Sprzęgło klimy
-
steler333
- Auto:: Touran AVQ 2003
- Imię:: Beny
Sprzęgło klimy
Witam
Mam następujący problem z moim Turkiem, odleciało sprzęgło klimatyzacji i od tego czasu po odpaleniu słychać dziwny dźwięk przez około 3 sek po czym jest ok. W pierwszym momencie myślałem, że to rozrusznik i go wymieniłem ale problem pozostał. Czy może to być uszkodzenie sprężarki klimy? Czy bez tego sprzęgła na kole pasowym w ogóle obroty są przenoszone na sprężarkę czy tylko koło "luźno" się kręci?
Touran 2003 avg
Proszę o pomoc
Pozdro
Mam następujący problem z moim Turkiem, odleciało sprzęgło klimatyzacji i od tego czasu po odpaleniu słychać dziwny dźwięk przez około 3 sek po czym jest ok. W pierwszym momencie myślałem, że to rozrusznik i go wymieniłem ale problem pozostał. Czy może to być uszkodzenie sprężarki klimy? Czy bez tego sprzęgła na kole pasowym w ogóle obroty są przenoszone na sprężarkę czy tylko koło "luźno" się kręci?
Touran 2003 avg
Proszę o pomoc
Pozdro
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: Sprzęgło klimy
Witaj,co to znaczy odleciało? spadło i nie ma koła czy zerwało się i kręci się po ośce sprężarki bo tam nie ma sprzęgła elektromagnetycznego jak w sprężarkach starego typu, tak jak dexter piszę najczęściej urywa się gdy pada sprężarka... 
Jaro-J
-
steler333
Na kole od sprężarki jest ta tarcza od sprzęgła i u Mnie jej w tym momencie nie ma. Czyli sprężarka do regeneracji?
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Opcje są dwie: pierwsza- zaciera się sprężarka i zrywa sprzęgło (lecz powinno zostać na swoim miejscu) i druga- uszkodziło się samo sprzegielko (trzeba sprawdzić czy sama sprężarka będzie się kręcić,jak jest ok. zobaczyć jak wygląda olej i czy nie ma opiłków w niej)
-
steler333
Problem jest w tym, że nie ma tej tarczy, a sprężarka się kręci i przy odpaleniu hałasuje a później cisza
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
jak się uszkodzi sprzęgło to kreci się samo kólko ale oś sprężarki nie(inaczej mówiąc wizualnie coś tam się kreci ale sprężarka w środku stoi, taki to patent zrobili ze jak się zatrze sprężarka to żeby nie zrobiła bałaganu pod maska
- Jungi
- Kandydat
- Auto:: touran 1t3
- Imię:: tomek
Witam, dzisiaj w piekny upalny dzień włączyłem klimatyzacje i byl tylko hałas( zamieszczony w filmiku) obojetnie czy sie jedzie czy się stoi cały czas go słychać. ustawiony słaby nawiew czy silny również, tylko w tym przypadku jest zagłuszany przez powietrze. czy to moze byc sprzeglo??
https://youtu.be/pZEQdxV5M8c
Touran 1T3 2011 rok 2.0tdi 103kw
https://youtu.be/pZEQdxV5M8c
Touran 1T3 2011 rok 2.0tdi 103kw
- Jungi
- Kandydat
Jest możliwe ze sprzęgło się zerwie od brudu-pyłu? Dwa tygodnie temu byłem na wymianie płynu hamulcowego w warsztacie i specjalista mechanik postanowił wydmuchac komorę i filtr powietrza kompresorem bo stwierdził że był brudny. Przy czym cały pył i brud wyleciał na silnik.
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Raczej nie bo to kawałek gumy który się zrywa od przeciążenia np przyciera się sprężarka 
Jaro-J
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Wg mnie to syczenie to że jest już mało czynnika w układzie... Przecież jakby było urwane sprzęgło to by nic kompletnie nie było słychać...
- Jungi
- Kandydat
Problem rozwiązany, było już mało czynnika z 525g zostało tylko 125g. Śladów nieszczelności pod maską nigdzie nie było widać. Mechanik zalecił jednak po tygodniu podjechać i jeszcze raz sprawdzić chłodnice bo były deszczowe dni i mogło po prostu zmyć ten osad.