Muti pisze:marnon, w ASO aktualizacja softu,to około 150zł
czyli nic innego jak jestem dojną krową ... trochę niefajnie mi się zrobiło bo to zaufany mechanik, ale wie że jestem przewrażliwiony na punkcie auta , i że jak mi coś zadzwoni czy puknie to od razu to diagnozuję i wymieniam więc wiem o co kaman... niestety
Ja robiłem aktualizacje softu w swoim FSI w czwartek w ASO.
Generalnie liczą ok 150 PLN, ale zależy to od tego jak długo wgrywają update i jak się dogadasz. W moim przypadku było to 70 pln (przeliczone z roboczogodzin).
Minus taki że nie są w stanie powiedziec co zostało poprawione w tym sofcie.
darek8677 pisze:Andrzej, a dlaczego robiles aktualizacje? byly jakies problemy, jest jakas odczuwalna zmiana po takim zabiegu?
Robiłem w ASO cały rozrząd i przy okazji kazałem sprawdzić czy jest aktualizacja. Kiedys czytałem, że aktualizacja zawiera poprawke m.in do sondy NOX (w silniku FSI). Na razie to co odczułem to mniejsze spalanie ale nie wiem czy to kwestia nowego rozrządu czy wgranej poprawki.
Moim zdaniem jak jest poprawka to warto ja wgrać, koszt niski a na pewno coś będzie lepiej.
Witam.Panowie jestem tu nowy i na początku chciałem Powitać wszystkich Forumowiczów.
Podepnę się pod temat...czytam dużo postów na temat drgań(niewielkich) w Touranie 1.9TDI i tak szczerze mówiąc nie znalazłem rozwiązania tego problemu w moim aucie a jest to 4 letni Touran(2010 r.) i od dłuższego czasu odczuwam lekkie drgania na tzw. "postoju" jest to na prawdę denerwujące i uciążliwe,bo co jakiś czas samochód tak jakby lekko podskakiwał a przebieg to dopiero niewiele ponad 51000 mill (niecałe 83000 km). Zauważyłem też,że drgania są nie regularne raz drga a raz nie,ale objaw jest częsty. Jutro podłącze VAG(VCDS) i sprawdzę...może mi ktoś podpowiedzieć co po kolei? Które bloki i jakie mają być tolerancje? Z tego co czytałem muszę sprawdzić wtryski,rozrząd a dalej nie wiem co jeszcze...zrobię to i wrzucę screen i sami ocenicie ok? Czytałem też,że można aktualizować soft..zaznaczam,że od kilku lat mieszkam w UK a ceny wszelkich usług są...kosmiczne jeśli chodzi o warsztaty typowo angielskie,ale na szczęście mamy naszych...rodaków i w dodatku dobrych fachowców,którzy biorą o niebo mniej...czy ktoś wgrywał może nowy soft do Tourana 1.9 TDI 105 w UK? Ile to kosztuje? Zakładam,że to może być tylko to,bo nie sądzę,że może być problem z rozrządem czy nie daj Boże z wtryskami...w końcu auto ma nie duży przebieg...proszę o sugestie i podpowiedzi.Dzięki z góry
W moim Touranie czuję lekkie szarpnięcia na biegu jałowym, są one nierównomierne, nie trzęsie bardzo samochodem ale je czuć.
Podpiąłem u kolegi pod kompa i wskazało takie oto wartości:
Odczyt nr 1
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 1: 0,09 mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 2: -0,09 mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 3: 0,0 mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 4: 0,05 mg/H
Odczyt nr 2
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 1: 0,09mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 2: -0,14mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 4: 0,07mg/H
Odczyt nr 3
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 1: 0,05 mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 2: -0,12 mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 4: 0,07 mg/H
oraz wartości maksymalne i minimalne:
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 1: max. 0,15 mg/H ; min. 0,05 mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 2: max. -0,07 mg/H ; min. -0,14 mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 3: max. 0,0 mg/H ; min. -0,05 mg/H
Korekcja ilości paliwa w cylindrze 4: max. 0,09 mg/H ; min. 0,0 mg/H
Też mam takie podejrzenia..., ponieważ lubi jakby szarpnąć silnikiem, np. przy odpalaniu lub podczas zmiany biegów (kiedy szybciej puszczę sprzęgło - ogólnie przy mniej płynnej jeździe). Dwumas jak, na razie nie daje o sobie znać, dlatego wykluczyłbym go.
Odnośnie poduszek..., z tego co się dowiedziałem, to wymienić komplet, mam rację?
Pozdrawiam
Wymienione poduszki - pomogło z szarpaniem przy zapalaniu oraz z nieregularnym rzucaniem na biegu jałowym, natomiast nie pomogło na szarpanie przy puszczaniu gazu lub jego dodawaniu (nie szarpie jakoś bardzo ale jednak czuć to). Touran ogólnie ma moc, ładnie wchodzą biegi, reaguje bardzo dobrze przy ich zmianie i przyspiesza również bardzo dobrze, jednak denerwujące jest jak jadę np. 80-90 km/h na 5-tym biegu dodaję lekko gazu i czuć szarpnięcie - tak samo jest to odczuwalne, jak jadę 40 km/h na 3-im biegu i przy przypuszczaniu lub dodawaniu gazu (nie jakimś gwałtownym) szarpie.
Co to może być?
Podłączę się do tematu mam 2.0 tdi BMM i wibracje występują przy dojeżdżaniu do świateł nie ważne czy na luzie czy z wciśniętym sprzęgłem. Dwumasa odpada była wymieniona 50000 km temu. Dzieję się to tylko jak silnik schodzi z obrotów w okolicy 900 obr/min obroty nie falują. Tylko podczas jazdy nie jak stoi na luzie i dodaje się gazu. Patrzyłem na wtryski w VCDS mieszczą się spokojnie w normach jak rownież bipy. Nie mam już pomysłu a denerwuje mnie to.
A więc 2 miesiące temu też miałem ten przypadek telepania autem na biegu jałowym, nie myśląc długo wymieniłem wszystkie poduszki silnika i problem znikł
xXxBOSMANxXx pisze:A więc 2 miesiące temu też miałem ten przypadek telepania autem na biegu jałowym, nie myśląc długo wymieniłem wszystkie poduszki silnika i problem znikł
W 2.0 czy 1.9 ? Ile jest tych poduszek? Pod skrzynia tez zmieniałeś ?
Mam pytanie odnośnie ustawienia rozrządu dzis sprawdzałem w grupie 04 i na zimnym jak odpalę mam ustawiony na 0.0 stopnia jak się przejechałem rozgrzałem silnik do 90 i znowu sprawdziłem był ustawiony na -6.4 stopnia. Zgasiłem samochód odpaliłem i wrócił na 0.0 stopnia to normalne ? Czy coś jest nie tak bo juz nie wiem. Dodam ze bipy mam kiepskie na każdym cylindrze dochodzą do -70 korekcja wtrysków za to jest ok mieszczą się w +-0.09
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony czw cze 02, 2016 15:45 przez Mateusz.N, łącznie zmieniany 1 raz.