TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: Gandalf »

Odebrałem mojego Touranka.

Generalnie jest fajnie ale kilka rozwiązań mnie rozczarowało:

1. nie mam oświetlenia bagażnika - bo trudno nazwać te dwie słabe diody w suficie jako oświetlenie; są skierowane tak jakby były tam dwa dodatkowe fotele (których przecież nie mam); nie mam latarki z boku tylko zaślepkę; porażka po prostu - a przecież to jest Highline (czy w innych Highline'ach oświetlenia bagażnika czyli latarki też brak?)
2. zamiast koła dojazdowego jest pełna felga stalowa z oponą (to na plus); niestety wymiar opony 205/60/R16 nie jest zgodny z tym co jest na kołach (225/55/R17);
3. pełne koło zapasowe uniemożliwia przeniesienie podłogi w bagażniku niżej - co powoduje, że tzw podwójna podłoga to fikcja; dodatkowo trzeba byłoby też usunąć znajdujące się za kołem zapasowym wytłoczki z narzędziami i lewarkiem
4. nie mam siatki do zabezpieczenia rzeczy w bagażniku (czy w waszych Touranach też jej nie było?)
4. w schowku przed pasażerem nie ma żadnej wkładki gumowej czy materiałowej; jest zwykła plastikowa podłoga po której wszystko będzie latało we wszystkie strony (czy w Waszych Touranach też tak jest?)

jakiś mam taki mały niesmak...
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

Gandalf pisze:Odebrałem mojego Touranka.

1. nie mam oświetlenia bagażnika - bo trudno nazwać te dwie słabe diody w suficie jako oświetlenie; są skierowane tak jakby były tam dwa dodatkowe fotele (których przecież nie mam); nie mam latarki z boku tylko zaślepkę; porażka po prostu - a przecież to jest Highline (czy w innych Highline'ach oświetlenia bagażnika czyli latarki też brak?)
2. zamiast koła dojazdowego jest pełna felga stalowa z oponą (to na plus); niestety wymiar opony 205/60/R16 nie jest zgodny z tym co jest na kołach (225/55/R17);
3. pełne koło zapasowe uniemożliwia przeniesienie podłogi w bagażniku niżej - co powoduje, że tzw podwójna podłoga to fikcja; dodatkowo trzeba byłoby też usunąć znajdujące się za kołem zapasowym wytłoczki z narzędziami i lewarkiem
4. nie mam siatki do zabezpieczenia rzeczy w bagażniku (czy w waszych Touranach też jej nie było?)
4. w schowku przed pasażerem nie ma żadnej wkładki gumowej czy materiałowej; jest zwykła plastikowa podłoga po której wszystko będzie latało we wszystkie strony (czy w Waszych Touranach też tak jest?)

-Latarka jak i siatka powinna byc gdyż pakiet cargo jest na standardowym wyposazeniu wersji HL juz tu o tym pisałem i wstawiałem fotki katalogu
- W wersji HL jest dojazdowe koło zapasowe wiec masz cos podmienione
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

Latarki i siatki również nie posiadam
Awatar użytkownika
freebaby
Początkujący
Auto:: 5T1,CZDA(1.4tsi),2015
Imię:: Marek
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: freebaby »

Gandalf pisze:Odebrałem mojego Touranka.

Ad1 - ja mam latarkę, natomiast nie mam siatki
Ad2/Ad3 - podobnie, na zwyklej feldzie jest opis dojazdowki. zastanawiam sie czy jej nie wyrzucic.
Awatar użytkownika
Johan007
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG 2016
Imię:: Jaś
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Johan007 »

Zawsze się zastanawiałem czy w normalnej eksploatacji nie wyrzucić koła zapasowego a w samochodzie trzymać tylko zestaw do szybkiej naprawy. Zwykle i tak w ubezpieczeniu jest opcja assistans która pomaga przy złapaniu gumy. W ciągu ostatnich 20 lat miałem 2 przypadki flaka w czasie jazdy.
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

Mam wrażenie nie do końca przemyślanego podejścia VW.

Koło zapasowe: albo powinna być dojazdówka albo pełne koło w rozmiarze założonych felg i opon. Bo takie koło jak ja dostałem to się nadaje tylko do chwilowego użycia (bo nie mogę z nim jeździć na stałe z uwagi na inny rozmiar opony i felgi) a jednocześnie zajmuje sporo miejsca. na pewno ma jeden plus - nie rozsypie się po kilkuset km tak jak standardowa dojazdówka.
Wygląda, że dają co tam akurat mają - bez większej refleksji.

Miejsce obok koła zapasowego jest sporo ale podłoga to zwykła blacha bez żadnego wypełnienia. Jeśli się tam cokolwiek umieści to będzie się obijało. Muszę tam położyć jakąś gumową wykładzinę.

Próbowałem schować pod podłogę roletę (tak jak w wersji 7os) i niestety z pełnym kołem zapasowym nici z tego.

Oświetlenie bagażnika: poszli na skróty zakładając, że ledy do foteli 3 rzędu załatwią sprawę. A tak nie jest. W ogóle mam wrażenie, że oświetlenie w środku jest dość słabe. Nie można go też regulować.

VW ma nad czym pracować...

Chyba napiszę do nich parę słów - oczywiście do Niemiec bo to raczej nie jest wina polskiego importera.

Niemniej jednak auto nadal mi się podoba i ma śliczny kolor!
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz

No to siup zakładać temat i chwalić się autem!
terex

Gandalf pisze:
Gandalf pisze:Mam wrażenie nie do końca przemyślanego podejścia VW.

Koło zapasowe: albo powinna być dojazdówka albo pełne koło w rozmiarze założonych felg i opon. Bo takie koło jak ja dostałem to się nadaje tylko do chwilowego użycia (bo nie mogę z nim jeździć na stałe z uwagi na inny rozmiar opony i felgi) a jednocześnie zajmuje sporo miejsca. na pewno ma jeden plus - nie rozsypie się po kilkuset km tak jak standardowa dojazdówka.

Miejsce obok koła zapasowego jest sporo ale podłoga to zwykła blacha bez żadnego wypełnienia. Jeśli się tam cokolwiek umieści to będzie się obijało. Muszę tam położyć jakąś gumową wykładzinę.

Próbowałem schować pod podłogę roletę (tak jak w wersji 7os) i niestety z pełnym kołem zapasowym nici z tego.

Oświetlenie bagażnika: poszli na skróty zakładając, że ledy do foteli 3 rzędu załatwią sprawę. A tak nie jest. W ogóle mam wrażenie, że oświetlenie w środku jest dość słabe. Nie można go też regulować.

Chyba napiszę do nich parę słów - oczywiście do Niemiec bo to raczej nie jest wina polskiego importera.

Mam wrażenie nie do końca przemyślanego podejścia VW.

Kolego jak dobrze sie orientuje to nie masz prawa zakładac koła o innym rozmiarze niz reszta wiec jak masz zapasowe koło pełnowymiarowe 16cali a reszta jest 17 cali to w momencie złapania kapcia nie masz prawa załozyc tego 16 calowego koła do 17 calowej reszty(wszystkie 4 koła musza byc w jednym rozmiarze i bieżnik taki sam na osiach) , wyjatkiem jest koło zapasowe dojazdowe ktore nie ma wymiaru ale ma ograniczenie predkosci i wtedy możesz takowe użyc.
Wydaje mi sie ze pisanie do VW niemcy nic ci nie da i tak cie odesla do dealera gdzie auto kupiłes bo to przez dealera jest kontakt z centrala , dopiero gdy dealer sie totalnie oleje to wtedy ratuja cie media lub notoryczne bombardowanie centrali telefonami lub wizyta osobista w centrali(przerabiałerm to w Ford-zie jak miałem z Ford-em małe problemy)
donjuanik
Początkujący
Auto:: Touran 1.4Tsi, 2016
Imię:: Tom

Post autor: donjuanik »

Mój z planowanego 18 produkowali w 8 i od 10 tygodnia stoi na placu dilera i mam pytanie o ubezpieczenie
U dilera w salonie mają ubezpieczenie alianz za 3% wartości, czy to u kazdego dilera jest tak samo czy kazdy ma inne towarzystwo ubezpieczen??
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Nieprawda. Jest w centrali dział zajmujący się obsługą klienta i jeżeli wyślesz maila, to raczej nie pozostanie bez odpowiedzi.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
terex

Muti pisze:Nieprawda. Jest w centrali dział zajmujący się obsługą klienta i jeżeli wyślesz maila, to raczej nie pozostanie bez odpowiedzi.

NzTT
Oczywyscie ze jest bo musi byc ale jezeli naskarżysz tam to i tak cie odesla do dealera i u dealera bedziesz szukał kompromisu. A pomoga ci jak juz dealer cie odesle na osla łaczke.
Tutaj jest ewidentnie jakies niedomówienie miedzy kupujacym a sprzedajacym bo pojazd ma byc wyposazony tak jak mowi zamowienie i materiały promocyjne, wiec jezeli w zamowieniu i w katalogu jest ze ma byc do auta dołaczona prostytutka na 1/2 etatu to chocby uj na uju stanął to tak ma byc i moim zdaniem Gandalf powinien wybrac sie do dealera i tam zrobic afere i zażadac jeszcze satysfakcji.
Powiem wam tylko jak,jak miałem afere w fordzie to wynegocjowałem alu felgi z oponami zimowymi Nokian oraz pakiet bezpłatnych brzegladów na rok, mowie bezpłatnych czyli robocizna z materiałem a poszło tylko o brak elektrycznej regulacji fotela kierowcy
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

terex pisze: Kolego jak dobrze sie orientuje to nie masz prawa zakładac koła o innym rozmiarze niz reszta wiec jak masz zapasowe koło pełnowymiarowe 16cali a reszta jest 17 cali to w momencie złapania kapcia nie masz prawa załozyc tego 16 calowego koła do 17 calowej reszty(wszystkie 4 koła musza byc w jednym rozmiarze i bieżnik taki sam na osiach) , wyjatkiem jest koło zapasowe dojazdowe ktore nie ma wymiaru ale ma ograniczenie predkosci i wtedy możesz takowe użyc.
Obejrzałem dzisiaj dokładnie to koło zapasowe i VW rozwiązał to w następujący sposób: dostałem pełne koło z naklejkami, że jest to koło dojazdowe. Mogę na nim jeździć dokładnie tak samo jak na cienkich dojazdówkach, które też nie mają takiego samego rozmiaru felgi jak te na kołach np. 125/70R18.

Masz oczywiście rację, że nie można tak jeździć stale ale niestety VW dając naklejki dał koło dojazdowe. Oczywiście to ściema a nie prawdziwa dojazdówka ale nic im w tym przypadku niestety nie zrobię.

Za to diler się nie popisał przeglądem "0" bo nie mam nalepki z parametrami samochodu w bagażniku. Czekam na info gdzie się zapodziała. Myślę, że nikt do bagażnika nie zajrzał bo pracownicy salonu nie wiedzieli gdzie są narzędzia (lewarek, klucze etc) i próbowali się ratować wmawiając mi, że ich w ogóle nie ma w samochodzie bo są niepotrzebne. A do zmiany koła mam wezwać Assistance. Dawno nie słyszałem takich głupot.
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz

Ja np nie dostałem haka do holowania, co oczywiście okazało się przy okazji chęci pomocy komuś na drodze... muszę się upomnieć przy najbliższej okazji
terex

Panowie nie robcie żartów ze tak są rozszabrowane te auta.przeciez to jest niedopuszczalne.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

marcinde pisze:Ja np nie dostałem haka do holowania, co oczywiście okazało się przy okazji chęci pomocy komuś na drodze... muszę się upomnieć przy najbliższej okazji
To jest konsekwencja lipnego przeglądu 0 w salonie. Mają listę pkt, które mają sprawdzić i jest tam również pkt z narzędziami.. Twój przypadek, że go nie ma to efekt kradzieży w czasie transportu, co powinien salon wyłapać.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
ODPOWIEDZ