Chłodnica oleju skrzyni biegów DSG

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
ninobask
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Chłodnica oleju skrzyni biegów DSG

Post autor: ninobask »

Witam! Czy ktoś wymieniał może chłodnicę skrzyni biegów? Moja się rozszczelniła i mam wyciek płynu chłodniczego. Mam następujące pytanie u mnie jest ta chłodnica która jest wąska i podłużna ale znalazłem na necie również inne o kształcie bardziej przypominającym sześcian. W opisach jest że pasuje do mojego touranka jednak nie jestem zbytnio pewny, może ktoś z was miał podobny przypadek. A następne pytanie to jakie uszczelnienia muszę kupić na wejście i wyjście oleju z tej chłodnicy lub ewentualnie jaki jest kompletny zestaw naprawczy do tego urządzenia. Pozdrawiam.
VW Touran 2.0 TDI HIGHLINE 2004. 140 KM. 166.000 tys. km.
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Przed wymianą sprawdź jeszcze czy nie ma wycieku z pod opasek mocujących węże z płynem chłodniczym jeżeli nie sprawdziłeś wcześniej tej chłodniczki na jakimś urządzeniu.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

ninobask, Chłodnica oleju skrzyni Dsg jest przymocowana do korpusu skrzyni na trzech śrubach. Pasowało by tez wymienić oringi (2szt) zaznaczone strzałką (N91027901) (15x2,5mm)

Obrazek
Awatar użytkownika
ninobask
Początkujący

Super, wielkie dzięki !!!! Naprawdę jestem super wdzięczny! Sprawdziłem oczywiście węże ale są suche nie ma na nich żadnej nieszczelności jak i na połączeniu z chłodnicą. Na szczęście nie jest to skomplikowana naprawa i droga. Znalazłem na allegro tą chłodnicę prawie nówkę za stówkę :mrgreen: muszę tylko znaleść te uszczelki. Jeszcze tylko jedno pytanie muszę korzystać z samochodu dopóki nie zostanie mi doręczona ta część, czy według was istniej prawdopodobieństwo przecieku wody z układy do oleju skrzyni biegów czy jest to raczej mało prawdopodobne? Narazie musze dolewać płynu i jezdzić czy aby napewno nie uszkodzę skrzyni? Jeszcze raz wielkie dzięki!!! Czy te oringi spasują ? http://allegro.pl/o-ring-oring-or-15-2- ... 27130.html
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Duże prawdopodobieństwo,że olej może mieszać się z płynem chłodniczym....
ninobask pisze:Moja się rozszczelniła i mam wyciek płynu chłodniczego
Na zewnątrz?
Awatar użytkownika
ninobask
Początkujący

narazie na zewnątrz. leci czyściutki płyn prosto na asfalcik.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

To ok.... Przy wymianie trzeba uważać by płyn nie dostał się do oleju
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Chłodnica oleju skrzyni biegów DSG

Post autor: trucha0 »

A czy ktoś może przerabiał chłodniczke od dsg na taka zewnętrzną
http://allegro.pl/chlodnica-oleju-260x7 ... 98937.html
tak żeby wyeliminować płyn chłodniczy a co za tym idzie ryzyko rozszczelnienia chłodniczki i zmieszania płynu z olejem co prowadzi do zatarcia skrzyni jak wymieniali mi olej w skrzyni to gość mówił że przerabiali 3 samochody na takie chłodniczki bo w każdym z nich poszedł płyn do oleju i skrzynia robiła kaput co myślicie o takim rozwiązaniu....
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

trucha0 pisze:A czy ktoś może przerabiał chłodniczke od dsg na taka zewnętrzną
http://allegro.pl/chlodnica-oleju-260x7 ... 98937.html
tak żeby wyeliminować płyn chłodniczy a co za tym idzie ryzyko rozszczelnienia chłodniczki i zmieszania płynu z olejem co prowadzi do zatarcia skrzyni jak wymieniali mi olej w skrzyni to gość mówił że przerabiali 3 samochody na takie chłodniczki bo w każdym z nich poszedł płyn do oleju i skrzynia robiła kaput co myślicie o takim rozwiązaniu....
na forum jak jestem, i auta juz z DSG ponad 11 lat maja, nie słyszałem by komuś się to stało.
Zadaj sobie pytanie - ile więcej oleju Ci wejdzie wtedy ? ? bo przecież musisz ją umieścić gdzies + przewody , spokojnie 1L więcej bedziesz musiał lać
więc tak naprawdę nie wiesz ile oleju dokładnie wejdzie, a co za tym idzie - cała procedura napełniania i odpowietrzania w du*****.
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: trucha0 »

No od tej strony patrząc to faktycznie trzeba by wymierzyć ile wchodzi w przewody i chłodniczkę oleju i o tyle więcej wlewać dowiedziałem się ze z naszego miasta mieli jeden taki przypadek z Passata B6 dorabiali płytę z Kwasówki z krućcami do wpięcia chłodniczki i poszła przed chłodnicę klimy z przodu jeździ to juz ponad rok i spisuje się bez zarzutu nawet temperatury na sprzęgłach niższe bo niepotrzebnie plyn chłodniczy nie nagrzewa oleju w skrzyni.mieli tez przypadek ze chlodniczka nowa oryginalna założona po remoncie skrzyni rozszczelniła się po tygodniu od założenia skrzynia przetrwała tym razem skończyło się na wymianie oleju i płukaniu takze może to rzadkie ale zdarza się koszt przeróbki ok 1000zl...
ODPOWIEDZ