Koledzy wiadomo że świat cały zmierza w kierunku kiczu i tandety, a jak to się ma do części które montujemy w nasze maszynki
Chodzi mi o znane i cenione marki INA LITENS. Oglądałem ostatnio zestaw rozrządu Hepu, czemu akurat taki... bo jest tam pompa Hepu a ja innych do swoich aut nie montuje, no i w komplecie reszta wychodzi taniej i to na zacnych częściach
Pasek Conti wzmacniany GERMANY
Rolka mała SKF FRANCE
Rolka napinająca Litens i tu już nie jest ciekawie, bo to niby Canada a łożysko China
Dwa lata temu kupowałem taki napinacz i łożysko było FAG GERMANY, ta firma robi napinacze na pierwszy montaż do grupy VW więc nie wiem jak się do tego odnieść, do nowych aut ładowane są buble z Chin, czy jest to nadal produkt wysokiej klasy, a kontrola jakości w Chinach to gwarantuje, jakiś nie smak jednak mam, łożysko w napinaczu nowym ma lekki luz poprzeczny i ktoś na forum skody też płakał że mu po iluś tam km głośno pracował rozrząd, czy nie można już kupić czegoś nie Chińskiego bo szukałem i nie znalazłem, w pudełku INY też mamy Litensa tam łożysko Korea, już nie Slovakia czy Germany.
Skoro płacimy tylko za napis a wszędzie Chińczyk siedzi to może lepiej kupować maxger czy inne krafty. Na szczęście Hepu pomp jeszcze nie klepie w Chinach
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z Chińskimi łożyskami i produktami do których są ładowane, jak się to ma w eksploatacji i trwałości
jakość a kraj produkcji części zamiennych
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 tdi BKC 2005 R
- Imię:: Rysiek
- Podziękował: 1 raz
Re: jakość a kraj produkcji części zamiennych
kolego,mam z tym do czynienia codziennie,bo pracuje w hurtowni motoryzacyjnej z resztą 2 tyg temu sam w swoim turku wymieniałem rozrząd brałem akurat INA a pompe metelli bo na łożyskach fag jest robiona,tak już jest że pakują do jednego wora rolki czy napinacze,ale jeśli chodzi o jakość to raczej nie ma z tym problemu... Nie polecam SKF bo sie strasznie popsuł,ostatnio miałem na nie w chu... reklamacji oczywiście wszystkie skf odrzucił,a ewidentnie była wina rozzradu,potwierdzali to biegli rzeczoznawcy... Z INA odpukać jeszcze nie miałem problemów,contiego sprzedaje od nie dawna wiec nie mam jeszcze o nim zdania
pozdro

- max5
- Początkujący
- Auto:: Tutek Trend 2005 BKC
- Imię:: adam
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: jakość a kraj produkcji części zamiennych
Akurat sprawdzić jakie łożysko jest w pompie to raczej nie wykonalne Hepu stosuje od zawsze i mam do tej firmy zaufanie i to nie dla tego że jest najdroższa, słyszałem że Metelli Graf i KWP to jedna fabryka i są ok, Airtex też dobra firma i taniocha. Paski Conti są ok ale głośniejsze od np Dayco. Chodzi bardziej co z tymi napinaczami się dzieje, wkładałeś zestaw INY to napinacz Litens na 90% a łożysko w nim china, korea lub jak się cudem trafi NSK japan, na początku było wszystko ok germany potem produkcja poszła w innych krajach europejskich a teraz już azjatyckie robią.
Są części gdzie można przymknąć oko ale podzespoły rozrządu to już nie przelewki zawsze dobierałem sam to co najlepsze, nigdy nie zleciłem tego warsztatowi bo kto wie co tam wsadzą, a teraz co dobrać jak wsio to samo mimo różnic w cenach. Może to wszystko jest dobre, może wytrzyma ale w przypadku takiego detalisty jak ja liczy się też bardzo komfort psychiczny, płacę wymagam i chcę mieć pewność że mam to co najlepsze.
Są części gdzie można przymknąć oko ale podzespoły rozrządu to już nie przelewki zawsze dobierałem sam to co najlepsze, nigdy nie zleciłem tego warsztatowi bo kto wie co tam wsadzą, a teraz co dobrać jak wsio to samo mimo różnic w cenach. Może to wszystko jest dobre, może wytrzyma ale w przypadku takiego detalisty jak ja liczy się też bardzo komfort psychiczny, płacę wymagam i chcę mieć pewność że mam to co najlepsze.