Kochani, piszę do Was w bardzo nietypowej

sprawie, gdyż padła mi skrzynia biegów 1.6MPI 102KM z 2006 roku, kod silnika BSE, a symbol skrzyni FZT, nr VIN: WVGZZZ1TZ6W153483.
Tak jak tu koledzy wyżej opisują, koszt zakupu zregenerowanej skrzyni to około 3500zł, do tego koszt demontażu i montażu 400zł, co razem stanowi bardzo duży koszt, przynajmniej jak dla mnie.
Dzwoniłem już w parę miejsc gdzie takie skrzynie się regeneruje i sprzedaje potem z gwarancją, jednak wszędzie slyszę że albo to koszt 3500zł, albo 900zl, 1200zł - rożnie w różnych firmach, jeśli to tylko łożyska i wymiana oleju + dodatkowo ewentualnie jeszcze coś na górkę jeśli są tam jeszcze jakieś inne uszkodzenia.
No to mówię, że uszkodzona jest przekładnia główna - dyfer i że koszt naprawy/wymiany tego to okolo 1000zł, a także jest możliwość ewentualnego uszkodzenia obudowy, czyli dodatkowo wchodziło by w grę spawanie obudowy, a to koszt około 100,200zł.
I mówię, że na 2500zł taka naprawa została oszacowana, ale w odpowiedzi słyszę, że oni się nie podejmą, bo za mało daję im zarobić, oni liczyli na 3500zł i szlak mnie już trafia z tymi awariami i użeraniem się z mechanikami, bo przed momentem układ klimatyzacji cały nowy został wykonany, koszt 2700zł, oraz wymiana silniczka regulacji kapy powietrza ciepłe/zimne koszt 620zł.
Proszę o poradę. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.