Przepalające się żarówki

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Przepalające się żarówki

Post autor: niko02 »

Witam, mam dziwny problem, może ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym i wie jak pomóc..., a więc. Posiadam mojego tourana od roku, zrobiłem około 30tyś. i ogólnie jest ok, gdyby nie to, że żarówkę świateł mijania od strony pasażera wymieniłem już 4 razy. to samo dzieje się z tyłu od strony pasażera. wie ktoś, jak pomóc? Auto garażowane, nie stoi na deszczu, nie zalane wodą podcas mycia itp itd. Co się może dziać? Auto 2.0 Tdi BKD z 2004r. Żarówki z wyższej półki, dałem za nie 70 zł ale teraz już takich nie kupie do momentu odnalezienia usterki, bo szkoda pieniądzy.
Highline
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Highline »

U mnie podobny problem... mam mojego VW od 5 miesięcy a już 2x wymieniałem żarówkę.
Raz tylną i przednią postojową, trochę mnie to dziwi bo auto ma 3 lata...
Może po prostu zbyt duże napięcie podaje..
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Przepalające się żarówki

Post autor: Maciej_F »

niko02 pisze: ogólnie jest ok, gdyby nie to, że żarówkę wymieniłem ......Auto 2.0 Tdi BKD z 2004r. Żarówki z wyższej półki, dałem za nie 70 zł ale teraz już takich nie kupie do momentu odnalezienia usterki, bo szkoda pieniądzy.
Dokładnie to samo mam

Ten sam typ samochodu , jeździ dobrze , tylko te żarówy :cry:
W autoscanie nic nie wykazuje , nie ma zapisanych skoków napięcia , innych niesprawności elektryki .NIC .

Ten typ tak ma i już

Wymieniając ksenony tak często to se odpuściłem tanie czy drogie .

Maciej_F
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Nie wiem czy tak ma czy nie. Mi problem z zarówkami znikł z tyłu jak wymieniłem lampy od LIFT-a. Tamte lekko parowały. W między czasie zmieniłem tez Bordnetz ale to z innych powowdów. Od ponad roku nie padła mi zadna zarówka. Mozesz się pokusisc o wymiane sterownika, choc nie moze on dac więcej napięcia niz pobiera, no chyba ze regulator w alternatorze szfankuje. Te sterowniki nie mają stabilizatorów - tak ma dopiero 1T3. Tu sterownik tylko wykrywa skoki poza górna lub dolną wartośc zadana. Ile to jest - to mozna zobaczyc jak się pojawi bład, pytanie czy zarówka wtedy to pociagnie.
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Iza_30 »

Ja mam podobnie z zarówką od swiatła mijania od strony kierowcy.
najpierw paliła się kontrolka a zarówka działala. na przegladzie panowie cos tam poprawili (mowili,ze cos nie styka) i było ok. Niecały miesiac pozniej padła zarowka, i po wymianie podziała 2 tyg.
co jest? ktos wie?
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

ja miałem fajnie z żarówką po lewej przód postojowe; jeździłem z przepaloną jakiś tydzień i nagle sama ożyła :/
wiec przed wymiana sparwdzić czy na pewno przepalone bo jak widać elektornika potrafi byz zawodna - ale poza tym nic nie pali - odpukać
mirek1966
Początkujący

Post autor: mirek1966 »

Miałem podobny problem z żarówkami "wzmacnianymi" (OSRAM H7 NIGHT BREAKER). Żarówki z przodu H7 paliły się minimum raz na 45 dni. Jak czytałem w internecie to znawcy tematu pisali, że konstrukcja żarówki H7 sprawia iż jest ona bardzo awaryjna. Żarówka "wzmacniana" pracuje w jeszcze bardziej niesprzyjających warunkach. Potwierdzają to również moje doświadczenia z żarówką H7 w Mercedesie A klasa, gdzie też często się przepalały. Pół roku temu zakupiłem żarówki OSRAM H7 NIGHT BREAKER - PLUS i muszę przyznać, że od tamtej pory jeszcze pracują. Myślę, że przepalanie się żarówek H7 to problem konstrukcyjny, a szybsze przepalanie prawej strony to wina pokonywania większej ilości dziur w drodze przez prawe koło. Proponuję spróbować OSRAM H7 NIGHT BREAKER - PLUS, może zmniejszy się częstotliwość wymiany.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

mirek1966 pisze:Miałem podobny problem z żarówkami "wzmacnianymi" (OSRAM H7 NIGHT BREAKER). Żarówki z przodu H7 paliły się minimum raz na 45 dni. Jak czytałem w internecie to znawcy tematu pisali, że konstrukcja żarówki H7 sprawia iż jest ona bardzo awaryjna. Żarówka "wzmacniana" pracuje w jeszcze bardziej niesprzyjających warunkach. Potwierdzają to również moje doświadczenia z żarówką H7 w Mercedesie A klasa, gdzie też często się przepalały. Pół roku temu zakupiłem żarówki OSRAM H7 NIGHT BREAKER - PLUS i muszę przyznać, że od tamtej pory jeszcze pracują. Myślę, że przepalanie się żarówek H7 to problem konstrukcyjny, a szybsze przepalanie prawej strony to wina pokonywania większej ilości dziur w drodze przez prawe koło. Proponuję spróbować OSRAM H7 NIGHT BREAKER - PLUS, może zmniejszy się częstotliwość wymiany.
OSRAM H7 NIGHT BREAKER - PLUS koledzy macie doświadczenia - stoję przed zakupem H7 nie ma już żadnej w zapasie więc czas na zakup.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

cheles pisze:PLUS
Plus ja najbardziej... tamte bez się naprawę często paliły. Fakt wyższa pólka i kasa. Mogą być... Kupuj...
Awatar użytkownika
Misiek8010
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Misiek8010 »

Witam,
podepnę się pod temat. Czy poniższa rozpiska dotyczy wszystkich modeli Tourana i czy mogę się nią w ciemno kierować ?
Załączniki
wykazzarowek.jpg
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

z moim rocznikiem (2004) się zgadza, nie wiem jak reszta.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

U mnie 2008r żarówki przeciwmgłowych przód to HB4. Pozatym reszta zgodna.
ODPOWIEDZ