2015 08:15 --
Przebieg około 300kkm.
Jak te 118 się ma do granicznych 68 i auto cały czas jeździ bez trybu awaryjnego...
-- Wt sie 25, 2015 08:14 --
Niepotrzebnie Jacku się unosisz, bo ja zapytałem, ponieważ nie wiem, nie można się znać na wszystkim, a tym samym próbuję się coś dowiedzieć, żeby optymalnie wybrać. Nie wiem ile roboty jest ze wstawieniem katalizatora, ale wiem, że za wyjęcie DPFu i zmianę programu to 800zł to niezły zarobek.
Generalnie miałem okazję kiedyś poznać faceta od diagnostyki kilku popularnych marek, udzielał się na wszelkiej maści forach, pisał wiele postów, nawet pomagał, ale powiedział jedno jak się spotkaliśmy, jego główną intencją była reklama własnych usług i naganianie sobie klientów z całej Polski, żeby zarobić jeszcze więcej. Tacy ludzie zatracają idee forum, bo zamykają wszelkie dyskusje i jedyne co w każdym poście piszą, to to, co robią, za ile i gdzie. No i oczywiście, że najlepiej i jedynie słuszną metodą. Ja za takimi forumowiczami nie przepadam, a jeżeli na tym forum są podobni, to już niech bardziej intensywni użytkownicy zdecydują czy to właściwe miejsce dla takich osób, ja czytam forum sporadycznie od dwóch lat, zarejestrowałem się dopiero wczoraj, więc rządzić tu nie będę...
-- Wt sie 25, 2015 08:15 --
No mój również jest na PD. Czy ten katalizator był w miejscu DPFu obecnego w wersjach z DPF?karl pisze:jak nie ma filtra to występuje katalizator bynajmniej w vw touran na PD.
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Kolego ja się nie unoszę, ale wybacz..... robiąc ze mnie kogoś kto bije chajs na forumowiczach delikatnie mówiąc przesadziłeś.
Powiem tak... nic nie stoi na przeszkodzie zebys kupił sprzętu za ponad 100tyś zł, posiadł odpowiednią wiedzę ( a to tu najważniejsze ) i zarabiał . Wtedy możesz i za 100zł robić
Myślę a raczej wiem, że nie jeden użytkownik tego forum doświadczył roboty różnych fachowców i speców i potem zobaczył efekt tej samej roboty u mnie i ma porównanie jakie to subtelne różnice w niej występują.
Najlepiej niech inni osądzą jak i co jest robione i jak potem auto służy.
co do Twoich parametrów ....
piszesz , że czytasz forum...
skoro czytasz to zapewne już wszystko wiesz ..... bo wszystko już zostało wielokrotnie opisane
-- 25 sie 2015, o 10:12 --
nie , był za końcowym wydechem
Powiem tak... nic nie stoi na przeszkodzie zebys kupił sprzętu za ponad 100tyś zł, posiadł odpowiednią wiedzę ( a to tu najważniejsze ) i zarabiał . Wtedy możesz i za 100zł robić
Myślę a raczej wiem, że nie jeden użytkownik tego forum doświadczył roboty różnych fachowców i speców i potem zobaczył efekt tej samej roboty u mnie i ma porównanie jakie to subtelne różnice w niej występują.
Najlepiej niech inni osądzą jak i co jest robione i jak potem auto służy.
co do Twoich parametrów ....
piszesz , że czytasz forum...
skoro czytasz to zapewne już wszystko wiesz ..... bo wszystko już zostało wielokrotnie opisane
-- 25 sie 2015, o 10:12 --
Adammm pisze:No mój również jest na PD. Czy ten katalizator był w miejscu DPFu obecnego w wersjach z DPF?
nie , był za końcowym wydechem
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
to jak czytasz forum sporadycznie to faktycznie , lepiej się nie wypowiadać.Adammm pisze:.....
Jeden się cieszy ze idąc na forum znajdzie warsztat który zrobi dobrze usługę i nie musisz szukać w Panoramie Firm , drugi na niego naku****** "czemu nie zrobi za free, skoro jest na forum... bo forum ma sobie pomagać , w końcu po to jest !!!
takie myślenie masz TY .
odpowiedz jest jedna - zainwestuj tak jak Jacek pisze 100 tys i rób za free , ja też nie widzę problemu.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Generalnie to nie podoba mi się to co insynuujesz. Jacek jest marką samą w sobie, o tym mogą się wypowiedzieć zadowoleni koledzy z forum, a to jest najlepszą reklamą profesjonalizmu Jacka.Adammm pisze: Generalnie miałem okazję kiedyś poznać faceta od diagnostyki kilku popularnych marek, udzielał się na wszelkiej maści forach, pisał wiele postów, nawet pomagał, ale powiedział jedno jak się spotkaliśmy, jego główną intencją była reklama własnych usług i naganianie sobie klientów z całej Polski, żeby zarobić jeszcze więcej. Tacy ludzie zatracają idee forum, bo zamykają wszelkie dyskusje i jedyne co w każdym poście piszą, to to, co robią, za ile i gdzie. No i oczywiście, że najlepiej i jedynie słuszną metodą. Ja za takimi forumowiczami nie przepadam, a jeżeli na tym forum są podobni, to już niech bardziej intensywni użytkownicy zdecydują czy to właściwe miejsce dla takich osób, ja czytam forum sporadycznie od dwóch lat, zarejestrowałem się dopiero wczoraj, więc rządzić tu nie będę...
W sobotę np. miałem okazję rozmawiać w Warszawie z Rastą i bardzo sobie chwalił wizytę u Jacka.
Więc kolego weź na wstrzymanie i swoje uwagi zachowaj dla siebie, bo łatwo jest błotem obrzucić, gorzej to potem zmyć.
- leszeklen
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Ja się nie zniżę do wypowiedzi
P. Adammm i nie będę tego komentował. Per "Pan" dlatego
bo koledzy na forum takich rzeczy nie wygadują!
Leszek
P. Adammm i nie będę tego komentował. Per "Pan" dlatego
bo koledzy na forum takich rzeczy nie wygadują!
Leszek
-
Adammm
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9 BXJ 2009
- Imię:: Adam
A czy ja w ten anegdocie gdziekolwiek napisałem o Jacku? Uderz w stół a nożyce się odezwą... trochę szkoda, że Wasza reakcja wskazuje na to, że miałem rację.
Oczywiście zgadzam się z opinią, że na forum również powinno się szukać dobrych i polecanych warsztatów, bo takich ludzi powinno się cenić i dobrze wynagradzać, a płakanie, że sprzęt tyle i tyle kosztował, no cóż ja na swoje narzędzie nie tyle wydałem i po klientach nie płaczę, że mnie to wszystko kosztowało, bo sprzętu nikt nie kupuje dla frajdy, tylko dla zarobku, więc do interesu nikt nie dokłada z racji kosztów wejścia w zawód. A wierz mi, że są ludzie, który w codziennej pracy większą odpowiedzialność na siebie biorą.
A zanim następna osoba na mnie naskoczy, to niech da komuś z zewnątrz do przeczytania ten wątek i niech posłucha tej osoby z zewnątrz - jak ten wątek wygląda. Na wszystko jedna odpowiedź: Łowicz zrobi. Jakoś na innych forach jest to bardziej uporządkowane, jest reklama, jest polecany warsztat, jest dyskusja.
-- Wt sie 25, 2015 20:57 --
I żeby nie było, ja nigdzie nie napisałem, że Pan z Łowicza robi coś źle lub nie tak jak powinien - bo tego nie wiem, nie odradzam też jego usług, bo to niech każdy sam sobie decyduje, napisałem tylko o swoich odczuciach po przeczytaniu wątku oraz przytoczyłem moje spotkanie z Panem, który podobnie na innych forach się udziela...
Każdy ma prawo do swojego zdania, nie rozumiem po co się unosicie, ja tu nikogo nie wyzywam i nie obrażam.
Oczywiście zgadzam się z opinią, że na forum również powinno się szukać dobrych i polecanych warsztatów, bo takich ludzi powinno się cenić i dobrze wynagradzać, a płakanie, że sprzęt tyle i tyle kosztował, no cóż ja na swoje narzędzie nie tyle wydałem i po klientach nie płaczę, że mnie to wszystko kosztowało, bo sprzętu nikt nie kupuje dla frajdy, tylko dla zarobku, więc do interesu nikt nie dokłada z racji kosztów wejścia w zawód. A wierz mi, że są ludzie, który w codziennej pracy większą odpowiedzialność na siebie biorą.
A zanim następna osoba na mnie naskoczy, to niech da komuś z zewnątrz do przeczytania ten wątek i niech posłucha tej osoby z zewnątrz - jak ten wątek wygląda. Na wszystko jedna odpowiedź: Łowicz zrobi. Jakoś na innych forach jest to bardziej uporządkowane, jest reklama, jest polecany warsztat, jest dyskusja.
-- Wt sie 25, 2015 20:57 --
I żeby nie było, ja nigdzie nie napisałem, że Pan z Łowicza robi coś źle lub nie tak jak powinien - bo tego nie wiem, nie odradzam też jego usług, bo to niech każdy sam sobie decyduje, napisałem tylko o swoich odczuciach po przeczytaniu wątku oraz przytoczyłem moje spotkanie z Panem, który podobnie na innych forach się udziela...
Każdy ma prawo do swojego zdania, nie rozumiem po co się unosicie, ja tu nikogo nie wyzywam i nie obrażam.
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Siejesz zamęt facet, tyle ode mnie.
No comment...
No comment...
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Koledzy mam problem z moim Touranem. Mianowicie od paru dni zauważyłem, że strasznie smierdzą spaliny z mojego auta, ale tak dziwnie, nie smierdza spalonym olejem ani tak na słodko. Auto nie bierze ani grama oleju i płynu chłodniczego. Silnik BLS czyli z dpf. Jak jadę to nie widzę żeby kopcil. Ale jak stałem na bramkach na autostradzie to za mną taka biała chmura się tworzyła i właśnie tak smierdzialo. Na desce rozdzielczej żadne kontrolki się nie palą. Czy to moze być problem z dpf?
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
kwasny smród = dpf
sprawdz u kogos na vcds jego parametry
sprawdz u kogos na vcds jego parametry
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- bartez55
- ____________________

Kurde nie znam nikogo w pobliżu kto ma vcds. Juz myślałem żeby się pozbyć tedo syfu tylko nie mam do kogo się udać. Z tego co czytam to Jacku zajmujesz się tym profesjonalnie a o to mi chodzi. Wole pojechać parę km i mieć zrobione pożądanie. Powiedz mi ile u Ciebie kosztuje taka usługa wycięcia dpf?
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Nie chce mi się wierzyć, że taka osoba jest dobrym fachowcem, bo na doświadczenie pracuje się kilka...kilkanaście lat i wtedy można stwierdzić, ze dobrze znasz markę lub konkretne samochody marki. Chyba, ze:Adammm pisze:Generalnie miałem okazję kiedyś poznać faceta od diagnostyki kilku popularnych marek
Jesteś wulkanizatorem, wtedy możesz diagnozować problemy w wielu markach...
Tapicerem....
Diagnostą na stacji kontroli pojazdów (acz nie zawsze)...
Tu już można by było zakończyć zdanie.Adammm pisze:cała reszta różnej maści mechaników
Niestety jak pewnie większość młodych ludzi w zgodzie z polski8mi przywarami przekonałem się na własnych błędach, że nie zawsze warto wybierać samemu.Adammm pisze: próbuję się coś dowiedzieć, żeby optymalnie wybrać
Czasem warto posłuchać tych, którzy sie na tym znają i jest to poparte praktyką.
Nie popełniaj takiego błędu.
W czym, że ktoś stanie za Jackiem?Adammm pisze:Wasza reakcja wskazuje na to, że miałem rację
Ponieważ czytasz sporadycznie, to nie wiesz, że wypowiadają się te osoby, które zrobiły auto u Jacka i o dziwo jeździ....
Jeżeli ktoś miał problemy, to... albo ma coś na sumieniu, bo chciał przyoszczędzić, wysłał tylko turbo, nie wymienił oleju, nie wyczyścił dolotu, nie podpiął przewodów prawidłowo lub je uszkodził.. i znowu coś nie tak z autem.... Wszystko wynika z oszczędności - 200-500zł, a kosztów potem...
Intencje może w głębi masz dobre. Pomogę Ci je wydobyć na wierzch.
Znajdź warsztat, który zrobi tą samą robotę powiedzmy 50 zł taniej, da tą samą gwarancję.
Ja osobiście przy kosztach dopiero o 30% niższych bym się zastanawiał, czy zrezygnować z Łowicza.
No i na koniec taka rada... Zaczynając pisać na forum (Obojętnie jakim) nie zaczynaj od podważania kogokolwiek, czy czegokolwiek chyba, że jesteś najwyższej klasy fachowcem, bo inaczej zostaniesz zjedzony tak jak to ma miejsce tutaj.
Podsumowując.... jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził i mam tu na myśli Jacka, który że tak powiem też lici w kulki, bo jeszcze nie został dobrodziejem
-- 28 sie 2015, o 12:08 --
We Wrocku i okolicach masz kilku kolegów, które prawdopodobnie pomogą Ci w rozwianiu wątpliwości:bartez55 pisze:Kurde nie znam nikogo w pobliżu kto ma vcds.
- marcin975
- jacekp54
- Turanek
- rock4
- Muti
- marek_1970
No chyba bardziej elitarnej grupy, która się udziela nie ma...
- bartez55
- ____________________

A może któryś z kolegów w okolicy Legnicy posiada vcds i pomoże mi z odczytaniem stopnia zapełnienia dpf?
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Bolesławiec - kolega rock4
Lubin - kolega leonis
Polkowice - przemo86m
Może mogą pomóc - napisz, to nic nie kosztuje.
Lubin - kolega leonis
Polkowice - przemo86m
Może mogą pomóc - napisz, to nic nie kosztuje.