demontaż kratki nawiewu tył
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2004 .1.9tdi.AVQ
- Imię:: Robert
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
demontaż kratki nawiewu tył
witam. przeszukujac forum (za pośrednictwem telefonu komórkowego) nie znalazłem niestety interesującego mnie opisu demontażu kratki nawiewu pasażer tył. metodą prób i błedów doszedłem do etapu wyjętego stojaka na napoje, wyjetego wkładu podłokietnika i zdjętej ramki nawiewu. i tu mam problem. jak wyjąć kratkę z odcinkami dysz żeby ją naprawić. widzę że dysze w pewnym momencie przed dojściem do kratki łączą się z dyszami od strony kratki więc na pewno trzeba je tam rozłączyć. ale gdzie czym i jak zeby nic nie urwac i jak pozniej wyjac to ustrojstwo? pod kątem jakoś czy trzeba jeszcze cos domontowac. czy ktos bylby w stanie mi cos podpowiedziec? bede wdzięczny za każdą sugestię. dzięki pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Re: demontaż kratki nawiewu tył
Może rysunek ci coś podpowie.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
-
- Początkujący
dziekuje kolego za pomoc ale niestety nie da mi to za dużo. nie wiem jak wykrecic wkręt nad gniazdem zasilania
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Jakiś czas temu też wynieniałem tą kratke i też był problem z odkręceniem tej śrubki ale jeśli wiemy gdzie jest to można dorobić jakieś urządzonko. Niestety nie pamiętam jak ja to zrobiłem.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Z tego co pamiętam, to ten wkręt trzyma osłonę,a kratka wychodzi przez otwór. Trzeba od strony schowka /podlokietnika odblokowac nawiew uprzednio zdejmując osłonę ozdobną kratki i wyjdzie do tyłu.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
W przedlifcie (podłokietnik nieregulowany) wyjmujemy wkład podłokietnika i od środka mamy dostęp do dwóch wypustek w górnej części obudowy kratki nawiewu, które pełnią rolę zapięć.

Odginamy je z wyczuciem (dwa na raz) i ciągniemy kratkę do siebie przekręcając ją w kierunku do dołu.
W polifcie jest gorzej bo nie mamy dojścia od środka podłokietnika bo przeszkadza nam mechanizm samego podłokietnika regulowanego, a więc pozostaje nam odgiąć je od strony samych kratek, dwoma dłuższymi płaskimi śrubokrętami.
Po wyjęciu kratki nawiewu mamy dojście do śrub, po odkręceniu zdejmujemy do siebie maskownicę.
Rozpinałem te kratki i w przedliftach i poliftach, a więc metody sprawdzone
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Odginamy je z wyczuciem (dwa na raz) i ciągniemy kratkę do siebie przekręcając ją w kierunku do dołu.
W polifcie jest gorzej bo nie mamy dojścia od środka podłokietnika bo przeszkadza nam mechanizm samego podłokietnika regulowanego, a więc pozostaje nam odgiąć je od strony samych kratek, dwoma dłuższymi płaskimi śrubokrętami.
Po wyjęciu kratki nawiewu mamy dojście do śrub, po odkręceniu zdejmujemy do siebie maskownicę.
Rozpinałem te kratki i w przedliftach i poliftach, a więc metody sprawdzone

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Początkujący
Dobór odpowiedniego sprzętu i wszystko się udało. Dziękuje Panowie serdecznie za pomoc. A wiecie może jeszcze czemu leci z tyłu chłodne powietrze? dopiero przy wyborze ogrzewania na auto będzie wiało ciepłem?