Piotras2011 pisze:uniroyal beznadziejne opony nie polecam
mówisz ogólnikowo o marce czy o konkretnym modelu opony?
Kupę lat temu miałem uniroyala i byłem mega zadowolony, teraz w Ibizie też założyłem uniroyala i też jak dla mnie są super, aczkolwiek waga auta trochę inna.
Zresztą temat przeterminowany. Kupiłem Dunlop Bluresponse
Skoda Octavia III 2.0 TDI CKFC 2013 VW Golf V 1.9 TDI BXE 2008
Ja jezdze w Touranie na Semperit speed-life,fajne oponki(właściciel Continental) ,bieżnik mi sie ponoba...i ogolnie opona godna polecenia ale mało znana
W Hondzie Civic Sport mam Continental ContiPreniumContact5,opona pierwsza klasa i wcale nie sa takie drogie(chociaz jak kupowalem rok temu honde to miałem je juz załozonena nowe na aucie a w Niemczech właścicielka dala za nie 500 euro bo mam jeszcze paragon heh,ale niemiecka produkcja to niemiecka jakosc)
Co o oponie to powiem ze hamowanie na mokrym jak i na suchym b.dobre ,głośne tez nie są a cenowo to widzialem je za cos ponad 1100 tylko wec cena podobna co do dunlopa i goodyera
Wic opona warta uwagi
Ma ktoś z kolegów jakieś opinie na temat opon, albo ktoś coś poleci .
Poz.
ja mam co prawda HANKOOK ventus prime2, ale bardzo sobie chwale.
ciche, a to dla nie bardzo ważne, dobrze kleją się na mokrych łukach, przy wysokich temperaturach dobrze hamują. pozostaje wierzyć ze następca jest nie gorszy
-- N mar 27, 2016 21:15 --
Mefju pisze:Zastanawiam się pomiędzy 4 oponami...
Właśnie wcześniej wspomniany Dunlop oraz pozostałe 2 marki
GOODYEAR Efficientgrip Performance CONTINENTAL Conti Eco Contact 5 UNIROYAL Rainsport 3 - założyłem kilka dni temu do żony auta i jak dla mnie super, aczkolwiek to tylko Ibiza ale na mokrym dobrze się kleją do asfaltu
ktoś ma jakieś doświadczenia Goodyear i Conti?
miałem Rainsporty 2 - dosyć szybko się wytarły a na tylnej osi wyząbkowały. niektórzy mówią że ząbkowanie na tylnej osi to domena niedociążonych combi. Goodyeary wczesniej załozone i zjechane do 3 mm cały czas były "okrągłe"
zdecydowałem się w tym roku na 17'' Continentala Contisprtcontact 5 , miałem brać Hankooka Ventus ale różnica w cenie jest na tyle mała że wolę dołożyć
Ja w tym roku założyłem nowki GY asymmetric 3 225/45/17 94Y i są kozak. Sztywne i trzymają się super nawet przy takich temp i niedogrzaniu. Dodatkowo są sporo cichsze od zimowego dunlopa 4d. Polecam!
No to i ja dam zapytanie. Poczytałem trochę i bylem przekonany do opon dunlop sport maxx rt 225/45r17. Kupiłem gazetkę z testami opon i dobrze wypowiadali się o oponie falken fk 453 225/45r17 oraz vredestein ultrac cento 225/45r17. Pytanie ktore brać? Przy rozmowie o ceny z wulkanizatorem powiedział ze lepszym wyborem może być rozmiar 205/50r17. Cenowo drożej wychodzi ale czy warto?
Ja mam i przez rok koszt paliwa w porównaniu do 225 to koszt kompletu nowych opon w tym rozmiarze, także trzeba sobie odpowiedzieć....
Chyba, że ktoś lubi, jak auto jest szerokie
Ja mam hybrydę bo na przodzie 205/55r17 zszedłem z 225/45r17 z tyłu mam 225/50/r17 zszedłem z 245/45r17 i autko pali nawet ok.1L mniej...w koleinach w miarę normalnie da się jechać a najważniejsze że licznik pokazuje to samo co GPS ale to chyba pierwszy mój samochód w którym udało się dojść do tego.Falkeny mam do Tourana zimowe i w drugim samochodzie 4x4 letnie złego słowa nie mogę powiedzieć,lato założyłem na Tourana Uniroyall Rainsport 3 wygląd kozacki:) ale i przyczepność elegancka,ogólnie lubuję się w oponach Made Japan:Toyo,Falken,Yokohama ze względu na 2 samochody 4x4 a w japońcach jest w czym wybierać...
Już gdzieś pisałem, mam Dunlop SP Sport Bluresponse i nie są rewelacyjne, na zakrętach trochę nanosi auto przez miękkie boki opony, ogólnie delikatne. Zaokrąglony kształt pozytywnie wpływa na prowadzenie w koleinach, idealne na mokrym i ciche. Źle się układają na felgach, lub to wina wulkanizatorów bo musiałem jechać na poprawkę, przekręcali je na felgach i pompowali ostro by się ułożyły. Mają 2 lata i posiekane w rowkach bieżnika, niby to nie groźne ale jednak świadczy o jakości. Opony do spokojnej jazdy , nic wspólnego ze sportem nie mają.
max5 pisze:Już gdzieś pisałem, mam Dunlop SP Sport Bluresponse i nie są rewelacyjne, na zakrętach trochę nanosi auto przez miękkie boki opony, ogólnie delikatne. Zaokrąglony kształt pozytywnie wpływa na prowadzenie w koleinach, idealne na mokrym i ciche. Źle się układają na felgach, lub to wina wulkanizatorów bo musiałem jechać na poprawkę, przekręcali je na felgach i pompowali ostro by się ułożyły. Mają 2 lata i posiekane w rowkach bieżnika, niby to nie groźne ale jednak świadczy o jakości. Opony do spokojnej jazdy , nic wspólnego ze sportem nie mają.
witam, a co powiecie na opone 235/45r17 continental sportcontact, plus felgi 7,5Jx17h2 et47 od passata, mam okazje kupic w miare dobrych pieniadzach ale nie wiem czy nie sa poprostu za szerokie, i jak mocno zmieni sie komfort jazdy. obecnie mam 205/55r16 klasyki
max5 pisze:Już gdzieś pisałem, mam Dunlop SP Sport Bluresponse i nie są rewelacyjne, na zakrętach trochę nanosi auto przez miękkie boki opony, ogólnie delikatne. Zaokrąglony kształt pozytywnie wpływa na prowadzenie w koleinach, idealne na mokrym i ciche. Źle się układają na felgach, lub to wina wulkanizatorów bo musiałem jechać na poprawkę, przekręcali je na felgach i pompowali ostro by się ułożyły. Mają 2 lata i posiekane w rowkach bieżnika, niby to nie groźne ale jednak świadczy o jakości. Opony do spokojnej jazdy , nic wspólnego ze sportem nie mają.