Zrzuca płyn chłodzący - 1.6 mpi 2003
- Dust
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Zrzuca płyn chłodzący - 1.6 mpi 2003
Koledzy,
diagnostyka i warsztat jutro, ale może ktoś miał podobny problem.
Auto świeżo (1000 km autobahną) po wymianie termostatu, poprzedni od zawsze puszczał i temp. 83-84 to był absolutny max. Teraz 89-91, zwykle równe 90. Siedzę na Węgrzech i po krótkim (50 km) przelocie Touran wypluł mi między 0.5 a 1 l chłodziwa. Ciężko mi ustalić skąd - instalacja lpg i reduktor suche, jak zreszta wszystko od str. kierowcy, a od str. pasazera mokre po trochu wszystko. Kapalo po bloku, przewodach plynu i moze po pompie. Bez kanalu i lampy trudno sprawdzic. Chlodnica sucha. Teraz po ostygnieciu do temperatury otoczenia na zimno nic nie leci, a plyn (po dolaniu na goracy silnik wody destylowanej przy 1 cm pod kreska min na 1 cm nad kreske max) stoi ladne 5 cm nad maxem. Moze byc ze po prostu wypluwal nadmiar (dzisaj bylo 30 °C...), czy leci oring na swiezym termostacie (ale to nie ta strona 1.6 8v 102 KM...), czy w koncu dogrzany uklad dobil weze, czy...?
Na razie wsadzilem 10 l wody destylowanej do bagaznika zeby miec co dolewac, ale do zrobienia do garazu mam 1000 km. Pomysly?
diagnostyka i warsztat jutro, ale może ktoś miał podobny problem.
Auto świeżo (1000 km autobahną) po wymianie termostatu, poprzedni od zawsze puszczał i temp. 83-84 to był absolutny max. Teraz 89-91, zwykle równe 90. Siedzę na Węgrzech i po krótkim (50 km) przelocie Touran wypluł mi między 0.5 a 1 l chłodziwa. Ciężko mi ustalić skąd - instalacja lpg i reduktor suche, jak zreszta wszystko od str. kierowcy, a od str. pasazera mokre po trochu wszystko. Kapalo po bloku, przewodach plynu i moze po pompie. Bez kanalu i lampy trudno sprawdzic. Chlodnica sucha. Teraz po ostygnieciu do temperatury otoczenia na zimno nic nie leci, a plyn (po dolaniu na goracy silnik wody destylowanej przy 1 cm pod kreska min na 1 cm nad kreske max) stoi ladne 5 cm nad maxem. Moze byc ze po prostu wypluwal nadmiar (dzisaj bylo 30 °C...), czy leci oring na swiezym termostacie (ale to nie ta strona 1.6 8v 102 KM...), czy w koncu dogrzany uklad dobil weze, czy...?
Na razie wsadzilem 10 l wody destylowanej do bagaznika zeby miec co dolewac, ale do zrobienia do garazu mam 1000 km. Pomysly?
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Re: Zrzuca płyn chłodzący - 1.6 mpi 2003
Jeśli mokre jest od strony pasażera to pewnie puścił zawór w korku ods zbiorniczka i pociekło tym kanalikiem. Jest tam tak dziwnie zrobione że zbiornik będzie suchy a płyn będzie leciał.
Nie powinno tak się dziać z płynem...
Albo zaciął się termostat lub pompa wody uszkodzona,,,, ewent coś z uszczelką ale to ostateczność.
Nie powinno tak się dziać z płynem...
Albo zaciął się termostat lub pompa wody uszkodzona,,,, ewent coś z uszczelką ale to ostateczność.
- Dust
- Przeglądacz
Kurczę... Koreczek na metalowym przewodzie poniżej zbiornika wyrównawczego po sprawdzeniu siedział trochę luźno, zakręciłem teraz do oporu. Szlag. Raz jeden jechałem bez torque-a (bo fis/kompa w mojej biedawersji brak) i nie przyglądałem się temperaturze. Ale do 110 mógł się zagrzać. Mam nadzieję, że to incydentalnie i po 1000 km ciurkiem świeżo po wymianie termostatu i zmianie płynu nadmiar cieczy zrzucał. Dotąd miał przez zepsuty termostat zawsze otwarte oba obiegi, teraz w końcu duży i mały chodzą osobno. Jutrzejsza trasa prawdę powie, ale trochę z duszą na ramieniu jadę...
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
ale co za koreczek na metalowym przewodzie od klimatyzacji ?? jaki to ma związek chyba że mi coś umknęło 
- Dust
- Przeglądacz
Jedaro, 10 w nocy i na dworze burza, więc zdjęcia chwilowo nie cyknę, ale od wyrównawczego upadowo w dół idzie mi rurka z amelinium, która dopiero później przechodzi w gumowy wąż. Na tej rurce mam mały zaworek/koreczek, dookoła niego też dosyć mokro było...
Edit: dopiero teraz zauważyłem, że piszesz, że to od klimy - więc chyba faktycznie bez związku. To siedzi w blaszanej "rynience" wszystko, więc może bezobjawowo zrzuciło korkiem. Zrobię rano moje kilometry i zobaczymy... Nie lubię takich niespodzianek.
Edit: dopiero teraz zauważyłem, że piszesz, że to od klimy - więc chyba faktycznie bez związku. To siedzi w blaszanej "rynience" wszystko, więc może bezobjawowo zrzuciło korkiem. Zrobię rano moje kilometry i zobaczymy... Nie lubię takich niespodzianek.
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
no ale w tym miejscu to tylko przyłącze serwisowe niskiego ciśnienia od klimatyzacji jest więc to nie ma związku z płynem chłodniczym
- Dust
- Przeglądacz
Wstepnie potwierdza sie diagnoza: termostat, poszedl oring. Albo zle sie ulozyl albo przeciety. Nie bede sie w to bawil w trasie. Przez 1000 km powrotu do domu mam Tourana trifuel: jezdzi na benzyne, gaz i wode...
----
Edit: po wizycie w Boschu i 300 zł później... Nowy oring, nowa obudowa termostatu, nowy płyn, auto śmiga. Ostatecznie drobiazg, ale co mi napsuł wyjazd to napsuł. Jeżdżenia po winnicach w Badacsony było niewiele.
----
Edit: po wizycie w Boschu i 300 zł później... Nowy oring, nowa obudowa termostatu, nowy płyn, auto śmiga. Ostatecznie drobiazg, ale co mi napsuł wyjazd to napsuł. Jeżdżenia po winnicach w Badacsony było niewiele.
-
ŁukaszTZN
- Początkujący
- Auto:: 1.9 TDI BLS rok 2006
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 2 razy
Witam dołączę się do tematu od piątku jestem posiadaczem Tourana I 1.9 TDI 105 KM z DPDF zawsze marzyłem o tym samochodzie zakupiłem i jadę po około 60 km wybił komunikat STOP!! i kontrolka że coś z temperatura patrze ale stoi na 90 i nic się nie dzieje otwieram maskę zbiorniczek pusty dolałem płyn i jade dalej ale znów to samo hmm patrze na nadkole od strony zbiorniczka mokre i na wahaczu też nie kopci nie dymi jedzie płynnie po ogólnym wlaniu 2 litrów płynu jakoś dotarłem na miejsce. Rano w zbiorniczku susza i tu ciekawostka pojeździłem troche i nagle płynu przybywa do poziomu max po czym znów ubywa poniżej min dodam że po odkręceniu korka poziom płynu szybciej wraca masakra proszę o jakąś rade włosy z głowy rwę.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Po pierwsze, drugi wątek o tym samym,
po drugie
po trzecie wypada się przywitać, przedstawić przeczytać regulamin
po drugie
po trzecie wypada się przywitać, przedstawić przeczytać regulamin
-
ŁukaszTZN
- Początkujący
Po raz kolejny pozdrawiam bardzo mili ludzie na tym forum miałem Japończyka tam widać kultura jednak inna nie taka "niemiecka"
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Nie wiem o co ci chodzi. Masz pretensje do innych a sam nie potrafisz się zachować: regulaminu nie czytałeś, nie chcesz stosować zasad panujących na tym forum, nie wysilisz się nawet aby coś poszukać. Może u "Japończyków" o których napisałeś na forum jest wielki bałagan i każdy robi co chce ale tutaj panuje jakiś porządek. I nie oceniaj ludzi jeśli ich nie znasz. Akurat niewiele forów dorównuje wiedzą i zawartością merytoryczną temu forum TKP.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
-
ŁukaszTZN
- Początkujący
Prosiłem o porade nie o umoralnianie widze że co niektórzy maja ciekawie pozdrawiam tych panów i ps nie czytam regulaminów w których najważniejsze jest przedstawić się po to jesn nick i opis jeśli mało sory chciałem porady a nie wymądrzania pozdrawiam
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Hehe, No to żegnamyŁukaszTZN pisze:Prosiłem o porade nie o umoralnianie widze że co niektórzy maja ciekawie pozdrawiam tych panów i ps nie czytam regulaminów w których najważniejsze jest przedstawić się po to jesn nick i opis jeśli mało sory chciałem porady a nie wymądrzania pozdrawiam
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy