Demontaż blachy w drzwiach tylnych...

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
Grześ
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9TDI 2004r
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Demontaż blachy w drzwiach tylnych...

Post autor: Grześ »

Po demontażu tapicerki z pewnością naszym oczom ukazała się blacha, którą pokrótce wyjaśnię jak zdemontować...
PS. W moim przypadku, który tutaj opisuję wszystkie przewody w drzwiach zostały wyjęte razem z blachą...
Wpierw możemy zacząć od harmonijki:
Obrazek
Obrazek
Później wajcha w dół i po krzyku :haha: :
Obrazek
Kolejnym etapem jest dalszy demontaż harmonijki, ale tym razem z drzwi:
Obrazek
Po tych czynnościach należy zdemontować wszystko co jest zaznaczone strzałkami czerwonymi i pomarańczową:
Obrazek
Jednakże aby w ogóle dało się wyjąć tą blachę trzeba wpierw wybić kołeczek który trzyma szybę... W tym celu zdejmujemy zaślepkę oznaczoną pomarańczową strzałką na zdjęciu wyżej...
Obrazek
Musimy tak opuścić szybę w dół, aby ujrzeć owy kołeczek(wybijamy go zaczynając od środeczka oznaczonego czerwoną strzałką. Gdy wyleci a pozostała część pozostanie na swoim miejscu wybijamy dalej [pomarańczowa strzałka]-powinno pójść gładko):
Obrazek
Następnie zasuwamy szybę do góry i blokujemy- np tak:
Obrazek
Po zablokowaniu szyby odsuwamy mechanizm aby był mniej więcej po środku blachy...
Następnie wybijamy dwa kołeczki:
Obrazek
Zdejmujemy gumę:
Obrazek
A tak wyglądają wszystkie wybite kołeczki:
Obrazek
Kolejnym etapem jest demontaż mocowania kabli koło harmonijki:
Obrazek
Obrazek
Całą harmonijkę staramy się przecisnąć do środka drzwi- należy robić to ostrożnie, aby nie uszkodzić harmonijki...
Następnie staramy wyjąć całą blachę (oczywiście po odkręceniu mocujących ją śrub) przesuwając ją w górę, by dolne linki wyszły na zewnątrz...
Pamiętajmy, aby po lekkim odchyleniu blachy wypiąć kostki od centralnego zamka w drzwiach- by nic nie pourywać...
Myślę, że każdy sobie z tym jakoś poradzi...
Pomogłem? Daj lajka... Tzn :piwo:
Black Pearl by Grześ
ralf
Przeglądacz
Auto:: TOURAN 1.9 TDI 2004
Imię:: .

Re: Demontaż blachy w drzwiach tylnych...

Post autor: ralf »

Witam .
kolega napisał że
Musimy tak opuścić szybę w dół, aby ujrzeć owy kołeczek(wybijamy go zaczynając od środeczka oznaczonego czerwoną strzałką. Gdy wyleci a pozostała część pozostanie na swoim miejscu wybijamy dalej [pomarańczowa strzałka]-powinno pójść gładko): Ja nie wybijałem kołeczka z szyby tylko wkręciłem długi wkręt i za pomocą wkręta kołek wyszarpałem do siebie powód kiedyś wymieniałem szybę i po wbiciu owego kołka ciężko było go zlokalizować a tak mam jeden kołek na wkręcie a pozostały wyciągam tym samym sposobem tylko większym wkrętem
pozdrowienia
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Nie polecam wbijać kołka... dlaczego?
Otóż plastikowe kołki/kliny są zamocowane również w plastikowym jak ja to nazywam wózku szyby, który jeździ po metalowej prowadnicy ale niestety trzyma się jej dwoma skromnymi wąsikami, które bardzo łatwo wyłamać wybijając nasze kołki/kliny.
Można się tego ustrzec odkręcając blachę i wkładając do środka rękę, żeby ów plastikowy wózek przytrzymać aby nie wyłamały mu się wąsy, bo odpadnie nam od prowadnicy.

Innym bezpiecznym sposobem jak kolega napisał jest wyciągnięcie klinów do siebie...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Marosław
Auto:: 2.0 2007
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Marosław »

Ja mam podobny problem i muszę dostać się do zamka... lewe tylne drzwi... Są cały czas zamknięte... jak chce otorzyć to słychać podwójne stuknięcie. Jakimś cudem udało mi się otworzyć je, rozkręciłem tapicerkę i musiałem zamknąć auto, znów się teraz nie otwiera. Na szczęście tapicerkę zdjąłem i dostałem się do blachy, którą odkręciłęm zgodnie z powyższym manualem, jednak nie mogę wyjąć blachy całkowicie, bo drzwi są zamknięte i prowadnica szyby blokuje. Dojście do zamka jakieś jest, ale słabe (mogę włożyć tylko dłoń), ale nie wiem co zrobić żeby otworzyć drzwi.
Ktoś może pomóc....
zybson
Początkujący
Auto:: vw touran 2.0 tdi 2005
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: zybson »

Czestym przypadkiem zablokowania zamka w vw jest ciegno klamki(ta linka z klipsem) proponuje odpiac linke z klamki zamknac centralny i ponownie otworzyc powinno odblokowac zamek

Wysłane z mojego thl T6 pro przy użyciu Tapatalka
Marosław

Niestety nie pomogło
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Spróbuj stukać w zamek jednocześnie naciskać otwieranie z kluczyka, zacięty ryglowanie miałem podobny problem
Marosław

Niestety nic... ani drgnie... drzwi się nie otwierają. czy jak go uszkodzę to otworzą się drzwi?
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Jak Ci zostaną same śruby w drzwiach to je otworzysz , w tej obudowie koło gniazda pinowego masz to nieszczęsne ryglowanie, proponuje Ci najpierw zakupić zamek ,po obejrzeniu podpieciu nowego do instalacji będziesz wiedzał co rozpruć żeby odblokować stary jeżeli myślisz o wymianie na inny
Marosław

Zamówiłem zamek.... Jutro ma być, ale dziś nagle się odblokowal... I drzwi otowrzone.... Wtyczkę od centralnego odlaczylem i czekam na nowy zamek.. dzięki za uwagi, mniej i bardziej pomocne... Pozdrawiam
Rogerunio
Przeglądacz
Auto:: 1.6mpi BGU 2004
Imię:: Rafał
Podziękował: 6 razy

Post autor: Rogerunio »

odświeżę trochę temat, jestem właśnie po wymianie zamka, sprawa łatwa i przyjemna do momentu....wlożenia kołeczka na swoje miejsce. Niesamowicie się z tym umordowałem, jakoś poszło, ale i tak nie jak oryginalnie(mam nadzieję, że nie wypadnie). Ogólnie ciężko go ponownie usadowić na swoim miejscu tak aby niewypadł ponownie. Czy ktoś zna dobry sposób na włożenie tych kołeczków jak w oryginale??
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Jeżeli chodzi ci o kołeczki mocowania szyby z podnośnikiem to nic prostszego jak je umieścić wcześniej w szybie i podnieść szybę do góry i dopiero montujesz blachę z zamkiem na gotowo a na koniec roboty opuszczasz szybkę do oporu i jeszcze delikatnie ale stanowczo dociskasz w dół by się zatrzasła w swoim miejscu
Rogerunio
Przeglądacz

Tak zrobie gdyby mial wypasc, ale mam nadzieje, ze nie bede musial juz tam zagladac. Dzieki za podpowiedz.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Pocieszę Cię, u mnie wypadł :) Też się mordowałem ale znalazłem inny sposób. Szyba już siedzi, większy kołek też,a mniejszy w taki sposób, że wkładam jedną rękę od dołu do środka (kilka śrub blachy odkręcone), trzymam duży kołek, a mały wpycham śrubokrętem, aż go poczuje na palcu.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Rogerunio
Przeglądacz

niko02 pisze:Pocieszę Cię, u mnie wypadł :) Też się mordowałem ale znalazłem inny sposób. Szyba już siedzi, większy kołek też,a mniejszy w taki sposób, że wkładam jedną rękę od dołu do środka (kilka śrub blachy odkręcone), trzymam duży kołek, a mały wpycham śrubokrętem, aż go poczuje na palcu.

mi ciężko było tam rękę włożyć, zbyt mało miejsca, trochę sie bałem, że peknie szyba od naprężeń.
ODPOWIEDZ