Montaż CB Radia na górnej półce VW Caddy.
-
osamielec
- Auto:: Caddy 1.9Tdi 2008
- Imię:: Osa
Montaż CB Radia na górnej półce VW Caddy.
Witajcie, jako że fora o tematyce VW caddy słabo się rozwijają pozwoliłem sobie napisać na tym forum (caddy life to przód wnętrza niemalże taki sam jak touran)
Chciałbym zamontowac CB radio na górnej półce, problem polega na tym skąd podciągnąć lub wykorzystać już istniejące napięcie 12v z lampki oświetlenia wnętrza.
Jednakże kiedy wpinam się w kostkę od oświetlenia, mam stałe napięcie 12v, po wyjęciu kluczyka z stacyjki żarówka powinna zgasnąć (tym samym wyłączyć radio - badałem miernikiem ) lecz odrazu ponownie się zaśiweca tym samym wyzwala napięcie na cb i działa cały czas. Jest to o tyle niedobre rozwiązanie w momencie kiedy zapomne wyłaczyć pokrętłem radia i zostawie choćby samochód na noc podczas mrozów rano auta niezapalę. Czy widzicie jakieś inne rozwiązanie?
Chciałbym zamontowac CB radio na górnej półce, problem polega na tym skąd podciągnąć lub wykorzystać już istniejące napięcie 12v z lampki oświetlenia wnętrza.
Jednakże kiedy wpinam się w kostkę od oświetlenia, mam stałe napięcie 12v, po wyjęciu kluczyka z stacyjki żarówka powinna zgasnąć (tym samym wyłączyć radio - badałem miernikiem ) lecz odrazu ponownie się zaśiweca tym samym wyzwala napięcie na cb i działa cały czas. Jest to o tyle niedobre rozwiązanie w momencie kiedy zapomne wyłaczyć pokrętłem radia i zostawie choćby samochód na noc podczas mrozów rano auta niezapalę. Czy widzicie jakieś inne rozwiązanie?
-
trucha0
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Montaż CB Radia na górnej półce VW Caddy.
Jak dla mnie jedyne sensowne to podciągnąć na górę po słupku plus od zapalniczki po stacyjce bo takie rozwiązanie jak masz to faktycznie wymaga dobrej pamięci ale myślę ze takie CB w stanie odbioru nawet po nocy nie jest w stanie rozwalić akumulatora mam w ciężarowych i kierowca jak zapomni to gra ono prze 2 dni i odpala bez problemu.
-
osamielec
zgadza się jedynie sensownie nowy przewód. Ale ta myśl o wydzieraniu plastików itd mnie przekonuje do kombinacji z przewodem od lampki. Tak miałem kiedyś w berlingo i kilka lat działało - z tym że tam po wyjęciu kluczyków z stacyjki radio się wyłączało. Tutaj się wyłacza na pól sekundy i włacza się ponownie, słychać zza licznika jakiś pstryk przekaźnika i radio świeci od nowa 
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
-
osamielec
właśnie sprawdzałem - gra dalej. W zapalniczkach też jest prąd nawet po godzinie, może w ustawieniach po VAG to idzie zmienić?
- manki
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 2004 BKD
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Odświeże trochę temat,Nie dotyczy cb ale wzmacniacza,wyzwolenie na wzmacniacz chce wziąść z plusa z radia ( są dwa plusy) i u mnie te plusy są na stałe?bez kluczyka na obu pokazuje napięcie,więc dlaczego radio włącza się jak przekręce zapłon,skąd wziąść plus po przekręceniu stacyjki?
pozdro
pozdro
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Wg mnie radio jest sterowane po can-ie. Nie widzę szansy na znalezienie sterowania zasilaniem wzmacniaczamanki pisze:więc dlaczego radio włącza się jak przekręce zapłon?pozdro
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 703 razy
jeden plus jest do podtrzymania ustawień, a drugi chyba do zapamietana kodu ... jakos takmanki pisze:Odświeże trochę temat,Nie dotyczy cb ale wzmacniacza,wyzwolenie na wzmacniacz chce wziąść z plusa z radia ( są dwa plusy) i u mnie te plusy są na stałe?bez kluczyka na obu pokazuje napięcie,więc dlaczego radio włącza się jak przekręce zapłon,skąd wziąść plus po przekręceniu stacyjki?
pozdro
Wake-UP dostaje po CAN
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
najprościej jest podpiąć się pod bezpiecznik który załączany jest po stacyjcemanki pisze:Odświeże trochę temat,Nie dotyczy cb ale wzmacniacza,wyzwolenie na wzmacniacz chce wziąść z plusa z radia ( są dwa plusy) i u mnie te plusy są na stałe?bez kluczyka na obu pokazuje napięcie,więc dlaczego radio włącza się jak przekręce zapłon,skąd wziąść plus po przekręceniu stacyjki?
pozdro
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy