Chłodnica oleju skrzyni biegów DSG
- ninobask
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Chłodnica oleju skrzyni biegów DSG
Witam! Czy ktoś wymieniał może chłodnicę skrzyni biegów? Moja się rozszczelniła i mam wyciek płynu chłodniczego. Mam następujące pytanie u mnie jest ta chłodnica która jest wąska i podłużna ale znalazłem na necie również inne o kształcie bardziej przypominającym sześcian. W opisach jest że pasuje do mojego touranka jednak nie jestem zbytnio pewny, może ktoś z was miał podobny przypadek. A następne pytanie to jakie uszczelnienia muszę kupić na wejście i wyjście oleju z tej chłodnicy lub ewentualnie jaki jest kompletny zestaw naprawczy do tego urządzenia. Pozdrawiam.
VW Touran 2.0 TDI HIGHLINE 2004. 140 KM. 166.000 tys. km.
- ninobask
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Super, wielkie dzięki !!!! Naprawdę jestem super wdzięczny! Sprawdziłem oczywiście węże ale są suche nie ma na nich żadnej nieszczelności jak i na połączeniu z chłodnicą. Na szczęście nie jest to skomplikowana naprawa i droga. Znalazłem na allegro tą chłodnicę prawie nówkę za stówkę
muszę tylko znaleść te uszczelki. Jeszcze tylko jedno pytanie muszę korzystać z samochodu dopóki nie zostanie mi doręczona ta część, czy według was istniej prawdopodobieństwo przecieku wody z układy do oleju skrzyni biegów czy jest to raczej mało prawdopodobne? Narazie musze dolewać płynu i jezdzić czy aby napewno nie uszkodzę skrzyni? Jeszcze raz wielkie dzięki!!! Czy te oringi spasują ? http://allegro.pl/o-ring-oring-or-15-2- ... 27130.html
VW Touran 2.0 TDI HIGHLINE 2004. 140 KM. 166.000 tys. km.
-
trucha0
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Chłodnica oleju skrzyni biegów DSG
A czy ktoś może przerabiał chłodniczke od dsg na taka zewnętrzną
http://allegro.pl/chlodnica-oleju-260x7 ... 98937.html
tak żeby wyeliminować płyn chłodniczy a co za tym idzie ryzyko rozszczelnienia chłodniczki i zmieszania płynu z olejem co prowadzi do zatarcia skrzyni jak wymieniali mi olej w skrzyni to gość mówił że przerabiali 3 samochody na takie chłodniczki bo w każdym z nich poszedł płyn do oleju i skrzynia robiła kaput co myślicie o takim rozwiązaniu....
tak żeby wyeliminować płyn chłodniczy a co za tym idzie ryzyko rozszczelnienia chłodniczki i zmieszania płynu z olejem co prowadzi do zatarcia skrzyni jak wymieniali mi olej w skrzyni to gość mówił że przerabiali 3 samochody na takie chłodniczki bo w każdym z nich poszedł płyn do oleju i skrzynia robiła kaput co myślicie o takim rozwiązaniu....
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
na forum jak jestem, i auta juz z DSG ponad 11 lat maja, nie słyszałem by komuś się to stało.trucha0 pisze:A czy ktoś może przerabiał chłodniczke od dsg na taka zewnętrzną
Zadaj sobie pytanie - ile więcej oleju Ci wejdzie wtedy ? ? bo przecież musisz ją umieścić gdzies + przewody , spokojnie 1L więcej bedziesz musiał lać
więc tak naprawdę nie wiesz ile oleju dokładnie wejdzie, a co za tym idzie - cała procedura napełniania i odpowietrzania w du*****.
-
trucha0
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
No od tej strony patrząc to faktycznie trzeba by wymierzyć ile wchodzi w przewody i chłodniczkę oleju i o tyle więcej wlewać dowiedziałem się ze z naszego miasta mieli jeden taki przypadek z Passata B6 dorabiali płytę z Kwasówki z krućcami do wpięcia chłodniczki i poszła przed chłodnicę klimy z przodu jeździ to juz ponad rok i spisuje się bez zarzutu nawet temperatury na sprzęgłach niższe bo niepotrzebnie plyn chłodniczy nie nagrzewa oleju w skrzyni.mieli tez przypadek ze chlodniczka nowa oryginalna założona po remoncie skrzyni rozszczelniła się po tygodniu od założenia skrzynia przetrwała tym razem skończyło się na wymianie oleju i płukaniu takze może to rzadkie ale zdarza się koszt przeróbki ok 1000zl...