rower - poradnik kupującego

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

rower - poradnik kupującego

Post autor: stann »

Witam wszystkich rowerzystów wiem że jest ich sporo na naszym forum. Postanowiłem zakupić sobie jakiś rowerek aby trochę poruszać się, bo człowiek ma już swoje ale i z formą słabiutko.
Koledzy chciałbym kupić jakiś używany rower tak max do 1200 zł, taki abym mógł z rodzinką i dzieciakami wybrać się na wycieczkę rowerową i może czasami samemu gdzieś poszaleć.
Najważniejsze dla mnie aby rower miał ramę aluminiową i był odpowiedni do mojego wzrostu czyli tak do 176 cm.
Przeglądałem aukcje wybrałem kilka rodzynków i proszę Was o ocenę.
Zastanawiam się nad amortyzatorem czy jest on potrzeby a jak tak to jaki wybrać aby nie okazał się zbyt miękki. Co z hamulcami czy zwykłe v-breaki czy hydrauliczne a może tarczowe?? Jakie przerzutki czy to ma jakieś duże znaczenie?? Wszelkie podpowiedzi dziękuje :piwo:
A o to moje typy
1) rower nr 1
2) rower nr 2
3 rower nr 3
4 rower nr 4
5 rower nr 5
Awatar użytkownika
d3v0
Przeglądacz
Auto:: TOURAN 1T3 '11
Imię:: MATEUSZ
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: rower - poradnik kupującego

Post autor: d3v0 »

rower numer 3 wydaje się być najlepszym wyborem

jeżeli się nie uda kupić tego to szukaj z większym kołem np.28 lub nawet 29 ale wtedy na mniejszej ramie . już mało kto jeździ na 26 i na oponie w miarę uniwersalnej ze średnim protektorem a pojedziesz wszędzie bez "bólu"
co do osprzętu to w tych pieniądzach nie poszalejesz co najwyżej możesz później kupić inny aparat kasete łańcuch i inne rzeczy , a co do hamowania , mam tarcze i powiem szczerze szału nie ma , klocki po 3tyś są do wymiany nie ma to jak stare i tanie v-break :)
Obrazek
Awatar użytkownika
stann
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
Imię:: Staszek
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: stann »

Też mi się podoba ale ma jakieś hamulce hydrauliczne nietypowe. Gościu mi opisał żę są do wymiany szczęki hamulcowe w tych hamulcach i nie wiem czy to są te gumy czy całe hamulce nowe muszę kupić.

A co masz na myśli pisząc kupić inny aparat kasetę i łańcuch :) co to takiego ??
A co te koła 26 wyszły z mody? Czym to jest spowodowane że koło lepsze 28?

A co powiecie na temat tego rowerka. Nie wiem tylko czy nie za duzy będzie.

ROWER

jeszcze cos takiego ale drogi już rower 7

Rower rower 8

rower rower 9

rower 10

rower rower 11
rower rower 12
rower rower 13
rower rower 14
rower rower 15
rower rower 16
rower rower 17

Trochę tego sie nazbierało, czy coś z tych rowerków jest godne uwagi? Wiem że czym droższy to pewnie lepszy ale ja chciałbym coś w miarę dobrego w dobrej cenie.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Z tyłu tak zwana zębatka to jest "wolnobieg" i "kasetka" różni się chyba przełożeniami z tego co pamiętam :D mam akurat rower Cube Analoga taki jak pokazujesz w aukcji 9 przez 3 lata zrobiłem 4000km i zero problemów oczywiście przed sezonem dobry serwis i jazda nie ma że boli :D co do hamulców jakbym miał teraz wybierać to tylko i wyłącznie tarcze i hydraulika osobiście nie mam z nimi żadnego problemu a zatrzymuje się praktycznie w miejscu :D wiadomo umiejętności kierowcy też są potrzebne ;) w aukcjach pokazywałeś rower Cannondale który też jest spoko :D ogólnie w tym przedziale cenowym szukaj rowerów z najlepszym osprzętem tutaj akurat Deore będzie najlepszym wyborem ;) powodzenia w poszukiwaniu
Awatar użytkownika
PioDer
Przeglądacz
Auto:: 1T2 1.9 BLS '07
Imię:: Piotr
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: PioDer »

O "wolnobiegu" potocznie mówi się na zespół zębatek ze zintegrowanym wolnobiegiem. Kaseta - czyli zewnętrzna kaseta, a mechanizm wolnobiegu jest częścią piasty. Zaletą kasety (i piasty z wolnobiegiem) jest łożyskowanie:

Obrazek

Na obrazku wyraźnie widać, że łożyska w przypadku klasycznego wolnobiegu są usytuowane tuż przy kołnierzach piasty - co w efekcie powoduje, że siła działająca na ośkę po stronie wolnobiegu powoduje jej gięcie, aż do złamania. Widziałem kilka takich kół.

Natomiast przy zintegrowanym wolnobiegu z piastą i osobnej kasecie, łożyska są umiejscowione na jak najbardziej na zewnątrz, dzięki czemu pedałowanie nie wygina ośki w takim stopniu.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ