TOURAN 2015 (5T1)
- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Re: TOURAN 2015
Przez powiedzenie, że trwa to pół dnia, miałem właśnie na myśli, że w miejsca w które wjedziecie na raz z zamkniętymi oczami, asystent będzie poprawiał....
I właśnie co ciekawe, w równoległe za pierwszym razem, a w prostopadłe (niby prostsze) z poprawką, a czasem dwiema.
I właśnie co ciekawe, w równoległe za pierwszym razem, a w prostopadłe (niby prostsze) z poprawką, a czasem dwiema.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4Tsi, 2016
- Imię:: Tom
Wersja r-line na zachodzie europy chyba dostępna bo czesto fotografie nowego tourana podpisane jako r-line czym różni sie od highline?
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150KM '16
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
A co odgrywa rolę czujnika zmęczenia? Specyfika ruchu kierownicą?
Park assist interesuje mnie trochę bardziej. Ogólnie, po ponad 20 latach posiadania prawa jazdy nie mam z tym problemu, jednak auto jest spore a bywam w miejscach, w których nawet wyznaczone miejsca parkingowe są bezlitośnie wąskie.
Czy park assist może odmówić parkowania? Jeżeli tak, to jakie stawia warunki? Czy zaparkuje (prostopadle) na styk lusterkami, jeżeli sam zgodzę się wysiąść przez klapę bagażnika?
Jak sprawdza się przy zmiennej szerokości miejsca parkingowego? Choćby filary garażu, ewentualnie jakieś graty na obrzeżu miejsca parkingowego (szafka, koła zimowe) - czy traktuje przestrzeń jako dostępny obszar ograniczony dwuwymiarowym rzutem z góry, czy uwzględnia zmienne warunki w zależności od wysokości? Np czy na miejscu parkingowym z wyraźnym progiem ograniczającym, o które ma się oprzeć koło, uzna próg za koniec miejsca i nie dopuści do wjechania pojazem do faktycznego oporu?
Czy uzupełnia informacje o dostępnym miejscu podczas rozpoczętego manewru? Np zwolnione w międzyczasie miejsce obok, ułatwiające manewr, albo obszar odsłaniający się dla czujnika wraz ze zmianą pozycji?
Park assist interesuje mnie trochę bardziej. Ogólnie, po ponad 20 latach posiadania prawa jazdy nie mam z tym problemu, jednak auto jest spore a bywam w miejscach, w których nawet wyznaczone miejsca parkingowe są bezlitośnie wąskie.
Czy park assist może odmówić parkowania? Jeżeli tak, to jakie stawia warunki? Czy zaparkuje (prostopadle) na styk lusterkami, jeżeli sam zgodzę się wysiąść przez klapę bagażnika?

Jak sprawdza się przy zmiennej szerokości miejsca parkingowego? Choćby filary garażu, ewentualnie jakieś graty na obrzeżu miejsca parkingowego (szafka, koła zimowe) - czy traktuje przestrzeń jako dostępny obszar ograniczony dwuwymiarowym rzutem z góry, czy uwzględnia zmienne warunki w zależności od wysokości? Np czy na miejscu parkingowym z wyraźnym progiem ograniczającym, o które ma się oprzeć koło, uzna próg za koniec miejsca i nie dopuści do wjechania pojazem do faktycznego oporu?
Czy uzupełnia informacje o dostępnym miejscu podczas rozpoczętego manewru? Np zwolnione w międzyczasie miejsce obok, ułatwiające manewr, albo obszar odsłaniający się dla czujnika wraz ze zmianą pozycji?
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Poszukując miejsca do zaparkowania wybierasz tryb - albo parkowanie równoległe albo prostopadłe i jadąc czujniki skanują pobocze. Jeśli wykryją "przerwę" odpowiednią według komputera to proponuje parkowanie. Czasami pomija miejsce w które zaparkowałbym ręcznie ale komputer uważa że się nie zmieści. Na lusterka na pewno nie zaparkujesz - dla komputera jest to miejsce w które auto się nie zmieści. Oczywiście podczas manewru parkowania cały czas jest skanowana okolica auta uwzględniając ewentualne przeszkody. Z mojego doświadczenia jeśli czujnik wykryje przeszkodę to albo w ogóle nie zaproponuje parkowania albo jeśli jej wcześniej nie wykrył przerywa manewr parkowania i zaleca przejęcie kierownicy. Jeśli ruszysz kierownicą podczas automatycznego parkowania jest to traktowane jako ingerencja w manewr i automatyczne parkowanie jest przerywane.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- SlaVW
- Kandydat
- Auto:: 5T1 2016 1.4 TSI DSG
- Imię:: Sławek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wymiana oleju spowodowana czym? Właśnie odebrałem nowego Tourana i sprzedawca nic nie wspominał o rychłej wizycie na wymianę oleju. System pokazuje przegląd za prawie 30k km, na wymianie oleju są "--" kreski. W książce serwisowej niczego takiego nie znajduję. Czemu po 2k km?marcinde pisze:Byłem dzisiaj na pierwszej wymianie oleju.
pzdr
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Aktualne procesy i precyzja produkcji silnika są tak wysokie, że teoretycznie nie potrzeba wymiany oleju po kilku kkm, ale zawsze warto to zrobić:)
SlaVW, co do 30kkm LL,to proponuję wykonywać wymiany oleju co 15kkm, koszt nieduży, a świeży olej, to podstawa.
NzTT
SlaVW, co do 30kkm LL,to proponuję wykonywać wymiany oleju co 15kkm, koszt nieduży, a świeży olej, to podstawa.
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Zdrowiem silnika i lepszym samopoczuciem kierowcySlaVW pisze:Wymiana oleju spowodowana czym?

No pewnie, że tak, tym bardziej, iż jest koszt wymiany tego oleju z filtrem i robotą jest chyba nawet niższy, niż pełny bak paliwaMuti pisze:SlaVW, co do 30kkm LL,to proponuję wykonywać wymiany oleju co 15kkm, koszt nieduży, a świeży olej, to podstawa.

- marcinde
- Przeglądacz
Wszystko , co mówią koledzy, się zgadza. Każdy wie, co znajduje się w silniku po przebiegu 30tyś km, i to raczej nie jest olej 
Szczególnie, że całą operację można zamknąć w 3 stówach - w ASO
Proponuję Ci wymieniać olej co 15tyś km lub co roku.

Szczególnie, że całą operację można zamknąć w 3 stówach - w ASO
Proponuję Ci wymieniać olej co 15tyś km lub co roku.
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150KM '16
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
To ja jeszcze pociągnę wątek Park assist - parkowanie poprzeczne na raz, to może być kwestia odległości, w jakiej przejeżdża się koło krawędzi wolnego miejsca - zapewne im większa, tym prościej (bez poprawek).
W jaki sposób wykrywane są przeszkody? Jaki zakres fal?
Jak zachowa się system, gdy zechcę zaparkować prostopadle w miejscu, gdzie dwa stanowiska obok siebie będą wolne, ale oznaczone linią? Zaproponuje "przytulenie się" do którejś krawędzi, czy "skorzysta z okazji by mieć jak największy, równy odstęp" (kolokwialnie mówiąc, zaparkuje jak burak na dwóch miejscach
)?
W jaki sposób wykrywane są przeszkody? Jaki zakres fal?
Jak zachowa się system, gdy zechcę zaparkować prostopadle w miejscu, gdzie dwa stanowiska obok siebie będą wolne, ale oznaczone linią? Zaproponuje "przytulenie się" do którejś krawędzi, czy "skorzysta z okazji by mieć jak największy, równy odstęp" (kolokwialnie mówiąc, zaparkuje jak burak na dwóch miejscach

- pkk
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.8 TSI 2016
- Imię:: PKK
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
A czy to nie przyjemność mieć kontrolę nad samochodem i zaparkować samemu? Przy okazji szkolić swoje umiejętności? Gdybym nie chciał prowadzić jeździłbym autobusem/pociągiem 

- marcinde
- Przeglądacz
Szczególnie, że touran jest bardzo poręczny do parkowania wbrew pozorompkk pisze:A czy to nie przyjemność mieć kontrolę nad samochodem i zaparkować samemu?

- SlaVW
- Kandydat
- Auto:: 5T1 2016 1.4 TSI DSG
- Imię:: Sławek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
W/g manuala z porównania zachowania kierowcy od początku pomiaru, z aktualnymi reakcjami w czasie jazdy.qrczak pisze:A co odgrywa rolę czujnika zmęczenia? Specyfika ruchu kierownicą?
Piszą że m.in. sportowy sposób jazdy, zakręty, drogi o złej nawierzchni, niekorzystna pogoda utrudnią prawidłowy pomiar.
Więc domyślam się, że głównie chodzi o gwałtowne ruchy kierownicą/nagłe przyhamowanie po określonym czasie jazdy, które zasugeruje zmęczenie.
Działa w zakresie 65-200 km/h.
PS
Dzięki chłopaki za odpowiedzi ws zmiany oleju

-
- Auto:: ładne :)
- Imię:: Szymon
Witam wszystkich,
Jestem na etapie zamawiania nowego Tourana, i zastanawiam się nad zamówienie dachu panoramicznego. Czy ktoś z kolegów ma taki u siebie? Jakie wrażenia? Czy ta osłona dachu dobrze izoluje wnętrze od promieni słonecznych? I jeszcze pytanie odnośnie silnika 1.4 TSI ze skrzynią DSG, jakie wrażenia z jazdy, z działania takiego połączenia? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi
Jestem na etapie zamawiania nowego Tourana, i zastanawiam się nad zamówienie dachu panoramicznego. Czy ktoś z kolegów ma taki u siebie? Jakie wrażenia? Czy ta osłona dachu dobrze izoluje wnętrze od promieni słonecznych? I jeszcze pytanie odnośnie silnika 1.4 TSI ze skrzynią DSG, jakie wrażenia z jazdy, z działania takiego połączenia? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Mam w Alhambrze . Hmmm najbardziej mnie rajcuje te doświetlenie wnętrza . Roletka po zasłonięciu daje radę . Ogólnie jestem zadowolony , że jest .szym76 pisze:Witam wszystkich,
Jestem na etapie zamawiania nowego Tourana, i zastanawiam się nad zamówienie dachu panoramicznego. Czy ktoś z kolegów ma taki u siebie? Jakie wrażenia?