Dwumasa vs sztywne koło zamachowe

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Guder
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Dwumasa vs sztywne koło zamachowe

Post autor: Guder »

Za pomocą "szukaj" nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, ale jeśli już ten temat został opisany to poproszę o przekierowanie.

Czas na wymianę dwumasy w moim BKC 105 km. Z tego co widzę w sieci sztywne koło VALEO kosztuje 1089 zł. Dwumasa tej samej firmy to koszt 1849 zł ale są też tańsze za 1100 - 1500 LUK albo SACHS. Tak więc oszczędzić mogę między 100 a 800 zł decydując się na sztywne koło.

I tutaj pojawia się pytanie zasadnicze - czy poza ceną są inne różnice? Chodzi mi o trzy konkretne sprawy: odczuwalne w większe kabinie wibracje i hałas oraz ewentualny negatywny wpływ sztywnego koła na skrzynię biegów lub inne elementy samochodu po przejechaniu z nim 50 - 100 tys. km.
piotreldiablo
Przeglądacz
Auto:: Touran AVQ 101KM
Imię:: Piotr

Re: Dwumasa vs sztywne koło zamachowe

Post autor: piotreldiablo »

Witam, sam zadaje sobie to pytanie. Czy ktoś miał sztywne koło ?
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: trucha0 »

Było na forum gdzieś czytałem,ogólnie wyszło to tak że rozwaliło komuś coś w skrzyni i trzeba było wymienić i skrzynie i dwu masę,opinie były takie że non stop jakieś dziwne akcje z układem napędowym w odczuciu wypadało to słabo i było odradzane do naszych maszyn ja bym nie założył.Jak coś zakładaj dwumasę Sachs bo Luk jest regenerowany takie miałem informacje od dystrybutora pewnej dużej sieci z częściami.
Link do poczytania:
http://autokult.pl/27221,czy-mozna-wyel ... nie-zrobic
piotreldiablo
Przeglądacz

Ja miałem sztywne koło,i było ok. Mam też anglika na cześći i też sztywne.
Ostatnio zmieniony ndz maja 08, 2016 23:24 przez piotreldiablo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

jak dobrze poszukasz to znajdziesz komplete sprzegło ( z dwumasą i wyspzeglikiem) za 1300zł + ew. koszty wysyłki.

ja badałem ten temat dosyc mocno przy wymianie u siebie.
masz dwie mozliwośc, albo zakladaz dedykowany zestaw zamiast dwumasy (np VALEO) albo montujesz sprzegło z G60.
Jest grono ludzi zadowolonych i jest grono ludzi niezaodowolonych.
Mnie do niezałożenia przekonały takie rzeczy jak sztywniejszy pedał sprzęgła, brzęczenie sprezynek oporowych (niektorzy maja ten objaw, niektórzy nie), większe drgania w kabinie, posty o awariach skrzyni.

jełsi nie będziesz mocno grzebał przy mocy i momencie, nie bawiłbym się w eksperymenty.
róznica w cenie jest, ale nie już tak drastyczna (chociaz wiem, że zawsze boli taki wydatek).
piotreldiablo
Przeglądacz

Mam cały zestaw valeo na sprzedanie z mojego auta jak chcesz. Używany zestaw ale przejechane tylko nie więcej jak 25 tys. sprzedam za 500zł. Swoją droga jakie było kładzione dwumasowe na pierwszy montaż luk czy sechs ?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Mam dwie jednomasowki w swoich 6 biegowych. Pięknie to chodzi. Zero drgań czy jakichkolwiek problemów. Do 5 biegowego daje się zestaw g60 a do 6 biegowych zostaje tylko valeo. Do Turka tez pewnie założę jednomas.

Poprawka. Wlasnie zauwazylem dzisiaj ze niemiaszek juz mnie ubieg i zapodal do mojego BLS'a jednomas od valeo. Tak wiec jednomas juz jest na pokladzie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
piotreldiablo
Przeglądacz

To powiedz ile taki nowy zestaw valeo teraz kosztuje ?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

1100 zł nowy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
piotreldiablo
Przeglądacz

To nie wiem czy jest to życiowy interes. Nowy zestaw na dwumasie 1450zł w sklepie nie Allegro. Sam mam sztywne koło i po założeniu już nie było to , od samego początku jakieś dziwne dzwieki, mija dwa lata i myślę aby znowu włożyć dwumas.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

No to kupiłeś z wadą zestaw. Zapraszam każdego kto chce się przekonać czy są jakieś minusy z pracy jednomasy. Stawiam flache szkockiej jak mi pokaże minus umie. Za 1400 zł to masz najsłabszy dwumas z możliwych a taki to zaoram w parę tygodni jeśli będę chciał. Dwumas od arl to już parę setek więcej kosztuje a dwumas od BTB juz kafla od tego twojego. Za to na jednomasie jeżdżę juz około 2 lat i zero negatywów a mam 205 koni i 444 Nm. Na hamowni jak było przeladowanie turbo to widziałem nawet ponad 480 Nm. Wytrzyma ci to jakiś dwumas? Nieam tez żadnych pogorszen jakości z biegiem czasu. Skrzynia macie tez bardzo dobrze. Jednomasowek do 5 biegowych to tez w życiu miałem i sprzedałem i nikt nie narzekał.

Tarcza sprzeglowa przy jednomasie nie może mieć luzu na sprezynkach to nie będzie odgłosów i drgań. Nagrać ci jak to chodzi umie?
Ostatnio zmieniony sob maja 14, 2016 20:04 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
piotreldiablo
Przeglądacz

Ja nie neguje tego ze masz jednomas, sam go mam. Mam passata B6 2009 też w tdi (140tys przebiegu) i po zakupie tourana na jednomasie wyczułem różnice. Biegi minimalnie ciężej wchodziły i maiłem wyczuwalne wibracje. Teraz stoje przed wyborem zmiany tarczy lub zakup dwumasu. Nigdy go nie wymieniałem i pisze to co w sklepach mówili ze dwumas od 1400zł. Czytałem fora i opinie mechaników i to jest meksyk. Każdy co innego. Ile ludzi tyle opinii. Na pewno fabryczny dwumas jest nieporównywalny do tego luk-a za 1400zł. Zgadzam sie przy twojej mocy sprawdza sie sztywne koło ale touran ma 105km i tu chodzi tylko komfort, do szaleństw mam drugie auto.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Ja mam w trzech autach jednomasy i jest okej. Nie wiem czy daleko masz do Szczecina ale zapraszam. Daje skrzynkę szkockiej przeciwko jednej butelce ze jest lepiej pod każdym względem w stosunku do dwumasu. Pedal miekszy i lepiej klei i właśnie mniejsze drgania nawet do nowego dwumasu. Zapraszam każdego o każdej porze. Tylko proszę zabrać szkocka. Sam w swoich wymieniam i popeliny nie robie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
piotreldiablo
Przeglądacz

"wesol" możesz spojrzeć na mój filmik dlaczego tak słychać skrzynie na jednomasie ? Wina skrzyni czy czegoś jeszcze? Po wciśnięciu sprzęgła wszystko ustaje https://www.youtube.com/watch?v=1HsW9UAxqu4
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Zaczęło się od przejścia na jednomas? Czy może wcześniej też były jakieś odgłosy dziwne? Albo te sprężyny sactam mega luźne tudzież obrucila się któraś choć wtedy zazwyczaj traci się uciag i ślizga się sprzęgło. Tylko te odgłosy są okropne by nie powiedzieć ze przerażające i bardziej bym stawiał na skrzynie. Jeszcze jedna możliwość jaka mi przychodzi na myśl to jakiś problem z łapą z lozyskiem wyciskowym mogła się zginąć i ocierac o docisk. Myślę że nie masz na co czekać tylko skrzynie zwalić i sprawę zbadać. Sprawdź przy okazji luz na walku sprzeglowym skrzyni.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ