Powódź w aucie pod nogami kierowcy

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
mikelangelo
Początkujący
Auto:: Touran 1.6, 2004
Imię:: Michał
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Powódź w aucie pod nogami kierowcy

Post autor: mikelangelo »

Cześć wszystkim!
Mam małą powódź w aucie pod nogami kierowcy (tzn. z prawej strony auta :) ). Zaczęło się wiosną tego roku. Zauważyłem, że po ulewnych deszczach, wykładzina była cała mokra pod nogami kierowcy oraz w prawym tylnym schowku pod nogami pasażera. Moje pierwsze podejrzenie padło na szyberdach i rzeczywiście znalazłem jeden z odpływów zatkany. Przepchałem wszystkie 4 jakimś kabelkiem (w każdy odpływ wszedł na ok. 1,5 m) oraz przepłukałem je wodą, która pięknie spłynęła do nadkoli i pod auto. Oczyściłem też komorę nawiewu z wszelkich liści i innych paprochów gdyż sądziłem, że może odpływy są niedrożne i może wlewa się przez nawiew. Wszystko sprawdziłem i woda ładnie spływa pod auto.

Drugim podejrzanym były drzwi kierowcy, które były lekko obwieszone i słyszalne były gwizdy podczas jazdy. Zdarzało się też widoczne kapanie podczas wizyt na myjni. Ta usterka też jest już naprawiona, a przez wyjątkowo suche lato auto wyschło i wody już nie było.

Od około miesiąca ponownie wody zaczęło przybywać...

Regularnie jeżdżę na stację benzynową i wyciągam wodę z tapicerki odkurzaczem przemysłowym, co powoduje, że staje się ona tylko wilgotna. Po 1-2 dniach deszczu ponownie mam dosłownie kałużę pod nogami. Chwilowo wyrzuciłem też dywanik kierowcy, żeby się tam wietrzyło i nie zaczęło brzydko pachnieć.

Będę wdzięczny za wszelkie pomysły.
Michał
Awatar użytkownika
tajpej
Zaawansowany
Auto:: golf V R-line
Imię:: michał
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Powódź w aucie pod nogami kierowcy

Post autor: tajpej »

a powiedz mi a masz szczelne przejście kabli z komory grodziowej do środka ?? bo miałem przypadek że tamtędy się woda dostawała po kablach do środka samochodu bo poprzedni właściciel wyciąg w gumie dziurę nożem bo nie mógł przepchać jakiegoś kabla
masz dwa przepusty między komorą silnika a kabiną tzn po stronie pasażera i kierowcy
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

Może szyba puściła .... lub podszybie calkiem zaphane i leje sie przez otwór kanalu ssacego i przez uszczelnienie w przepuscie z kablami po drugiej stronie
Awatar użytkownika
mikelangelo
Początkujący

a powiedz mi a masz szczelne przejście kabli z komory grodziowej do środka ??
Po stronie pasażera przepust osobiście przekłuwałem (nie ciąłem) dla kabla zasilającego do modułu przyczepy, ale guma ładnie zacisnęła się na przewodzie i dodatkowo osobiście go zaizolowałem, przez co po tej stronie mam sucho. Od strony kierowcy niczego nie ruszałem w przepustach, więc muszę sprawdzić. Głęboko on jest nad pedałami? Dzięki za podpowiedź!
Może szyba puściła .... lub podszybie calkiem zapchane i leje sie przez otwór kanalu ssacego
Czy byłoby to widać na szybie? Obejrzałem dookoła od zewnątrz i wszędzie jest gładko czarno w miejscu, gdzie jest klej. Może to być niewidoczne z zewnątrz? O podszybiu napisałem - jest czyste i odpływ jest drożny.
Michał
Awatar użytkownika
tajpej
Zaawansowany

mikelangelo pisze:Głęboko on jest nad pedałami?
jest na tej samej wysokości co przepust od strony pasażera
Awatar użytkownika
Matys
Przeglądacz
Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
Imię:: Adam
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Matys »

Bardzo czesto kabina napelnia sie woda kondensacyjna z klimatyzacji poniewaz jej odplyw jest nie wyprowadzony poza kabine lub zapchany..... sprawdz?
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
Awatar użytkownika
mikelangelo
Początkujący

Dzięki Matys. Nie mam klimy ;)
Michał
Awatar użytkownika
tajpej
Zaawansowany

mikelangelo pisze:Dzięki Matys. Nie mam klimy ;)
to tylko zostało ci sprawdzić przejścia kablowe :piwo:
AG
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: AG »

Sprawdź łączenie blach podszybia. Tuż poniżej dolnego lewego rogu szyby. U mnie się rozszczelniło pomiędzy blachami bardzo długo tego szukałem, wydałem niepotrzebnie kupę pieniędzy a wystarczyła odrobina takiej mazi uszczelniającej do blach.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

mikelangelo pisze:Cytuj:
Może szyba puściła .... lub podszybie calkiem zapchane i leje sie przez otwór kanalu ssacego
Czy byłoby to widać na szybie? Obejrzałem dookoła od zewnątrz i wszędzie jest gładko czarno w miejscu, gdzie jest klej. Może to być niewidoczne z zewnątrz? O podszybiu napisałem - jest czyste i odpływ jest drożny.

szyba jak się rozklei to niestety nie da się tego jakoś zauważyć-trzeba lać woda chyba ze nie trzyma na odcinku większym jak 10cm to wyczujesz to próbując delikatnie ja wypychać miejsce przy miejscu sprawdzając czy nie odchodzi , sprawdź czy nie leje się drzwiami ,miałem kiedyś taki ciężki przypadek :roll: ze ktoś zdejmował blachę z podnośnikiem z drzwi i brakowało trochę uszczelniacza gumowego własnie na tej blasze, a lało się masakrycznie
Awatar użytkownika
mikelangelo
Początkujący

Odświeżę temat - podszybie czyściutkie, wszystkie przepusty kablowe suche (pomacałem i zrobiłem zdjęcia), a odpływy drożne i przepłukane. Zaobserwowałem, że leje się do środka zarówno, gdy auto stoi, jak i gdy jedzie. Sądziłem, że może leje się tylko podczas jazdy gdzieś w okolicy pedałów, ale to raczej nie w tym rzecz. Jak zrobi się cieplej, to wyjmę tapicerkę z podłogi i może dam radę zobaczyć gdzieś strugę wody. Później zostaje już chyba tylko wymiana przedniej szyby...
Michał
Awatar użytkownika
pantera35
Przeglądacz
Auto:: Touran Cross, BMM, DSG
Imię:: Czarek
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: pantera35 »

U mnie leciało mocowaniami relingów do dachu i słupkami spływało na dół. Słyszałem też, że może lecieć tymi małymi trójkątnymi szybkami przy lusterkach bocznych.
Jeśli leci Ci relingami to podsufitka powinna być poplamiona i w czasie deszczu mokra.
CHODTE SRAT S VASIM PSEM PRED VAS DUM
Awatar użytkownika
mikelangelo
Początkujący

Przedwczoraj nawiedził nas huragan Desmond i przyniósł trochę deszczu (jakieś 70mm/m2) :)
Poza szkodami, jakie wyrządził w okolicznym parku i podtopieniem kilku budynków, przypadkiem przyniósł odpowiedź na mój problem. Wiem, że problem jest stary, ale może komuś przyda się rozwiązanie.
Przeciek do auta był przez głośnik w prawych tylnych drzwiach...
Zauważyłem to, gdy po otwarciu drzwi spod plastikowej obudowy kieszeni wylała się woda.
Po ulewie stało się to widoczne. Przy małym deszczu nie dało się tego zauważyć.

Gdy je zakładałem (nie było fabrycznych), dałem pod nie uszczelkę, ale w jednym miejscu, na dole głośnika, nie przylegała dokładnie.
W tych samych drzwiach zauważyłem też strużkę wody z klipsów, które utrzymują wiązki kablowe na miejscu. Doszczelniłem i nie powinno już lecieć.
Dziś leje znowu, więc zobaczę, czy woda wróci.
Michał
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

masz zapchany odpływ z drzwi . przecież to nie możliwe aby zbierało się tam prawie 40cm wody.
Awatar użytkownika
mikelangelo
Początkujący

Odpływy są drożne. Sprawdziłem - wcale nie były zapchane. Woda spływa z szyb do wewnątrz drzwi - w każdym aucie to normalne. Problem w tym, że głośnik wystaje dość mocno do wnętrza i łapie trochę wody kapiącej z szyby. Ponieważ nieszczelność była u dołu głośnika, sporo wypływało pod plastikową osłonę i dalej do kabiny.
Michał
ODPOWIEDZ