Zakup Touranka pod TAXI

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Zakup Touranka pod TAXI

Post autor: Rauko »

Oglądałem sobie dzisiaj Touranki, dla mojego ojca pod taryfę. To co jest na pierwszym miejscu to silnik 1.9 bez DPF, ostatecznie 2.0BMM z DPFem, DSG i Klimatronik.
Pozostałe bajery mile widziane, ale nie wymagane. Oczywiście im nowszy tym lepszy, ale ważniejszy jest niższy przebieg.

No i w sumie pojechaliśmy oglądać dla sportu i znalazł się jeden ciekawy BLS z 7 biegorą DSG (LKF).
Z przebiegiem 149.000 na zegarach i UWAGA 4km w ECU (sprawdzałem VCDSem). Sprzedający twierdzi, że ok tych 8km autko przejechało po sprowadzeniu z Francji na lawecie (wiem czemu laweta z Francji, a nie na kołach - chodzi o tablice celne, a nie że nie mógł jeździć).

1. Czy 1.9TDI może mieć tą suchą DSG, która nie wymagająca zmiany oleju?
2. Jak to możliwe, że VCDS wyświetlił te 8km? Włączenie tego trybu przewozu czy coś zeruje ten licznik?
3. Czy w ETCE da się sprawdzić czy dana sztuka ma DPF?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Wrzuć linka do auta. Szczerze mówiąc to pierwsze słyszę aby w Touranie (rozumiem, że jest to poprzedni model) była sucha DSG 7 biegowa.

Przebieg w ECU wynosił tylko 8km? Jak dla mnie to ktoś cofał licznik i może nie miał umiejętności to wyzerował ecu zamiast ustawić w nim przebieg ;)
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

W ETCE z tym silnikiem występują skrzynie 6A, 6S i 7A z czego ta 7 biegowa tylko od 5-11.2008, więc tu chyba jest ok.
Ciekawszy jest ten przebieg 8km :)
Linka do autka nie mam bo trafiłem na nie przypadkiem.
Ostatnio zmieniony ndz lut 05, 2012 16:26 przez Rauko, łącznie zmieniany 1 raz.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

W ASO sprawdzenie historii może coś rozjaśni z przebiegiem.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

admin pisze:Przebieg w ECU wynosił tylko 8km? Jak dla mnie to ktoś cofał licznik i może nie miał umiejętności to wyzerował ecu zamiast ustawić w nim przebieg ;)
dokładnie tak samo myslę... w sterowniku zapomniał wpisac przebiegu przy "korekcie"...
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Dodi pisze:dokładnie tak samo myslę... w sterowniku zapomniał wpisac przebiegu przy "korekcie"...
To też nie wytłumaczenie, bo taki coś już widziałem, ale wtedy w sterowniku było np. 420.000, a nie 8km :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

To też nie wytłumaczenie, bo taki coś już widziałem, ale wtedy w sterowniku było np. 420.000, a nie 8km :)
no wtedy to wogóle nie było zagladane do sterownika...
ODPOWIEDZ