Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Pankrowka i jak tam? Rozbierałeś piecyk? Wywalczyłeś jakąś poprawę??
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
seba19930
Przeglądacz
Auto:: 1T1 i 1T2
Imię:: Sebastian

Post autor: seba19930 »

Ja walczyłem w swoim poprzednim Turku z webasto 2 zimy pod rząd :)
W pierwszą zimę zablokował mi się sterownik od webasto i nikt z mojej okolicy nie był w stanie mi go odblokować aż kolega co ma firmę w tym kierunku kupił sobie sprzęcik do kompa(nawet nie wiem jaki) i wystarczy że w sterowniku webasto uruchomił go.
Tej zimy znów problem powrócił lecz z inną przyczyną ... Po podłączeniu do komputera wyświetlał się błąd: "zwarcie z masą pompy V55" i po jej wymontowaniu i podłączeniu "na krótko" okazało się że faktycznie iskrzy a turbinka w środku się nie kręci i jako że jestem elektrykiem(ale nie samochodowym :P ) próbowałem ją reanimować ale okazało się że w środku zalana jest twardą pianka i jak próbowałem to wyskrobać to uszkodziłem w środku zwoje . Kupiłem drugą od Passata B6 za 200zł (używaną) i podłączyłem ją i wykasowałem błędy i ....... okazało się że dalej nie działa. Po długiej i wnikliwej obserwacji po podłączenia do kompa zauważyłem że temperatura na dogrzewaczu wynosi ok. 150"C mimo nie działającego webasto .... Zamówiłem na alledrogo nowe dwa czujniki(są tylko w kąplecię) i po wymianie i wykasowaniu błędów śmigało jak trza :)
Dodam jeszcze że żeby wymienić samą pompkę nie trzeba demontować całego piecyka, wystarczy tylko odkręcić nadkole i kratkę halogenu w zderzaku ...
Ale żeby już wymienić czujniki to raczej na pewno trzeba już wszystko demontować :(
Moja diagnoza jest jaka że jak padła mi pompka woda w układzie(małym) zagotowała się woda i czujnik temperatury najzwyczajniej się zawiesił .
Mam nadzieję że pomogę komuś tym opisem i przepraszam za jakiekolwiek błędy bo to mój pierwszy opis :)
PS. czujniki można sprawdzić po wymontowaniu poprzez ściskanie go w reku i mierzeniu multimetrem rezystancji na odpowiednim pinie w kostce czujnika.

Jak ktoś ma jakieś pytania proszę na PW :)
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2012 00:05 przez seba19930, łącznie zmieniany 1 raz.
Volkswagen Touran 1.9 TDi 2007r kiedyś było 105KM a teraz w górę ;).
Volkswagen Touran 2.0 TDi 2011r kiedyś było 170KM DSG a teraz w górę :P
Pankrowka
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Pankrowka »

Rauko Niestety nie dysponuję garażem a przy takiej temperaturze ciężko grzebać w aucie... czekam na chociaż lekką poprawę pogody. Co do rozłożenia pieca sprawa jest bardzo prosta. Trzeba uważać na uszczelki i przewody od czujników. Obiecuję, że zrobię zdjęcia z rozkładania pieca ale czekam na przynajmniej -5 stopni :D
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Ok. To kto mi powie w jakie klucze mam się zaopatrzyć oprócz torxów do odkręcenia zderzaka, żeby wykręcić i rozkręcić piec? Bo opisy narzędzi w ELSY nic mi nie mówią :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

tylko torxy
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
polmos
Przeglądacz
Auto:: 1T3 CFHC 2011
Imię:: ADAM
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: polmos »

jarry pisze:tylko torxy
Robert chyba nie tylko,z tego co pamietam to jeszcze 10,13 szczypce do sciągnięcia przewodów wodnych,bo z tego co RAUKO napisał to chce wymontowac piec a nie tylko zderzak
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

:oops: jakiś przymulony dzisiaj jestem chyba i przeczytałem że chodzi Rauko o samo rozmontowanie pieca, tak jakby go miał na stole już,

także poprawka, długa 10-tka, długa 13-stka i torxy :mrgreen:

do węży albo specjalne szczypce albo inne uniwersalne i tzw. "zabawa"
pozdraVWiam, jarry

tomch
Kandydat

Post autor: tomch »

Witam Kolegów,
Mam następujący problem. Nie działa podgrzewacz webasto. Mechanik informuje mnie o trudnościach w sprowadzeniu/zakupie używki. Podobno każda fabryka z jakiej wyszło auto może mieć inny model webasto. Czy numery webasto z naklejki + model Tourana i rocznik wystarczą do zakupu używki podgrzewacza, czy trzeba zczytać numery z samego webasto po zdemontowaniu zderzaka?

Czy mozecie wskazać jakieś dobre źródło zakupu uzywek?

I druga sprawa. Temperatura chłodzenia przy rozgrzanym silniku to +75stopni i ani "grama" więcej, przy -15 na zewnątrz. Czy spowodowane to jest uszkodzonym podgrzewaczem, czy moze to być jakaś inna usterka. Powinno być jak rozumiem ok.+90. Dmuchawa grzeje do kabiny dopiero po 15 minutach jazdy i nie ma rewelacji...

Dzięki z góry za podpowiedź. Moze już ktoś się wypowiadał na ten temat. Będę wdzieczny za link...mój tępawy umysł nie znalazł odpowiedzi ;-)
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

Po pierwsze zbadaj czy jak rozgrzejesz silnik do tych powiedzmy 50-60 stopni czy nie masz ciepłej-letniej chłodnicy (dotknij węży). Duże prawdopodobieństwo że dolotowy wąż będzie ciepły co oznacza że termostat jest otwarty i trzeba go wymienić.

Jeśli chodzi o piec to powinienem mieć coś w ciągu 2 tygodni, w tej sprawie proszę zadzwoń po informacje.

Generalnie powinien być TTV.
pozdraVWiam, jarry

tomch
Kandydat

Post autor: tomch »

Dzięki za info. Sprawdzę jutro z rana jak z tym termostatem. Jeśli mechanik nic nie znalazł zgłoszę się prędko telefonicznie. thx
pozdrawiam
tomch
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Ok. Przy rozbiórce ułamałem zabezpieczenie wtyczki podłączanej do piecyka. Coś można z tym zrobić - w ogóle coś z tym kombinować czy te zabezpieczenia i tak nie są zbytnio przydatne?
Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

działaj na własne wyczucie i czucie, czy ta wtyczka jak ją włożysz "dzielnie" siedzi? jeśli tak to można zaryzykować i ją tak zostawić, mnie się zdarza u ludzi widzieć że ktoś im ułamał i potem to jest klejem podłapane, a czasem tylko wsunięte, ja na szczęście nie ułamuję :)

tej odklejonej wtyczki już nie kleiłem, na tyle ciasno siedziała że stwierdziłem że powinna się utrzymać
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Niby sztywno siedzi, ale po włożeniu może obsmaruję ją jakimś silikonem - dla świętego spokoju :)
Od pompki się ładnie odłączyła, a od piecyka strzeliło :evil:
Ale to tak na przyszłość zapytałem, bo chwilowo to straciłem ostatni torx na rozkręcaniu pieca i muszę się wybrać do sklepu ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Rauko pisze:. Przy rozbiórce ułamałem zabezpieczenie wtyczki podłączanej do piecyka. Coś można z tym zrobić - w ogóle coś z tym kombinować czy te zabezpieczenia i tak nie są zbytnio przydatne?
ja przy odłączniu tej kostki uwaliłem całe gniazdo razem z wtyczką...na szczeście udało sie skleić to ładnie poxipolem i chodzi dobrze...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

jarry pisze:ja na szczęście nie ułamuję :)
My jesteśmy po szkole odłaczania wtyczek samego mistrza Turanka :mrgreen:
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
ODPOWIEDZ