Problemy z odpaleniem silnika po dłuższym postoju

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Problemy z odpaleniem silnika po dłuższym postoju

Post autor: marcyb3 »

musisz sprawdzić przekaźniki który się grzeje, bo jak czegoś nie rozłącza to rozładowuje akumulator
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
Golas
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T1 2.0 TDi
Imię:: Adam
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
Kontakt:

Post autor: Golas »

Kolego Darek_w rozwiązałeś problem?
U mnie jest podobnie...
Auto zakupiłem od dziadka który serwisował u "najlepszego" mechanika Antka w szopie :] , jednym z innowacji były dzienne światła zrobione na przełącznik pisze były bo już instalacja została odcięta a teraz cieszę się dziennymi na halogenach :] . Już mi cos nie pasowało że ma dziadzia dołożony zwykły zegarek przyklejony do szybki zegarów :omatko: - najwyraźniej nie chciało mu się ustawiać codziennie zegarka, wcześniej nie miałem czasu się tym zająć więc czas podrążyć trochę temat :]

Objaw jest taki jeśli auto stoi 2-3 dni to juz nie kręci, elektryka warjuje a jeśli po jeździe odłączę klemę a za 2-3 dni ją przyłącze to nie ma problemu ewidentnie cos bierze prąd:]
Po przeczytaniu paru tematów mogę podpowiedzieć co mozna wyeliminować:
- gateway zmieniony na najwyższy obecnie dostępny wraz z Bordem przez kolege z forum więc tu jest O.K, zresztą narazie bida radio RDC 300
- pobór prądu zmierzony po 30min i było jakieś 3A... mega dużo ale możliwe że coś kręce bo przy takim poborze to auto by chyba dawno spłonęło :p, podczas pomiarów również słyszałem pykający jakiś przekaźnik...
- wariujące czujniki parkowania tył - raz działa raz nie... może to byc przyczyną?

Co zrobione przez elektryka który skasował a problemu nie zlikwidował...
-odłączona instalacja dziennych
- rozrusznik po regeneracji - wirnik wciągnął szczotki

Na dniach spodziewam się telefonu o odbiór auta ale nie wiem jak mam mu pomóc skoro on ostatnio oddawał mi auto mówiąc ze nie wie co było przyczyną , powinno byc dobrze bo podcinał wszystko co nieorginalne :omatko: więc mam nadzieję że gorzej nie zrobi a oddałem ponownie dla rękojmii :[

Chyba że koggos możecie polecić z klubu co bym z chęcia razem podłubał by to usprawnić
Touran 2004 1T1 2.0 TDI BKD :]
edi
Auto:: Touran 2.0 BKD 2007
Imię:: Łukasz

Post autor: edi »

ja wam powie tak obstawiam gumki na pompkach maja nie szczelnosc i sie zapowietrza
Awatar użytkownika
marek1629
Zaawansowany
Auto:: touran, 1.9 bls 2006
Imię:: Marek
Podziękował: 65 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy

Post autor: marek1629 »

edi pisze:ja wam powie tak obstawiam gumki na pompkach maja nie szczelnosc i sie zapowietrza
to se powie, a najpierw dobrze przeczyta problem, piszę kolega że mu już nie kręci po 2-3 dniach a nie że kręci i nie łapie...
podpowiem, że możesz po kolei wyjmując bezpieczniki wyeliminować pobierającą prąd instytucję, po jednym bezpieczniku i badanie, wkładasz którego spr potem wyciągasz nast i zobaczysz od którego bezpiecznik Ci pobiera prąc czyli od którego podzespołu lub podzespołów, stara metoda ale dość prosta, a jakieś błędy Ci pokazało??
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
ODPOWIEDZ