Jaki olej do TDI
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI 2005
- Imię:: TOMASZ
Re: Jaki olej do TDI
witam podpinam się pod temat mianowicie chodzi mi o informacje na temat long life mój touran 1.9 tdi 2005 rok na wlepce mam symbol qg1 w książce serwisowej wymiana oleju była zawsze co około 30 tys km auto nie ma dpf u i ma przebieg 216 tys km przy 212 tys był serwis i wymieniony był olej czy mogę zmienić ten olej wcześniej czy można jeździć dłużej czy muszę zalewać znów LL czy mogę inny proszę o odpowiedz pozdrawiam .
- leszeklen
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Jeżeli zależy Tobie na bezawaryjnej eksploatacji to wymiana co 10/15000 km oczywiście norma wg zaleceń producenta chyba,że chcesz przyoszczędzić to lej co 30tys albo nawet żadziej i to nie musi być jakiś dobry olej. Spece od tych spraw zadali sobie trudu i opisali, wyjaśnili jaki i kiedy. Wszystko jest opisane w tym wątku tylko trzeba chcieć to przeczytać, jest wyjaśnione co to jest olej silnikowy i do czego służy .
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
LEMAN1984 pisze:czy mogę zmienić ten olej wcześniej czy można jeździć dłużej czy muszę zalewać znów LL czy mogę inny .

-- Pn mar 07, 2016 10:02 --
up, bo zeszło z głównej a temat mnie bardzo interesuje.swimmer pisze:skad takie przekonaniae? pytam serio bo sam zamierzam teraz do tourana zalac ten olej.Mefju pisze:ja raczej z olejami gm'a nie mam dobrych odczuć![]()
oleju gm'a to bym nawet do kosiarki nie wlał
lalem GMa do Renault 1.8 16v i 1.9 dTi, Peugeota 2.0 HDi, Forda 1.6 16V i nie moge nic zleg powiedziec.
W touranie mam teraz Mobila 5w40 ze sprawdzonego zrodla, na 15 tys km spalil mi 1.5 litra tego oleju.
Mam teraz zamiar sprawdzic to na oleju GM.
- Mefju
- Użytkownik
- Auto:: OCTAVIA III CKFC
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Dla mnie ten olej to taki półśrodek. Generalnie sprzedawalem tego sporo ale raczej klienci lali to do opli. Do Tourana raczej bym nie wlal. Masa podrobek jest na rynku tego oleju.
To takie moje przekonanie.
Pracowałem 6 lat w branży i opinie klientów były różne.
Generalnie nie wiadomo kto to robi. Jeśli chcesz mieć pewność oryginalnosci tego oleju najlepiej go kupić w Aso Opla.
Jeśli mobila wziął 1,5 l to możesz mieć wynik zbliżony do tego albo i gorszy.
To takie moje przekonanie.
Pracowałem 6 lat w branży i opinie klientów były różne.
Generalnie nie wiadomo kto to robi. Jeśli chcesz mieć pewność oryginalnosci tego oleju najlepiej go kupić w Aso Opla.
Jeśli mobila wziął 1,5 l to możesz mieć wynik zbliżony do tego albo i gorszy.
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Witam, 1,5 litra? to raczej sporo jest, chyba żaden z moi kilkudziesięciu aut różnej marki tyle nie brał 

Jaro-J
-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Teoretycznie norma VW to jest litr na 1000km ale nie wiem komu tyle oleju przepala, osobiście od wymiany do wymiany nie dolewam 

- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
u mnie podobnie, pierwszy raz takie doświadczenia... silnik sprawuje się bez zarzutu, zero błędów, wtryski, turbo, wartości zadane i realne przy diagnostyce są ok. dymienia nie ma (no chyba ze przy mocniejszym depnięciu ale to zgodnie z "diesle musi dymić".trial70 pisze:Witam, 1,5 litra? to raczej sporo jest, chyba żaden z moi kilkudziesięciu aut różnej marki tyle nie brał
Olej GMa, moje źródło to hurtownia motoryzacyjna od której bardzo często biorę części.
Ale zastanowię się nad tym olejem.
duzo znaków na ziemi wskazuje na tego producenta Rheinol®- SWD Lubricants GmbH & Co. KG; Duisburg, Niemcy
- Mefju
- Użytkownik
- Auto:: OCTAVIA III CKFC
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Przykładowo, jak kupiłem Tourana, wlałem olej kupiony w ASO VW - w środku na 99% jest to castrol.
Po 6000 km musiałem wlać 0,5 l, potem do 10000 km jeszcze 400 ml i zmieniłem na ... ->
Aktualnie Liqui Moly TOPTEC 4600 - po 7000 km dolałem 200ml.
Auto to samo, przebieg się zwiększył a nie zmniejszył, więc?
Po 6000 km musiałem wlać 0,5 l, potem do 10000 km jeszcze 400 ml i zmieniłem na ... ->
Aktualnie Liqui Moly TOPTEC 4600 - po 7000 km dolałem 200ml.
Auto to samo, przebieg się zwiększył a nie zmniejszył, więc?
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Ja teraz wlałem AMS 5W-40,generalnie to co zauważyłem to to że auto zaczęło spalać 0,5 litra paliwa mniej na sto kilometrów,wcześniej palił średnio 7-7,2 /100km,po wymianie oliwy wychodzi średnio 6,6/100km,i wychodzi to tak samo na komputerze i przy dystrybutorze.No i zastanawia mnie czy olej ma na to wpływ,wcześniej wlewany był LM 4200,po wywaleniu DPF był LM 4600,no ale teraz zostaje przy AMSoil.
-- 15 mar 2016, o 11:34 --
Ja teraz wlałem AMS 5W-40,generalnie to co zauważyłem to to że auto zaczęło spalać 0,5 litra paliwa mniej na sto kilometrów,wcześniej palił średnio 7-7,2 /100km,po wymianie oliwy wychodzi średnio 6,6/100km,i wychodzi to tak samo na komputerze i przy dystrybutorze.No i zastanawia mnie czy olej ma na to wpływ,wcześniej wlewany był LM 4200,po wywaleniu DPF był LM 4600,no ale teraz zostaje przy AMSoil.
-- 15 mar 2016, o 11:34 --
- Robal
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, BKC, 2004
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Ciekawe. Skąd masz takie informacje jeśli wolno wiedzieć. Bo według tej normy to od wymiany do wymiany zakładając, że wymiana co 10kkm, trzeba by dolać 9 litrów.Damian15 pisze:Teoretycznie norma VW to jest litr na 1000km ale nie wiem komu tyle oleju przepala, osobiście od wymiany do wymiany nie dolewam
Horror jak dla mnie i absurd.
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Kolega nie dopisał jednego zera. Z tego co kiedyś czytałem to VW przewiduje zużycie oleju silnikowego 0,8L na 10 kkm.Robal pisze:Ciekawe. Skąd masz takie informacje jeśli wolno wiedzieć. Bo według tej normy to od wymiany do wymiany zakładając, że wymiana co 10kkm, trzeba by dolać 9 litrów.Damian15 pisze:Teoretycznie norma VW to jest litr na 1000km ale nie wiem komu tyle oleju przepala, osobiście od wymiany do wymiany nie dolewam
Horror jak dla mnie i absurd.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
No chyba nie.. Poczytajcie instrukcje. Dawniej było to 1L/1000km, teraz jest to 0,5L/1000km.. Tak, litr na tysiąc.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Specjalista
Kolego Marcinie i Irku wytłumaczcie może fakt dlaczego w jednej z firm w moim mieście gdzie posiadają dwie Cayennki w biurze stoi bańka 20 z olejem ? Otóż stoi ona po to, bo trzeba dolewać litr oleju na 1000 km i to jest norma
Skąd posiadam informacje o których pisałem ? Od człowieka(i teraz proszę bez urazy
) ale on może miał więcej urlopu w swoim życiu niż Wy przepracowanych dni 

- Robal
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, BKC, 2004
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Załóźmy, że masz rację i faktycznie taka jest norma, choć nadal trudno mi w to uwierzyć.
Na szczęście rzeczywistość, przynajmniej moja, daleko mija się z tą norma.
Tylko ten człowiek "zagadka" to ma być wiarygodne źródło informacji?
I co ma do tego fakt kto ile pracował?
Na szczęście rzeczywistość, przynajmniej moja, daleko mija się z tą norma.
Tylko ten człowiek "zagadka" to ma być wiarygodne źródło informacji?
I co ma do tego fakt kto ile pracował?
-
- Specjalista
Ten człowiek "zagadka" całe swoje życie pracuje w ASO także pojęcie ma
a co ma do tego kto ile pracuje ? To Ci powiem, że ten człowiek to pół Tourana może Ci wymienić z zamkniętymi oczami i mogę Ci zagwarantować, że wszystko będzie chodzić jak należy
Dobra wrócimy lepiej do tematu

Dobra wrócimy lepiej do tematu