Touran 16. 102KM błąd P2626

marbinm
Początkujący
Auto:: Touran 1,6MPI
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy

Touran 16. 102KM błąd P2626

Post autor: marbinm »

Witajcie.
Poradźcie mi jako starzy wyjadacze co mam zrobić: Otóż zakupiłem 2 tyg temu tourana 1,6 mpi z gazem. W aucie od początku co jakiś czas zapala się check engine oraz abgas verstatt. Po wykasowaniu spokój jest na około 20-40km niezależnie czy jeżdzę na gazie czy benzynie. Na kompie wyszedł błąd p2626 - liniowy sensor O2/lambda, wyjście-bank1/przewód kompensacyjny prąd pompy Otwarty obwód . Wymieniłem świece na nowe. Zanim powiem Wam co mówią mechanicy wypowiedzcie się sami (oni są bardzo niezdecydowani). Proszę pomóżcie co zrobić... :/
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Re: Touran 16. 102KM błąd P2626

Post autor: dexter23pl »

Chyba powinno posac prad lambdy a nie pompy.
Sprawdź wtyczki od sondy pierwszej. Wtyczka jest na podszybiu kolo zbiorniczka z plynem chamulcowym. Sprawdź szczelność kolektora kolotowego np plakiem.
marbinm
Początkujący

Przepraszam jestem laikiem... Rozumiem że należy plakiem spryskać wąż i jeśli jest nieszczelny co będzie się działo.....?? Mój mechanik koniecznie chce mi wymienić sondę ale drugi twierdzi że sonda chodzi dobrze a problem jest w zasilaniu sondy. Sam nie wiem a 520zł za sondę piechotą nie chodzi zwłaszcza jeśli problem będzie dalej taki sam. Piszę prąd pompy (może w tłumaczeniu jest błąd)
krzyx
Przeglądacz
Auto:: touran 2.0tdi bkd 2007
Imię:: Krzysztof
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: krzyx »

co niektore skanery dostepne na rynku maja zle tlumaczenie na j.polski z tego moze wynikac blad w tlumaczeniu najlepiej uzyj vcds to jedno z najlepszych oprogramowan do grupy vag i zobacz czy kod bledu bedzie taki sam bo spotkalem sie rozniez ze zlym odczytem kodu bledu
marbinm
Początkujący

niestety nie wiem na czym to było sprawdzane,ale 2 komputery pokazały ten sam kod i błąd.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

Kolego jeśli jest błąd dotyczący zasilania lambdy to być może jest w niej uszkodzona grzałka.
Lub coś na wtyczkach.
Zdejmij osłonę kolektora czapkę... hehe i ukaże się kolektor dolotowy plastikowy.
na jego połowie zobaczysz od razu miejsce łączenia dwóch jego połówek.
Zapalasz silnik i psikasz Plakiem w te łączenia.
Jeśli zaobserwujesz przytłamszanie silnika to ta uszczelka nie trzyma i może powodować błąd sondy.
Psikasz na żywca w te łączenia a nie dajesz mgiełki na silnik.
Te uszczelki często padają a teraz jest zimno to tym bardziej mogą dać o sobie znać.
U mnie były uszkodzone i na postoju przy momentalnym gwałtownym dodaniu gazu silnik lekko się dusił do ok 2 tys obr
marbinm
Początkujący

Dzięki sprawdzę jutro temat. Problem pojawia się w trakcie jazdy w trasie. Nie wiem w jakich sytuacjach bo raz jechałem wolno i się zapaliła a raz cisnąłem i to samo ale nie zauważyłem jakichkolwiek zmian w pracy silnika. Jedynie na wolnych obrotach delikatnie faluje ale nawet niezauważalnie na obrotomierzu. Na kompie 607-670 obrotów. Mechanik mówi, że przesadzam;)
ares ares
Początkujący
Auto:: turan1.6mpi,caddy1.6tdi
Imię:: krzysiek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ares ares »

vcds właśnie tak to tłumaczy walczę z tym od dłuższego czasu i kasuje jeżdzę kasuję regulacja gazu pomaga oraz czyszczenie przepustnicy- czas wtedy się wydłuża kiedyś tak miałem w zafirze pomogła wymiana sondy :omatko:
marbinm
Początkujący

Dziś dowiedziałem się że przycina się sonda. Więcej chodzi niż nie dlatego błąd występuje raz co 20 raz co 100km. Szukam już sondy używanej bo nowa 500zł.
zutjan
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
Imię:: Janek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: zutjan »

w budowie szeroko pasmowej sondy lambda znajdują się komory;pomiarowa,detekcyjna i komora pompowa. Ta formułka wyjaśnia,co znaczy opis błędu ;wyjście-bank1/przewód kompensacyjny prąd pompy,otwarty obwód.
Wniosek jest prosty sonda do wymiany,ja nie kupował bym używki.
Janek
ODPOWIEDZ