Poradźcie mi jako starzy wyjadacze co mam zrobić: Otóż zakupiłem 2 tyg temu tourana 1,6 mpi z gazem. W aucie od początku co jakiś czas zapala się check engine oraz abgas verstatt. Po wykasowaniu spokój jest na około 20-40km niezależnie czy jeżdzę na gazie czy benzynie. Na kompie wyszedł błąd p2626 - liniowy sensor O2/lambda, wyjście-bank1/przewód kompensacyjny prąd pompy Otwarty obwód . Wymieniłem świece na nowe. Zanim powiem Wam co mówią mechanicy wypowiedzcie się sami (oni są bardzo niezdecydowani). Proszę pomóżcie co zrobić...
Touran 16. 102KM błąd P2626
-
marbinm
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,6MPI
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
Touran 16. 102KM błąd P2626
Witajcie.
Poradźcie mi jako starzy wyjadacze co mam zrobić: Otóż zakupiłem 2 tyg temu tourana 1,6 mpi z gazem. W aucie od początku co jakiś czas zapala się check engine oraz abgas verstatt. Po wykasowaniu spokój jest na około 20-40km niezależnie czy jeżdzę na gazie czy benzynie. Na kompie wyszedł błąd p2626 - liniowy sensor O2/lambda, wyjście-bank1/przewód kompensacyjny prąd pompy Otwarty obwód . Wymieniłem świece na nowe. Zanim powiem Wam co mówią mechanicy wypowiedzcie się sami (oni są bardzo niezdecydowani). Proszę pomóżcie co zrobić...
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Re: Touran 16. 102KM błąd P2626
Chyba powinno posac prad lambdy a nie pompy.
Sprawdź wtyczki od sondy pierwszej. Wtyczka jest na podszybiu kolo zbiorniczka z plynem chamulcowym. Sprawdź szczelność kolektora kolotowego np plakiem.
Sprawdź wtyczki od sondy pierwszej. Wtyczka jest na podszybiu kolo zbiorniczka z plynem chamulcowym. Sprawdź szczelność kolektora kolotowego np plakiem.
-
marbinm
- Początkujący
Przepraszam jestem laikiem... Rozumiem że należy plakiem spryskać wąż i jeśli jest nieszczelny co będzie się działo.....?? Mój mechanik koniecznie chce mi wymienić sondę ale drugi twierdzi że sonda chodzi dobrze a problem jest w zasilaniu sondy. Sam nie wiem a 520zł za sondę piechotą nie chodzi zwłaszcza jeśli problem będzie dalej taki sam. Piszę prąd pompy (może w tłumaczeniu jest błąd)
-
krzyx
- Przeglądacz
- Auto:: touran 2.0tdi bkd 2007
- Imię:: Krzysztof
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
co niektore skanery dostepne na rynku maja zle tlumaczenie na j.polski z tego moze wynikac blad w tlumaczeniu najlepiej uzyj vcds to jedno z najlepszych oprogramowan do grupy vag i zobacz czy kod bledu bedzie taki sam bo spotkalem sie rozniez ze zlym odczytem kodu bledu
-
marbinm
- Początkujący
niestety nie wiem na czym to było sprawdzane,ale 2 komputery pokazały ten sam kod i błąd.
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Kolego jeśli jest błąd dotyczący zasilania lambdy to być może jest w niej uszkodzona grzałka.
Lub coś na wtyczkach.
Zdejmij osłonę kolektora czapkę... hehe i ukaże się kolektor dolotowy plastikowy.
na jego połowie zobaczysz od razu miejsce łączenia dwóch jego połówek.
Zapalasz silnik i psikasz Plakiem w te łączenia.
Jeśli zaobserwujesz przytłamszanie silnika to ta uszczelka nie trzyma i może powodować błąd sondy.
Psikasz na żywca w te łączenia a nie dajesz mgiełki na silnik.
Te uszczelki często padają a teraz jest zimno to tym bardziej mogą dać o sobie znać.
U mnie były uszkodzone i na postoju przy momentalnym gwałtownym dodaniu gazu silnik lekko się dusił do ok 2 tys obr
Lub coś na wtyczkach.
Zdejmij osłonę kolektora czapkę... hehe i ukaże się kolektor dolotowy plastikowy.
na jego połowie zobaczysz od razu miejsce łączenia dwóch jego połówek.
Zapalasz silnik i psikasz Plakiem w te łączenia.
Jeśli zaobserwujesz przytłamszanie silnika to ta uszczelka nie trzyma i może powodować błąd sondy.
Psikasz na żywca w te łączenia a nie dajesz mgiełki na silnik.
Te uszczelki często padają a teraz jest zimno to tym bardziej mogą dać o sobie znać.
U mnie były uszkodzone i na postoju przy momentalnym gwałtownym dodaniu gazu silnik lekko się dusił do ok 2 tys obr
-
marbinm
- Początkujący
Dzięki sprawdzę jutro temat. Problem pojawia się w trakcie jazdy w trasie. Nie wiem w jakich sytuacjach bo raz jechałem wolno i się zapaliła a raz cisnąłem i to samo ale nie zauważyłem jakichkolwiek zmian w pracy silnika. Jedynie na wolnych obrotach delikatnie faluje ale nawet niezauważalnie na obrotomierzu. Na kompie 607-670 obrotów. Mechanik mówi, że przesadzam;)
-
ares ares
- Początkujący
- Auto:: turan1.6mpi,caddy1.6tdi
- Imię:: krzysiek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
vcds właśnie tak to tłumaczy walczę z tym od dłuższego czasu i kasuje jeżdzę kasuję regulacja gazu pomaga oraz czyszczenie przepustnicy- czas wtedy się wydłuża kiedyś tak miałem w zafirze pomogła wymiana sondy 
-
marbinm
- Początkujący
Dziś dowiedziałem się że przycina się sonda. Więcej chodzi niż nie dlatego błąd występuje raz co 20 raz co 100km. Szukam już sondy używanej bo nowa 500zł.
-
zutjan
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
- Imię:: Janek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
w budowie szeroko pasmowej sondy lambda znajdują się komory;pomiarowa,detekcyjna i komora pompowa. Ta formułka wyjaśnia,co znaczy opis błędu ;wyjście-bank1/przewód kompensacyjny prąd pompy,otwarty obwód.
Wniosek jest prosty sonda do wymiany,ja nie kupował bym używki.
Wniosek jest prosty sonda do wymiany,ja nie kupował bym używki.
Janek