Touran 2.0 TDI - zapala i po chwili gaśnie

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
bazw
Auto:: 2.0 TDI BKD 2004
Imię:: Bartosz

Touran 2.0 TDI - zapala i po chwili gaśnie

Post autor: bazw »

Witam.

Mam problem z odpalaniem Touran 2.0 TDI BKD 2004r.:

1.Samochód zapala na chwilę i gaśnie - wyskakuje błąd "16725 Czujnik wału rozrządu CM-P A, bank 1 - range, performance problem. Zbyt duża wartość rezystancji"

2. Po odłączeniu czujnika (kostkę na środku silnika) samochód trochę dłużej kręci ale normalnie zapala, chodzi i można tak jeździć (wywala wtedy błąd "16725 czujnik wału rozrządu CM-P A, bank 1 - range, performance problem. Zasilanie"). Również po podłączeniu czujnika, gdy silnik już chodzi wszystko jest ok.

3. Czytałem tu na forum, że to może być problem z wiązką prowadzącą ze sterownika do czujnika, ale nie pasuje mi to, że gdy silnik jest gorący po dłuższej jeździe to normalnie szybko odpala z podłączonym czujnikiem.

4. Wersja z cofającym się paliwem też nie pasuje ponieważ zimny silnik po odpaleniu bez czujnika chodzi, po natychmiastowym odpalaniu z podłączonym czujnikiem gaśnie, a na pewno ma już w układzie paliwo.

5. Robiłem jeszcze inną próbę - nagrzewałem przy zimnym silniku czujnik gorącym powietrzem, ale i tak gasł zaraz po odpaleniu.

Wszystko przemawia za uszkodzonym czujnikiem (a nie wiązką). Zanim go zamówię i wymienię chciałbym Was spytać, czy można go pomierzyć, czy ktoś z Was wie jakie powinien mieć wartości, rezystancję gdy jest zimny/nie pracował?

A może to będzie jeszcze coś innego, a wyrzuca ten błąd, macie jakieś pomysły?

Akumulator jest ok, szybko kręci nawet bez czujnika więc niskie napięcie też nie powinno tego problemu powodować, a czytałem że może.
Tourantornado
Początkujący
Auto:: 2005
Imię:: touran
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Touran 2.0 TDI - zapala i po chwili gaśnie

Post autor: Tourantornado »

:bry: pytanie, byl niedawno rozrzad wymieniany? :tdi:
bazw

Ostatnio nie.
4 lata temu w serwisie VW był robiony i cały czas było ok, tak od kilku miesięcy ten problem występuje. Na początku sporadycznie i wystarczyło wyjąć wtyczkę odpalić go bez czujnika i potem włożyć i następne kilka tygodni było ok i odpalał normalnie z czujnikiem.
Teraz z czujnikiem odpala i po 1-2 sekundach gaśnie i tylko jak jest gorący odpala i nie gaśnie.

Rozrząd będę niedługo ponownie robił bo 60-tys się zbliża ale wolałbym ten problem rozwiązać, by potem majster od rozrządu się na zakręcił.
Tourantornado
Początkujący

:cze: :/ znajomy mial ten sam problem, ale po ustawieniu rozrzadu (wszystkich punktow na zero) problem zniknol (wedlug zeznania warsztatu pasek przeskoczyl o 1 zab bo nie byl dobrze naciagniety) :tdi: :piwo:
bazw

No ciekawe.
A oprócz tego gaśnięcia samochód Twojego znajomego miał jeszcze jakieś objawy, bo z moim jest wszystko ok, dalej jest żwawy, normalnie gaśnie przy przekręceniu kluczyka (tzn. szybko i nim nie telepie)?
Tourantornado
Początkujący

:bry: nic mi nie mowil o innych problemach :piwo: :tdi:
krzyx
Przeglądacz
Auto:: touran 2.0tdi bkd 2007
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: krzyx »

dolanczam sie do tematu przez 5tys kilometrow 3 razy zgasl co dziwne po 10 minutach pracy silnika i odpaleniu go na nowo
ODPOWIEDZ