Potrzebuje informacji odnośnie DSG
-
Ciuba
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 2.0 TDI 177PS
- Imię:: Marek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Potrzebuje informacji odnośnie DSG
Witam pisałem wcześniej ale Admin wywalił mój post do kosza.. Nieważne.
Mam Skrzynie DGS i od jakiegoś czasu zaczęły dochodzić metaliczne dźwięki z pod maski..
Dwóch mechaników stwierdzili DWUMAS
Zrobiłem jeszcze trasę z pl do wiednia i parę dni później przy 50-60 km/h zaczęły dochodzić dźwięki rodem z szlifierki... zatrzymałem się i już tak auto zostało...
Pytanie czy jak padł dwumas to trzeba wymienić komplet ( dwumas sprzęgło)???
Jakie sprzęgło Regenerowane , LUK??? używa ???
Czy po wymianie dwumasu trzeba skrzynie ustawiać ?
Jaki dwumas właściwy?
Jakieś wskazówki co jeszcze wymienić przy okazji >>???
12kkm temu wymieniony olej w skrzyni...
Z góry dziękuje i Admina proszę o wyrozumiałość bo jest tu sam jak palec w tej Obczyźnie a tutek stoi...
Toura 1T0 2005r 1,9 TDI DSG 105KM
Mam Skrzynie DGS i od jakiegoś czasu zaczęły dochodzić metaliczne dźwięki z pod maski..
Dwóch mechaników stwierdzili DWUMAS
Zrobiłem jeszcze trasę z pl do wiednia i parę dni później przy 50-60 km/h zaczęły dochodzić dźwięki rodem z szlifierki... zatrzymałem się i już tak auto zostało...
Pytanie czy jak padł dwumas to trzeba wymienić komplet ( dwumas sprzęgło)???
Jakie sprzęgło Regenerowane , LUK??? używa ???
Czy po wymianie dwumasu trzeba skrzynie ustawiać ?
Jaki dwumas właściwy?
Jakieś wskazówki co jeszcze wymienić przy okazji >>???
12kkm temu wymieniony olej w skrzyni...
Z góry dziękuje i Admina proszę o wyrozumiałość bo jest tu sam jak palec w tej Obczyźnie a tutek stoi...
Toura 1T0 2005r 1,9 TDI DSG 105KM
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Potrzebuje informacji odnośnie DSG
O dsg jest mnóstwo tematów także jak nie jesteś pewien co i jak to
" dsg" i miłej lektury
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jak to dwumas, to tylko nówka LUK.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- żółwik
- Użytkownik
- Auto:: turek na YETI 4x4
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
miałem podobnie , praktycznie cały czas obcierało okazało się że dwumas puścił na obwodzie i sprężyna wyszła na zewnątrz i obcierało o korpus aluminiowy .Także byłbym ostrożny na Twoim miejscu i szybko zrobił nie jeździł .
Części ori 2-mas +komplet śrub nic więcej robota prosta .
Części ori 2-mas +komplet śrub nic więcej robota prosta .
-
Ciuba
- Początkujący
Witam koledzy po długim acz kolwiek słusznym czasie mój Turek doczekał się wymiany dwumasu.
I tu zaczyna się telenowela.
Gość wymienił mi dwumas LUK nowy zdjęcie dodam z kompa nr katalogowy na opakowaniu to 415 04921 09 nie wiem czy to odpowiednie ale takie mi założył. Cena 450 euro
Poprzednie koło było zespawane (masakra)
I teraz zaczęły się problemy. Mechanik nie dokrecił chłodnicy na skrzyni wywalił cały olej na podłogę.
Wymienił olej dsg oryginał z Vw cena 620euro grawitacyjne zgodnie z manualna jerry-ego.
Problemy które są teraz
Wcześniej miał lekkie problemy z opalaniem. Teraz ma duże przez pierwsze 3-5 sek nie chodzi równomiernie
Skrzynia chodzi płynnie ale RAZ NA JAKIS CZAS zgrzytnie coś w okolicach skrzynia motor dwumas. Bardziej jest to slizg lecz nie do końca metaliczny ( mi to przypomina dwumas) ale żona określiła to jako " jak byś źle wsadził płytę do CD-ROM-a i tak szurał.
Są to odgłosy trwające około 1sek w odstępach 1 sek i raz jest dwa trzy mi się zdarzyło 4 powtórzenia j spokój.
Po podpięcie do kompa błędy które pokazało to
18148 temperatura sprzęgła
Świecą żarowa 1 i 2.
Nieznany błąd 888
I jakieś tam głośniki tylnie
Auto jeździ ale boję się dalszych powikłań.
Powiedzcie mi co gdzie i jak szukać... Od czego zacząć. Jak wy byście się z tym rozprawili. Dodam że w austri są wymieniacze w serwisie nie dochodzą do usterki tylko wymieniają na nowe dopóki nie trafia. NIESTETY MNIE NIE STAC NA TAKOWA ZABAWE.
Rzyokazji zapytam mechanik najbliżej austri Gliwice gorzyczki Katowice Cieszyn ktoś coś??
Dziękuję bracia i pomóżcie w potrzebie.
-- Pn lis 23, 2015 15:18 --
I pomocy nie widać końca.... Pozostaje sprzedać auto... Dziękuję za pomoc.
-- Pn lis 23, 2015 20:51 --
Pomocy nie widać końca.... A więc nie pozostało nic innego jak sprzedać turka... Dziękuję
I tu zaczyna się telenowela.
Gość wymienił mi dwumas LUK nowy zdjęcie dodam z kompa nr katalogowy na opakowaniu to 415 04921 09 nie wiem czy to odpowiednie ale takie mi założył. Cena 450 euro
Poprzednie koło było zespawane (masakra)
I teraz zaczęły się problemy. Mechanik nie dokrecił chłodnicy na skrzyni wywalił cały olej na podłogę.
Wymienił olej dsg oryginał z Vw cena 620euro grawitacyjne zgodnie z manualna jerry-ego.
Problemy które są teraz
Wcześniej miał lekkie problemy z opalaniem. Teraz ma duże przez pierwsze 3-5 sek nie chodzi równomiernie
Skrzynia chodzi płynnie ale RAZ NA JAKIS CZAS zgrzytnie coś w okolicach skrzynia motor dwumas. Bardziej jest to slizg lecz nie do końca metaliczny ( mi to przypomina dwumas) ale żona określiła to jako " jak byś źle wsadził płytę do CD-ROM-a i tak szurał.
Są to odgłosy trwające około 1sek w odstępach 1 sek i raz jest dwa trzy mi się zdarzyło 4 powtórzenia j spokój.
Po podpięcie do kompa błędy które pokazało to
18148 temperatura sprzęgła
Świecą żarowa 1 i 2.
Nieznany błąd 888
I jakieś tam głośniki tylnie
Auto jeździ ale boję się dalszych powikłań.
Powiedzcie mi co gdzie i jak szukać... Od czego zacząć. Jak wy byście się z tym rozprawili. Dodam że w austri są wymieniacze w serwisie nie dochodzą do usterki tylko wymieniają na nowe dopóki nie trafia. NIESTETY MNIE NIE STAC NA TAKOWA ZABAWE.
Rzyokazji zapytam mechanik najbliżej austri Gliwice gorzyczki Katowice Cieszyn ktoś coś??
Dziękuję bracia i pomóżcie w potrzebie.
-- Pn lis 23, 2015 15:18 --
I pomocy nie widać końca.... Pozostaje sprzedać auto... Dziękuję za pomoc.
-- Pn lis 23, 2015 20:51 --
Pomocy nie widać końca.... A więc nie pozostało nic innego jak sprzedać turka... Dziękuję
- Mario122
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1T3
- Imię:: Mario
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Świece do wymiany - przynajmniej 1 i 2.Ciuba pisze:Teraz ma duże przez pierwsze 3-5 sek nie chodzi równomiernie
Jeżeli chodzi o diagnozę DSG to mam znajomego (15 km od Raciborza) pracującego w ASO.
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
kolego Ciuba, dziwi mnie strasznie, że nie zadałeś sobie trudu poczytania o DSG w wątkach opisanych na tym forum. wszystko już było wałkowane więc nic dziwnego że ludziom nie chce się pisać ponownie. ponieważ łzy wzruszenia zalały mi oczy postanowiłem dodać swoje parę groszy.
1. czy po wymianie dwumasy zgrzyty ustały? jeżeli tak to oznacza że dwumasa faktycznie była do wymiany. skoro była zaspawana to wszystkie wstrząsy z silnika były przenoszone na auto (półosie, zawieszenie i nadwozie) trzeba to sprawdzić?
2. wnioskuję z opisu że mechanik, który wymieniał dwumas nie był wirtuozem swojego fachu, stąd może coś nie tak zamontował i masz teraz piski, może coś zostało w dzwonie skrzyni i nadal ociera?
3. ciężkie odpalanie może być spowodowane błędami świec, trzeba je sprawdzić, ja osobiście zacząłbym od kabelków bo skoro dwie na raz padły to może nie w świecach problem leży - napisał to po części Mario122 powyżej.
4. bez pełnego skanu auta ciężko jest powiedzieć co padło (o ile w ogóle da się coś napisać nie widząc auta), niestety sądząc po wypowiedzi: jakiś tam błąd czy jakieś tam głośniki nie traktujesz poważnie wstępnych objawów usterek, zatem nie powinieneś się dziwić że później sporo kasy jest do wydania
ps. z tymi Euro to już tak nie płacz - rozumiemy ból wydawania kasy - ja osobiście częścią bym obciążył mechanika, który spaprał robotę, swoją drogą skroili Cię przeogromnie!
ps2. na forum są miłośnicy Tourana ale pisząc, że go sprzedasz raczej nas nie zniechęcisz - a przyznasz że brzmi to słabo ;-)
pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania problemów z autem, bo to nie ono jest winne (a już chcesz je sprzedać)
1. czy po wymianie dwumasy zgrzyty ustały? jeżeli tak to oznacza że dwumasa faktycznie była do wymiany. skoro była zaspawana to wszystkie wstrząsy z silnika były przenoszone na auto (półosie, zawieszenie i nadwozie) trzeba to sprawdzić?
2. wnioskuję z opisu że mechanik, który wymieniał dwumas nie był wirtuozem swojego fachu, stąd może coś nie tak zamontował i masz teraz piski, może coś zostało w dzwonie skrzyni i nadal ociera?
3. ciężkie odpalanie może być spowodowane błędami świec, trzeba je sprawdzić, ja osobiście zacząłbym od kabelków bo skoro dwie na raz padły to może nie w świecach problem leży - napisał to po części Mario122 powyżej.
4. bez pełnego skanu auta ciężko jest powiedzieć co padło (o ile w ogóle da się coś napisać nie widząc auta), niestety sądząc po wypowiedzi: jakiś tam błąd czy jakieś tam głośniki nie traktujesz poważnie wstępnych objawów usterek, zatem nie powinieneś się dziwić że później sporo kasy jest do wydania
ps. z tymi Euro to już tak nie płacz - rozumiemy ból wydawania kasy - ja osobiście częścią bym obciążył mechanika, który spaprał robotę, swoją drogą skroili Cię przeogromnie!
ps2. na forum są miłośnicy Tourana ale pisząc, że go sprzedasz raczej nas nie zniechęcisz - a przyznasz że brzmi to słabo ;-)
pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania problemów z autem, bo to nie ono jest winne (a już chcesz je sprzedać)
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
-
Ciuba
- Początkujący
Przed wymiana dwumasu były zgrzyty związane z dwumasem po wymianie były zgrzyty jak na początku filmu niestaty w dniu dzisiejszym:
Ś.P. Vw touran....
https://youtu.be/QavTs-233Yk
Jazda skończyła się ba lawecie.
Teraz potrzebuje namiary na firmę która regeneruje skrzynie... Auto pojechalo do serwisu vw mają zdiagnozować jak się okaże że to waga po ostatnim mechanika zwróci kasę i pokryje koszty nowej skrzyni i wymiany.
Dziękuję za pomoc... Niestaty nie zdążyłem odpowiedzieć w porę...
Ś.P. Vw touran....
Teraz potrzebuje namiary na firmę która regeneruje skrzynie... Auto pojechalo do serwisu vw mają zdiagnozować jak się okaże że to waga po ostatnim mechanika zwróci kasę i pokryje koszty nowej skrzyni i wymiany.
Dziękuję za pomoc... Niestaty nie zdążyłem odpowiedzieć w porę...
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
ale urwałCiuba pisze:....
Ś.P. Vw touran....
.....
prawda jest tak ze kilka lat temu mechaniory nie wiedziały co to DSG i sugerowali się ze to automat z hydrokinetem, teraz jak mają DSG nalatane po 200tys i więcej ... to każdy od razu na dobry dzień "Dwumas" i ręce zaciera.
-
Ciuba
- Początkujący
Niestaty skończy się albo kompletna regeneracja i jazda przez najbliższe 5 lat albo podrobieniem do sprzedaży i puszczanie. Jakiemuś turasowi po pieniądzach. Decyzja będzie podjęta po ściągnięciu skrzyni i kompleksowej diagnozę co się stało i jakie koszty bo naprawa może przewyższyc koszt auta... W Wiedniu naprawa wstępnie szacuje się między 2-4 tys euro co jest nieopłacalne. Dlatego szukam kogoś kto zregeneruje skrzynie w miarę możliwości. Niestaty dzisiaj moje serduszko ❤ pękło i zebro..
Samopoczucie średnie
Samopoczucie średnie
- spacewalker
- Władca postów
Myślę ze jak otworzą skrzynię po takim "strzale" to za wiele tam nie zregenerują , więc porozglądaj się już za młodszą skrzynią pod twój motor.Ciuba pisze:Niestaty skończy się albo kompletna regeneracja i jazda przez najbliższe 5 lat albo podrobieniem do sprzedaży i puszczanie. Jakiemuś turasowi po pieniądzach. Decyzja będzie podjęta po ściągnięciu skrzyni i kompleksowej diagnozę co się stało i jakie koszty bo naprawa może przewyższyc koszt auta... W Wiedniu naprawa wstępnie szacuje się między 2-4 tys euro co jest nieopłacalne. Dlatego szukam kogoś kto zregeneruje skrzynie w miarę możliwości. Niestaty dzisiaj moje serduszko ❤ pękło i zebro..
-
Ciuba
- Początkujący
No niestety nie wiem jaka mam dokładnie... Ale dowiem się od mechanika... No i pewnie kupie na allegro i tyle...
Masakra...
Masakra...
- spacewalker
- Władca postów
masakra ...hmm... takie piszczenia nie stają się z dnia na dzień przy regularnym serwisowaniuCiuba pisze:No niestety nie wiem jaka mam dokładnie... Ale dowiem się od mechanika... No i pewnie kupie na allegro i tyle...
Masakra...
Więc ktoś zaniedbał skrzynię i wyszło jak wyszło
-
Ciuba
- Początkujący
Niestaty diagnoza jedna. Uszkodzenie skrzyni i sprzęgła dokręcania się śruby od dwumasu i spalenie sprzęgła przez uszkodzenie ( nie podpięcie) czujnika temperatury sprzęgła.
Niestaty regeneracja i złożenie od nowa i będzie lepiej mam nadzieję.
-- Cz gru 24, 2015 14:56 --
Witam Turek żyje..
Dostał nowe serducho dwumas i jest już super niestety po 4 tyg postoju nastał nowy problem z zaciskiem koła lewego tył...
Albowiem trzyma i grzeje tarcze.. ale to na nowym wątku... Zapraszam jak masz jakieś sugestie
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... =8&t=15131
Koszt naprawy skrzynia
Skrzynia 5900 zł
Dwumas 1190 zł
Robocizna 1600 zł
wymieniono jeszcze
Osłonę przegubu 25 e
gałkę wahacza 45 e
gra i buczy jeździ i śmiga....
Nareszcie razem 
Niestaty regeneracja i złożenie od nowa i będzie lepiej mam nadzieję.
-- Cz gru 24, 2015 14:56 --
Witam Turek żyje..
Dostał nowe serducho dwumas i jest już super niestety po 4 tyg postoju nastał nowy problem z zaciskiem koła lewego tył...
Albowiem trzyma i grzeje tarcze.. ale to na nowym wątku... Zapraszam jak masz jakieś sugestie
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... =8&t=15131
Koszt naprawy skrzynia
Skrzynia 5900 zł
Dwumas 1190 zł
Robocizna 1600 zł
wymieniono jeszcze
Osłonę przegubu 25 e
gałkę wahacza 45 e
gra i buczy jeździ i śmiga....