Spalanie VW Touran 1,6 TDI
Spalanie VW Touran 1,6 TDI
Witam wszystkich forumowiczów. Od stycznia jestem posiadaczem nowego Tourana z silnikiem 1,6 TDI 105 KM skrzynia DSG. Samochodem głównie jeździ żona, ale ja też czasem doznaję zaszczytu
Mam do Was pytanie. Wiem, że w katalogowe spalanie ciężko wierzyć, ale podobno ten wóz ma palić średnio 5,1 , w mieście 6,0 a w trasie 4,5 i właśnie dlatego wybrałem ten a nie inny silnik. Niestety w moim przypadku tak kolorowo nie jest i samochód na początku spalał w granicach 6,7 a teraz od pewnego czasu średnio wychodzi 7,8. Charakter jazdy bardzo spokojny bez przekraczania prędkości 100 km/h, bez gwałtownego przyspieszania i takich tam. Od pewnego czasu zawiesza się pierwszy bieg tzn ruszam spokojnie, a on trzyma jedynkę i trzyma i trzyma i w końcu zmienia na wyższy. Zgłosiłem do serwisu i w przyszłym tygodniu mają sprawdzić. Wracając do spalania, moja Skoda Octavia również z początku roku, z silnikiem 2.0 TDI 140KM skrzynia manualna pali średnio w granicach 6 litrów, a tym samochodem akurat jeżdżę dynamicznie i to bardzo. Czy tak wysokie spalanie w Touranie jest normalne i aż o tyle producent zaniża dane katalogowe??? Jak u Was to wygląda??? Pytam ponieważ nie wiem czy zgłaszać to w serwisie czy nie. Tak jak pisałem samochód nowy odebrany w styczniu z salonu w chwili obecnej przejechane 5500 km. Z góry dzięki za wszelkie info. Pozdrawiam.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Na większej pojemności 1,9l i 105 KM jeżdżąc do pracy ze średnią 78 km/h (wg kompa) spalanie wychodziło mi ok. 6,5l/100 km. Być może żonka lubi jeździć dynamicznie a to obok dużych prędkości przyczynia się do większego zużycia paliwa.
Druga sprawa to odpowiednie tankowanie (robię to sam) bo można nieraz dolać spokojnie 2-3 litrów. Najlepiej korzystać z tej samej stacji, to w pewnym stopniu daje powtarzalność (paliwo, odbicie pistoletu).
Z mniejszej pojemności (1,6l) powinien palić mniej niż 1,9l.
Druga sprawa to odpowiednie tankowanie (robię to sam) bo można nieraz dolać spokojnie 2-3 litrów. Najlepiej korzystać z tej samej stacji, to w pewnym stopniu daje powtarzalność (paliwo, odbicie pistoletu).
Z mniejszej pojemności (1,6l) powinien palić mniej niż 1,9l.
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Popatrz na średnie prędkości - jak to jest jazda typowo miejska ruszanie i zatrzymywanie to może palić sporo, chociaż od danych katalogowych odchyłka powinna się mieścić tak do 1 litra, czyli w mieście ok 7 może pochłonąć.
Mi przy jeździe miejskiej pali 10-11 litrów DSG, 2.0 170KM
PS. to z jedynką to dziwne zachowanie, może soft skrzyni zaktualizują i będzie ok.
PS2. ciężko to spalanie będzie skonfrontować z innymi użytkownikami bo Touranów z tym silnikiem (i z DSG) jest jeszcze stosunkowo mało na rynku.
Mi przy jeździe miejskiej pali 10-11 litrów DSG, 2.0 170KM
PS. to z jedynką to dziwne zachowanie, może soft skrzyni zaktualizują i będzie ok.
PS2. ciężko to spalanie będzie skonfrontować z innymi użytkownikami bo Touranów z tym silnikiem (i z DSG) jest jeszcze stosunkowo mało na rynku.
Dzięki za odpowiedzi. Cykl na pewno jest mieszany, nie ma dużej ilości świateł, korków i tego typu rzeczy. Muszę w takim razie zgłosić to również jako problem. Zobaczymy co spece z VW powiedzą. Jak dla mnie takie spalanie jest dużo za duże i aż strach pomyśleć, co będzie przy szybszej jeździe. W lipcu jadę na Chorwację i będzie okazja do sprawdzenia spalania w trasie. Pozdrawiam.