Touran 1.6tdi po stłuczce
-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1.6tdsi 2011
- Imię:: w
- Podziękował: 4 razy
Touran 1.6tdi po stłuczce
Czołem Forumowicze,
Nabrałem chęci na dołączenie do posiadaczy Tourana. Wielu z Was ma zapewne spore doświadczenie w tym temacie.
Mam na oku VW Tourana 1.6tdi 2011. Auto było po stłuczce, aktualnie jest już zrobione na cacy. Poniżej załączyłem foto. Auto uderzyło lewym przodem uszkodzone elementy to maska, lewy błotnik, goły zderzak, poduszki całe. Możecie poradzić czy warto w ogóle myśleć o takim, czy może się coś kryć niespodziewanego. Chciałbym nim pojeździć trochę a wg mnie uszkodzenie nie wygląda na poważne. Mając na uwadze to iż 90% aut sprowadzanych jest pukniętych tutaj przynajmniej mam wgląd w to jak wyglądał zaraz po uszkodzeniu.
Oczywiście mam zamiar jeszcze podjechać do ASO VW na kontrolę. Bardziej obawiam się, że podczas stłuczki mogły zostać osłabione np. elementy silnika, skrzyni, które mogą dać znać o sobie później. Co sądzicie?
Dzięki za opinie
wuer
Nabrałem chęci na dołączenie do posiadaczy Tourana. Wielu z Was ma zapewne spore doświadczenie w tym temacie.
Mam na oku VW Tourana 1.6tdi 2011. Auto było po stłuczce, aktualnie jest już zrobione na cacy. Poniżej załączyłem foto. Auto uderzyło lewym przodem uszkodzone elementy to maska, lewy błotnik, goły zderzak, poduszki całe. Możecie poradzić czy warto w ogóle myśleć o takim, czy może się coś kryć niespodziewanego. Chciałbym nim pojeździć trochę a wg mnie uszkodzenie nie wygląda na poważne. Mając na uwadze to iż 90% aut sprowadzanych jest pukniętych tutaj przynajmniej mam wgląd w to jak wyglądał zaraz po uszkodzeniu.
Oczywiście mam zamiar jeszcze podjechać do ASO VW na kontrolę. Bardziej obawiam się, że podczas stłuczki mogły zostać osłabione np. elementy silnika, skrzyni, które mogą dać znać o sobie później. Co sądzicie?
Dzięki za opinie
wuer
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
Re: Touran 1.6tdi po stłuczce
ja sądzę, że warto się zainteresować ofertą... przynajmniej widzisz co masz.. uszkodzenie nie jest poważne... poduchy wystrzeliły? bo nie widać... teraz to wszystko zależy od tego jak to zostało zrobione... więc jeżeli ta oferta Cie interesuje to jedź do ASO lub znajomego mechanika i sprawdzaj...
-
- Kandydat
Poduchy całe. Najbardziej obawiam się osłabienia elementów jednostki, które mogą wyjść po czasie.
pzdr
wuer
pzdr
wuer
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
np. czego sie obawiasz?wuer pisze:Poduchy całe. Najbardziej obawiam się osłabienia elementów jednostki, które mogą wyjść po czasie.
pzdr
wuer
-
- Kandydat
np tego że silnik lub którekolwiek podzespoły przyjęły na siebie część uderzenia, jakiś element może się wygiąć (nawet w przestrzeni mikro), pęknąć czego nie widać na początku gołym okiem a może być konsekwencją poważniejszych usterek.
pzdr
wuer
pzdr
wuer
- DLUGI-74
- Expert
- Auto:: VW Touran Cross
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 63 razy
Wuer z tą mikro przestrzenią to chyba przesadzileś...wuer pisze:np tego że silnik lub którekolwiek podzespoły przyjęły na siebie część uderzenia, jakiś element może się wygiąć (nawet w przestrzeni mikro), pęknąć czego nie widać na początku gołym okiem a może być konsekwencją poważniejszych usterek.
pzdr
wuer

- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
żeby coś ocenić to przód do rozebrania i pomiar. Nie jest problemem pod pas przedni podłożyć podkładek by wyszedł wymiar, nie jest też problemem naciągnąć wahacz przedni tak by geometria przeszła test.
z zewnątrz może być jak nowe, a pod spodem znajdziesz odpadający lakier z miejsc stukniętych
Blacharz nie robi auta - tzn nie konserwuje wszystkiego jak fabryka, auto ma być zrobione do sprzedania z zyskiem.
Poduszki moim zdaniem powinno wywalić, bo po pasie przednim widać ze nie było lekko stuknięte
Lepiej kupić auto w takim stanie i samemu dopilnować / zrobić, ...tak to możesz wszystkiego się spodziewać
z zewnątrz może być jak nowe, a pod spodem znajdziesz odpadający lakier z miejsc stukniętych
Blacharz nie robi auta - tzn nie konserwuje wszystkiego jak fabryka, auto ma być zrobione do sprzedania z zyskiem.
Poduszki moim zdaniem powinno wywalić, bo po pasie przednim widać ze nie było lekko stuknięte
Lepiej kupić auto w takim stanie i samemu dopilnować / zrobić, ...tak to możesz wszystkiego się spodziewać
-
- Kandydat
Belka jest cala, chłodnica nie oberwala, więc chyba mocno nie oberwał.
Pyt: czy w tych touranach pas przedni jest stalowy?
Pzdr
Wuer
Pzdr
Wuer
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Pisząc "cała" chcesz sobie poprawić humor ?wuer pisze:Belka jest cala, chłodnica nie oberwala, więc chyba mocno nie oberwał.
Pzdr
Wuer
ja tu bardziej mowie o pogiętej, niż "połamanej
belka jest ze stali utwardzanej, życzę powodzenia by w niej dziurę wywiercić tak apropos
A podłużnice ... to nic specjalnego w VW .
nawet przy dobrym holowaniu, przy mocnym szarpnięciu można auto lekko naprężyć
-
- Kandydat
Czy zatem geometria powinna wystarczyc aby sprawdzic czy zostala naruszona konstrukcje auta?
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
"Ćwiartek" tam na pewno nikt nie wstawiał
ale podłużnice były przemieszczone a w tą strone jak dostał często bywa ze prawa podłużnica opiera się o alternator,sprężarkę klimy a i poduszki do zweryfikowani czy nie były przed zdjęciami wymienione nie wspominając już o napinaczach pasów,drzwi kierowcy tez pewnie były zagięte przy błotniku(sprawdź miernikiem)
Ja kupując to auto na ebay-u kalkulował bym w naprawę na dzień dobry do wymiany; pasy bezp.,maska,zawiasy,zamek,belka,wzmocnienie czołowe,reflektory,chłodnice,wentylatory,zderzak kpl.,osłona pod silnik,rurki klimy, obudowa filtra pow.,nadkola ochronne,ślizgi,uchwyty i inne pierdoły a przede wszystkim sprawdził bym czy gdzieś nie pękła skrzynia przy łapie i połączenie blok silnika z łapą z prawej strony(w 2.0 i 1.9 często tam pękał blok ale nie jest to nienaprawialne) Jedz zapłać 200zl. u jakiegoś mądrego człowieka to obada co było robione i jak jest zrobione i będziesz spał spokojnie 

-
- Kandydat
Dzieki za porady. Zdecydowalem ze dam sobie spokoj z tym egzemplarzem, na rynku sporo nieuszkodzonych i na nich sie skupie.
Pzdr
Wuer
Pzdr
Wuer
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
I to sie nazywa chłodna głowawuer pisze:Dzieki za porady. Zdecydowalem ze dam sobie spokoj z tym egzemplarzem, na rynku sporo nieuszkodzonych i na nich sie skupie.