TOURAN 2015 (5T1)
- Johan007
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI DSG 2016
- Imię:: Jaś
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: TOURAN 2015
A ja mam znowu przesunięcie, zamawiane w listopadzie 2015 z 3 tygodnia zrobił się 12 a wczoraj usłyszałem o planowanym 16. Nie wiem co się dzieje, czy dealer bez sensu.
- pkk
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.8 TSI 2016
- Imię:: PKK
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
jaki silnik?Johan007 pisze:A ja mam znowu przesunięcie, zamawiane w listopadzie 2015 z 3 tygodnia zrobił się 12 a wczoraj usłyszałem o planowanym 16. Nie wiem co się dzieje, czy dealer bez sensu.
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Bo Twój Touranek jest w produkcji więc jeszcze się da zmienić fotele. Mój już jest na placu u dilera.Tabek pisze:Właśnie dostałem informację od dilera, że mogą doposażyć mojego Tourana w opcje fotelików zintegrowanych. Cena ok. ~1900 zł. Produkcję auta mam zaplanowaną na drugą połowę czerwca.
Ale... ja mojego odbieram już jutro

-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150KM '16
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 3 razy
Tymczasem ja policzyłem sobie czasy jakie raportują Niemcy przy zamówieniach krajowych i zagranicznych (głównie z Danii).
Przy 14 raportach średnia oczekiwania wyszła około 19 tygodni. Najdłuższy deklarowany czas oczekiwania to 25 tygodni, najkrótszy to 10 (i były przypadki potwierdzone odbiorem po takim czasie).
Pojawiały się sporadycznie update'y zarówno odnośnie skrócenia czasu oczekiwania (o 4 tygodnie) jak i wydłużenie o podobny czas.
Nie odnotowałem najmniejszej tendencji wpływu wersji wyposażenia czy silnika na czas oczekiwania. Podobnie moment składania zamówienia wydaje się nie mieć wpływu na czas oczekiwania.
Pojawił się jeden przypadek odwołanego zamówienia z prognozowanym czasem odbioru po 21 tygodniach (z Danii) i złożenie podobnego w Polsce z czasem oczekiwania 22 tygodnie.
Wygląda więc na to, że wszędzie z grubsza tak samo i tylko nieliczni mają więcej szczęścia. Szczęście to może się brać z konkretnej konfiguracji i faktu uniknięcia instalacji jakiegoś elementu, który ma przewidziane dostawy później, lub który jest także instalowany w innych modelach. Przy tym ile parametrów merytorycznych jest do wzięcia pod uwagę, mało prawdopodobne wydaje się celowe ustawianie kolejki pod kątem kraju dostawy. Jeżeli nawet, to prędzej na to może mieć wpływ czas skompletowania transportu na dany kierunek.
Krótko mówiąc - swoje trzeba odczekać.
Przy 14 raportach średnia oczekiwania wyszła około 19 tygodni. Najdłuższy deklarowany czas oczekiwania to 25 tygodni, najkrótszy to 10 (i były przypadki potwierdzone odbiorem po takim czasie).
Pojawiały się sporadycznie update'y zarówno odnośnie skrócenia czasu oczekiwania (o 4 tygodnie) jak i wydłużenie o podobny czas.
Nie odnotowałem najmniejszej tendencji wpływu wersji wyposażenia czy silnika na czas oczekiwania. Podobnie moment składania zamówienia wydaje się nie mieć wpływu na czas oczekiwania.
Pojawił się jeden przypadek odwołanego zamówienia z prognozowanym czasem odbioru po 21 tygodniach (z Danii) i złożenie podobnego w Polsce z czasem oczekiwania 22 tygodnie.
Wygląda więc na to, że wszędzie z grubsza tak samo i tylko nieliczni mają więcej szczęścia. Szczęście to może się brać z konkretnej konfiguracji i faktu uniknięcia instalacji jakiegoś elementu, który ma przewidziane dostawy później, lub który jest także instalowany w innych modelach. Przy tym ile parametrów merytorycznych jest do wzięcia pod uwagę, mało prawdopodobne wydaje się celowe ustawianie kolejki pod kątem kraju dostawy. Jeżeli nawet, to prędzej na to może mieć wpływ czas skompletowania transportu na dany kierunek.
Krótko mówiąc - swoje trzeba odczekać.
- Johan007
- Początkujący
Mój wybór:
Nowy Touran, Highline 1,4TSI BMT 150KM DSG 7-stopniowa [5T14NZ]
Kolor nadwozia szary “Uranograu” [5K5K]
Wyposażenie dodatkowe:
BG/PB6 ergoActive „Art Velours” (Fotele Top-Komfort z elektryczną regulacją przednich foteli
Fotele Top-Komfort ergoActive z elektryczną regulacją przednich foteli
W64/WLK/ZCB/WD3/4KS - Pakiet Business
WLM/2 - Reflektory LED Top dla pakietu Business
PEL - System Easy Open
KA1 - System Rear Assist - kamera cofania
7X2 – System Park Pilot – czujniki przód, tył
WWC/2 Pakiet zimowy dla foteli przednich Top-Komfort
PGX – podgrzewana przednia szyba
PXX/WQ1 – System Dynamic Light Assist
PNC/ZCB/7RE/9IE/YOW dla pakietu Business – System nawigacji satelitarnej „Discover Media”
Nowy Touran, Highline 1,4TSI BMT 150KM DSG 7-stopniowa [5T14NZ]
Kolor nadwozia szary “Uranograu” [5K5K]
Wyposażenie dodatkowe:
BG/PB6 ergoActive „Art Velours” (Fotele Top-Komfort z elektryczną regulacją przednich foteli
W64/WLK/ZCB/WD3/4KS - Pakiet Business
WLM/2 - Reflektory LED Top dla pakietu Business
PEL - System Easy Open
KA1 - System Rear Assist - kamera cofania
7X2 – System Park Pilot – czujniki przód, tył
WWC/2 Pakiet zimowy dla foteli przednich Top-Komfort
PGX – podgrzewana przednia szyba
PXX/WQ1 – System Dynamic Light Assist
PNC/ZCB/7RE/9IE/YOW dla pakietu Business – System nawigacji satelitarnej „Discover Media”
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.8 TSI, 2016
- Imię:: Łukasz
Gratulacje i czekamy na relację z użytkowania. Ja, niestety, muszę jeszcze trochę poczekaćGandalf pisze:Bo Twój Touranek jest w produkcji więc jeszcze się da zmienić fotele. Mój już jest na placu u dilera.Tabek pisze:Właśnie dostałem informację od dilera, że mogą doposażyć mojego Tourana w opcje fotelików zintegrowanych. Cena ok. ~1900 zł. Produkcję auta mam zaplanowaną na drugą połowę czerwca.
Ale... ja mojego odbieram już jutro

- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Fotele mają elektrycznie regulowany jedynie odcinek lędźwiowy, reszta odbywa się manualnie. Piszmy precyzyjnie, nie będzie zdziwienia przy odbiorzeJohan007 pisze:BG/PB6 ergoActive „Art Velours” (Fotele Top-Komfort z elektryczną regulacją przednich foteli

- Johan007
- Początkujący
BG/PB6 - tak podane jest w cenniku, wydawało mi się że reszta też regulowana jest elektrycznie. Masz u siebie coś takiego?
- marcinde
- Przeglądacz
Mam właśnie fotele top komfort, i regulacja elektryczna dotyczy tylko podparcia lędźwiowego, dodatkowo jest funkcja masażu. Reszta regulacji odbywa się manualnie. Ponadto fotele top komfort różnią się od zwykłych dodatkowa regulacją długości siedziska (również ręczną). w cenniku jest wybór, czy oba fotele mają być top komfort, czy tylko fotel kierowcy.
Dodam, że na temat foteli żaden sprzedawca w żadnym salonie nie miał pojęcia. Tak jak przy top komfortowych miało nie być stolików dla drugiego rzędu siedzeń, a ja mam te stoliki.
Dodam, że na temat foteli żaden sprzedawca w żadnym salonie nie miał pojęcia. Tak jak przy top komfortowych miało nie być stolików dla drugiego rzędu siedzeń, a ja mam te stoliki.
- pkk
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.8 TSI 2016
- Imię:: PKK
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
z tymi stolikami to niech to szlag.marcinde pisze:Mam właśnie fotele top komfort, i regulacja elektryczna dotyczy tylko podparcia lędźwiowego, dodatkowo jest funkcja masażu. Reszta regulacji odbywa się manualnie. Ponadto fotele top komfort różnią się od zwykłych dodatkowa regulacją długości siedziska (również ręczną). w cenniku jest wybór, czy oba fotele mają być top komfort, czy tylko fotel kierowcy.
tez zrezygnowalem z foteli top komfort zeby miec te stoliki.
- marcinde
- Przeglądacz
Przyznam, że w fotelach top komfort najlepszym bajerem jest ta regulacja długości siedziska. Podparte są całe podudzia i siedzi się bardzo wygodnie. Standardowe fotele uznałem jako zbyt krótkie.
- Johan007
- Początkujący
Swoją drogą opis w konfiguratorze i cenniku jest bez sensu. A ja nieświadomy zadawałem głupie pytania dlaczego nie można przy elektrycznej regulacji dołożyć pamięci ustawień dla kierowcy - o naiwny
- na co dealer nie potrafił odpowiedzieć.

- marcinde
- Przeglądacz
Na pytanie czy tkanina na fotelach zwykłych w highline a top komfort czytać się różni (tak jak to ma miejsce w przypadku np golfa 7) też NIKT nie potrafił odpowiedzieć. Nie różni się